Friptura de vitel frageda si piure de cartofi dulci cu merisoare

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 antricoate de vitel (2 cm grosime)
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite de rozmarin
  • 2 linguri de ulei masline de gatit
  • 1/2 cartof dulce
  • 40g merisoare
  • 50g unt
  • 1/2 cana vin alb sec
  • 1/4 cana supa de pui (nu la plic, mai bine puneti 1/4 cana apa)
  • 1 lingura de coniac
  • MARINATA:
  • 2 portocale mici
  • 1 lamaie
  • 1 cana apa minerala
  • 1 lng ulei masline
  • sare

Mod de preparare

In primul rand, am cumparat antricoate de vitel de la macelarie arabeasca, nu am gasit nici macar o data in ani de zile vita/vitel comestibile in supermarket-uri sau in macelarii locale (nici cand mi-am gatit peste hotare) pentru ca nu sunt taiate cum trebuie. Altfel daca nu aveti bani de vita marmorata japoneza recomand vita/vitel sacrificat corespunzator.

Marinata e destul de rudimentara, se amesteca cele mentionate cu carnea si se lasa 5h-12h la marinat. Aciditatea din citrice, dar si apa minerala ajuta chimic la fragezirea carnii.

Pasul 1:

Nu uitati sa scoateti carnea din marinata, astfel va avea cele 10-15 min necesare pentru a se linisti la temperatura camerei, pana la pasul urmator.

Puneti pe foc in apa fiarta cartoful dulce taiat cuburi cu o lingurita de sare.

Pasul 2

Dati cu o lingura de ulei de masline carnea apoi presarati-o cu sare, usturoiul tocat marunt, marunt si cu rozmarin pe ambele fete.

Pasul 3

Puneti tigaia la foc mediu spre mare cu o lingura de ulei de masline pentru gatit, cel mai probabil cartoful dulce e gata. Daca trece furculita prin el e gata, aveti in vedere ca se face mai repede decat cartoful obisnuit.

Puneti friptura in tigaie pentru 3 minute.

Pasul 4

In aceste trei minute aveti timpul necesare pentru a pasa piureul de cartof cu un cub de unt.

Cand cele trei minute s-au scurs, intoarceti carnea pentru inca 3 minute si puneti un cubulet de unt peste ea, fiind incinsa cubul de unt se va topi si va oferi carnii grasimea necesara pentru a se mai fragezi.

In aceste 3 minute incalziti cuptorul si o tava la 190C impreuna cu supa de pui si vinul mentionat. Foarte important sa puneti supa si vinul la cuptor de la inceput sa fiarba deja cand adaugati mai tarziu vita.

Pasul 5

Dupa ce s-au scurs cele trei minute puneti carnea la cuptor:

4 minute - medium rare, preferata mea

7 minute - medium

10 minute - bine facuta, talpa de pantof

Cat sta carnea la cuptor puteti trage la tigaie merisoarele cu o lingura de coniac. Eu nu am gasit merisoare proaspete si am hidratat merisoare confiate intr-un pahar cu apa vreo 4h.

Servire:

Pe un pat de piure puneti cateva merisoare si langa friptura delicioasa de vitel. Peste vitel turnati o lingura din sosul de la cuptor.

NOTA:

Dupa mine este foarte important sa nu plimbati friptura prin tigaie deoarece sangele din carne fierbe si coace friptura si din interior.

Daca friptura se strange prea tare puteti sa mai apasati pe ea putin.

Pentru mine, mare fan vita, reteta asta este foarte buna, cu un rezultat la care ma chinui de mai bine de 3 ani, timp in care am facut carnea de vita in nenumarate feluri si am cumparat-o din locuri nepotrivite.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise