Secretul culinar ascuns de Cina cea de taina - ofera o solutie pentru lupta impotriva obezitatii

La sfarsitul acestei luni sarbatorim Pastile, iar unul dintre momentele cheie dinainte de rastignirea lui Iisus este Cina cea de taina. Aceasta a fost ilustrata superb de genialul Leonardo da Vinci in anul 1495 si se pare ca ascunde o solutie pentru lupta impotriva obezitatii.  Doi cercetatori de la Cornell University au folosit pictura lui da Vinci, dar si alte picturi celebre reprezentand aceeasi sceneta, pentru a studia tendinta cresterii portiilor de mancare in ultimii 1.000 de ani. Aceasta crestere a cantitatii de mancare pe care o consumam s-ar aflata la baza epidemiei de obezitate cu care se confrunta lumea in momentul actual.   Dar cand a aparut aceasta tendinta?  

Secretul culinar ascuns de Cina cea de taina - ofera o solutie pentru lupta impotriva obezitatii

Pentru a raspunde la intrebare, cercetatorii au luat in considerare 52 de picturi cu acest subiect, analizand dimensiunea portiilor de mancare, a painilor si a farfuriilor comparativ cu cea a capetelor personajelor din fiecare tablou in parte.

Rezultatul la care au ajuns a fost uimitor si ingrijorator: pe parcursul timpului, dimensiunea medie a farfuriilor a crescut cu 66% , iar cea a painilor cu 23%.

"Avand in vedere ca arta imita viata, credem ca aceste schimbari s-au reflectat in reprezentarea celei mai celebre cine din istorie.", a declarat Brian Wansink, unul din autorii studiului publicat in International Journal of Obesity.

Asadar, apetitul nostru a tot crescut nejustificat si continua sa creasca, luandu-ne astfel ani buni din viata. Solutia ar fi sa micsoram cu aproape 23% cantitatea de mancare pe care o consumam.

Daca tot suntem la acest capitol, poate va intrebati si ce preparate se aflau pe ultima masa a lui Iisus.

Un studiu recent arata ca s-au servit urmatoarele:

- o mancare de fasole;

- miel;

- masline;

- ierburi aromatice;

- un sos de peste;

- paine fara drojdie;

- curmale;

- vin aromat.

Sursa articol: lescienze.it

Sursa foto: en.wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise