Cum sa pregatesti cel mai fraged piept de pui la gratar

Pieptul de pui este unul dintre cele mai comune si cele mai simplu de pregatit tipuri de carne pe care le putem gati la gratar. Cu toate acestea, daca nu tinem cont de cateva reguli, pieptul de pui se poate transforma dintr-o friptura frageda si suculenta intr-una uscata si fada.   

Cum sa pregatesti cel mai fraged piept de pui la gratar

In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru orice friptura pe care o pregatim la gratar (dar nu numai) trebuie sa pregatim prima data gratarul. Asadar, iata ce trebuie sa faci:

1. Mentine gratarul fierbinte.
2. Pastreaza curat gratarul.
3. Unge gratarul cu ulei, pentru a evita lipirea fripturii.

Acum ca am pregatit gratarul, iata care sunt cele 4 reguli pentru un piept de pui perfect de fiecare data:

1. Adauga condimente

Poti opta pentru un mix de ierburi si condimente care sa formeze o crusta delicioasa. Acest amestec poate fi uscat (cu condimente uscate) sau umed (cu otet, ulei sau bere). Un astfel de mix poate schimba in mare masura gustul pieptului de pui. Pentru o savoare mai intensa, lasati pieptul de pui la macerat o ora sau doua inainte de a-l pune pe gratar.
De asemenea, poti folosi o glazura pentru pieptul tau de pui. Aceasta consta, in general, dintr-un amestec de ulei sau unt, un indulcitor (precum zaharul brun sau mierea) si putin alcool (precum romul sau bourbonul).

2. Saramura mentine pieptul de pui suculent

Saramura este o solutie pregatite din sare si apa ce ajuta la fragezirea carnii. Formula de baza este 1 lingura de sare, o lingura de zahar sau alt indulcitor (optional) pentru 230 ml apa. Se pot adauga si alte arome, precum usturoi sau chiar cafea. De obicei, carnea se tine la macerat intre 2 si 3 ore.

3. Tehnica paillard

In momentul in care friptura este mai subtire, de aproximativ 5 mm grosime, timpul de pregatire va fi mai scurt, iar carnea nu va avea timp sa se usuce. Acest mod de preparare poarta denumirea de tehnica paillard. Atunci cand pregatim file de pui paillard nu este nevoie sa folosim saramura, doar cateva condimente simple: sare, piper, usturoi, putin suc de lamaie si neaparat, ulei de masline. Uleiul de masline va impiedica friptura sa se lipeasca de gratar si o va face suculenta.

4. Pieptul de pui pregatit sub caramida

Metoda de baza a acestei tehnici este sa imbraci o caramida in folie de aluminiu si sa o pui peste pieptul de pui pe gratar. Caramida actioneaza in 3 moduri: face carnea mai compacta, astfel incat se va gati uniform, preseaza carnea pe gratar, astfel incat carnea va capata acel aspect caracteristic de friptura la gratar, ajuta la mentinerea carnii suculente prin acoperirea partiala a sa. Daca nu aveti la indemana o caramida, puteti folosi o tigaie de fonta.

Voi ce alte trucuri cunoasteti pentru o ca pieptul de pui sa va iasa delicios? :-)

Sursa articol: www.finecooking.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise