Paine facuta in casa

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 600 gr faina alba 000
  • 280 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • sare dupa gust
  • o jumatate lingurita de zahar
  • 30 gr de unt topit

Mod de preparare

Prima data fac intotdeauna maiaua: intr-un castron maricel torn 280 ml apa calduta, presar zaharul si desfac in bucatele cubul de drojdie. Peste acestea amestec si 2 linguri rase cu faina. Amestec usor si las pe ceva caldut, sau langa un foc aprins la aragaz. Amestec inca de vreo doua ori pe parcursul a 15 - 20 minute. La final voi avea in castron o spuma groasa.

In vasul in care voi framanta aluatul, cern de doua ori faina cu un praf de sare. Fac vestitul culcus in mijlocul gramezii de faina si torn usor maiaua. Framant cam 10 minute pana se obtine un aluat nelipicios. Torn si untul topit si caldut, framant pana acesta este bine absorbit in aluat.

Las cam 40 minute la crescut, langa o sursa - nu foarte puternica - de caldura.

Pe o tava unsa cu putin ulei, framant inca putin aluatul, il impart in doua bucati egale, aranjate frumos in tava de copt cu o foaie de copt in ea. Astfel pregatite ghemotoacele de aluat, le mai las cam 10 minute pe aragaz, la caldura ce vine de la cuptor.

Mergem apoi la copt in cuptor, cam 25 minute las eu, apoi inca 5 - 10 minute cu cuptorul oprit - in functie de cat o doresc de aurita. Intotdeauna o scot pe un suport cu gratar si o invelesc cu un prosop curat pana se raceste, astfel partea de dedesubt sa stea libera, aerisita.

Este genul de painica cu coaja moale, si nu crocanta.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise