Beef Wellington, romanesc

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 250gr aluat foetat
  • 500 gr muschi de vita
  • 250 gr pure de spanac
  • 1-2 clatite
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • 1 LG unt
  • 1 ou+1galbenus
  • 200 ml lapte
  • 3 LG faina

Mod de preparare

Pentru a reusi o asemenea performanta bucatariceasca trebuie sa va pregatiti din timp toate componentele necesare: aluatul foetat - facut cu unt si nu cel din magazin (cu margarina!)

Apoi pureul de spanac, pe care va sfatuiesc sa-l faceti fara traditionalul sos bechamel si anume in felul urmator: caliti repede, putin timp, frunzele spanacului spalat si zvantat bine, intr-o lingura de unt. Sarati si dati-i doua trei razaturi proaspete de nucsoara. Dupa asta ori il tocati marunt-marunt din dosul cutitului ori ii dati cateva pulsuri la bobot sau blender.

Fasonati muschiul, sarati, piperati si frigeti-l in unt pe toate partile, inclusiv capetele! Scoateti-l pe un platou si lasati ca sucurile sa se retraga din nou in interiorul carnii.

Dintr-un ou, 150ml lapte, un praf de sare si doua-trei linguri de faina faceti compozitia de clatite pe care o lasati la odihnit o jumatate de ora. Dupa aceasta odihna potriviti bine grosimea compozitiei ianinte de-a le praji. Contunuati apoi cu ele prin tigaie, nici prea groase nici prea subtiri (ca nu facem crepe suzette)

Cand avem facute toate acestea, scoatem din frigider aluatul foetat si-l intindem de doua ori mai mare decat bucata de muschi. Asezam la mijloc doua clatite alaturate, sau una singura, depinde de marimea lor. Ele au rolul de-a inveli in intregime muschiul si de asemenea vor fi un izolator/tampon intre aluatul foetat si umezeala pureului. La fel se procedeaza si daca folositi in loc de pure, duxelles de ciuperci - cel traditional pt Wellington...In lipsa clatitei, aluatul foetat risca sa nu creasca si la baza lui, fiindca umezeala spanacului sau ciupercilor scade temperatura inalta de coacere, necesara in primele 15 minute.

Intindeti apoi cu o spatula spanacul, pe intreaga suprafata a clatitei si asezati deasupra muschiul. Impaturiti cu grija, strans dar fara sa intindeti aluatul foetat pe parcursul invaluirii. Ungeti cu ou batut marginile si sigilati ferm orice intentie de evadare a celor prinse inauntru. Indepartati restul de aluat si decupati din el elemente de decor. Ungeti cu galbenus+lapte apoi asezati decoratiunile din aluat peste perna care abia asteapta, mai ungeti o data si puneti in cuptorul foarte incins, pe raftul de mijloc, timp de 15 minute.

Dupa asta, reduceti focul la mediu si mai coaceti inca alte 15 minute (poate 20, depinde din nou de cuptor) pana culoarea si mirosul va vor spune ca-i gata :)

Garnitura pe care am ales-o eu este: un pure de telina, o lingura de sos de oase de vita (demiglace), sparanghel si salata creata cu ridichi de luna.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise