Cum se umple borsul

Cum se umple borsul reteta traditionala. Cum se umple borsul de putina reteta simpla. Reteta de bors de casa. Bors de putina.

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 pumni de mălai
  • 2 pumni de tărâţe de grâu
  • rămurele cu frunze de vişin
  • apă de izvor
  • huşte(prăsila de la borşul anterior)
  • leuştean(opţional)
  • ardei iute(opţional)
  • 1 borcan de 8 l

Mod de preparare

Cum se umple borsul de casa am invatat de la vecina mea priceputa Silvia. Ea face un bors acru, gustos si mi-a dat si mie reteta ei veche.

Spală bine borcanul. Pune la fiert apa într-o cratiţă împreună cu frunzele de vişin şi lasă până dă câteva clocote, să devină apa gălbuie.

Ia cu pumnul făina de mălai(nu din aceea grişată) şi tărâţele de grâu. Toarna apă rece cât să le cuprindă bine. Amestecă bine cu o lingură de lemn.

Pune borcanul pe grătarul aragazului ca să nu se spargă şi toarnă apa fierbinte. Amestecă până la fundul borcanului şi completează cu apa călduţă.Lasă loc şi pentru huşte, toarnă şi amestecă iar. Borcanul nu trebuie sa fie plin. Ai grijă să nu fie apa prea caldă.

Poţi pune şi leuştean şi un ardei iute, dacă îţi place.

Acoperă cu o haină să stea la cald pâna seara.

Când mai treci pe lângă borcan, mai amestecă să nu se facă mucegai.

Când îţi convine de acru, pune partea lichidă în sticle şi mai poţi completa cu apă călduţă fără să mai pui altceva pentru înca o rundă.

După a doua rundă, iei huşte într-un borcan de 800 ml şi poţi repeta procesul sau să le păstrezi la frigider pâna ai nevoie. Ai grijă, zice vecina, să pui şi 2-3 frunze în borcanul cu huşte.

Se poate bea ca atarepentru că e bogat în vitamina B sau pune la ciorbe pentru acrit.

Am auzit ca menta şi ardeiul iute te răcoresc. O să încerc şi cu ceva mentă proaspătă pusă într-un pahar de borş rece. De data asta am pus roiniţă că are un gust plăcut de lămâie.

În zona din care sunt eu se numeşte "chisăliţă" şi se consumă mai ales în post, "ait"(adică se pune usturoi, fiind doar în loc de murătură pe lângă "fusaică"(fasole frecată).

Vecina e însă "sudist" şi face nişte ciorbe bune de tot cu borş+ un condiment-minune din care mi-a dat şi mie, dar trebuie să o mai trag de limbă, că e moştenire de familie.

NOTĂ

Dacă nu ai huşte prntru prima tură, poţi pune drojdie proaspătă. Eu am facut şi aşa, dar nu se compară. E mai bun dacă ai huşte. Spor la umplut borsul!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise