DULCEATA DE COJI DE PEPENE ROSU

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg de coji de pepene rosu(cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet).Cca 1,5 kg coaja de pepene rosu,inainte de fierbere
  • -300 ml otet(9 grade)
  • -1 kg zahar
  • -0,5 l apa
  • -3 lamii
  • -2 lingurite cu virf,coaja de lamiie, rasa
  • -vanilie

Mod de preparare

De la pepene,se intrebuinteaza partea alba,de la coaja(poate fi oricit de groasa),impreuna cu o portiune f. subtire din miezul rosu,care va colora putin dulceata.Coaja verde se indeparteaza.

Partea alba se taie cubulete,sau oricum vrem.Este preferabil sa se taie cu cutitul riglat,pt aspect.

Pt.1,5 kg coji fasonate,se pune sa fiarba 2 l apa cu 300 ml otet.Cind apa si otetul clocotesc,se adauga cojile si se lasa sa fiarba cca 1 ora ,sau mai mult,pina cind acestea capata un aspect sticlos,transparent.Otetul le intareste,de aceea fierb greu.Daca se fierb direct in sirop,se vor muia.

Dupa aceea,se pun in strecuratoare,se limpezesc bine la un jet de apa,se scurg,chiar se storc putin cu mina,apoi se cintaresc.Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului.

Zaharul se dizolva in apa;cind da in clocot se pun cojile de pepene,coaja rasa de lamiie,vanilia,cele 3 lamii(curatate de coaja,se curata si de coaja alba,care e f.amara);cele 3 lamii se taie cubulete;nu se pune zeama de lamiie;e suficienta,zeama de lamiie,lasata de cele 3 lamii, cind le taiem.Se fierbe totul(nu direct pe flacara;eu folosesc un disc metalic;se poate folosi o tigla),pina se leaga siropul;nu trebuie sa se lege prea mult,caci va capata gust de caramel.

Dulceata,fierbinte,se pune in borcane f. curate si f.uscate.

Borcanele,pline,se lasa la racit(cam 2 zile),invelite in 2 paturi.Dupa ce se racesc se inmagazineaza.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise