Prajitura Alba ca zapada reteta clasica

Reteta de Alba ca zapada reteta clasica este una dintre acelea care mi-au bucurat copilaria. Ii mai ziceam si Lamaita si era mare entuziasm cand ne-o prepara mama. Este o prajitura cu foi fragede cu amoniac si crema de lamaie cu unt. O bunatate de prajitura care se topeste efectiv in gura, frageda si foarte aromata.

Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Foi (4 bucati)
  • 1 ou
  • 7 linguri de zahar
  • 7 linguri de ulei
  • 7 linguri de lapte
  • 1 lingurita cu varf de amoniac
  • 2-3 linguri de otet
  • 450 g faina
  • Crema
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri cu varf de faina (sau 2 rase de amidon de porumb)
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 lamaie
  • 250 g zahar
  • 250 g unt gras
  • 50 g fulgi de cocos pentru decor

Mod de preparare

Intai pregatim foile.

Intr-un bol batem oul cu zaharul, un praf de sare si zaharul vanilat. Adaugam laptele si amestecam bine cu un tel sau o furculita pana se dizolva complet zaharul. Adaugam uleiul si amoniacul ( bicarbonat de amoniu) stins cu doua- trei linguri de otet.

Apoi incorporam faina si formam un aluat potrivit de tare.

Il impartim apoi in 4 bucati si intindem foi subtiri. Le asezam pe dosul tavii (27x37 cm), tapetata inainte cu faina sau hartie de copt.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade C si coacem fiecare foaie cate 5-7 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Le asezam pe un gratar sa se raceasca.

Pentru crema amestecam zaharul tos cu amidonul (sau faina), zaharul vanilat si turnam laptele in fir, amestecand continuu. Punem vasul pe foc si fierbem pana la ingrosare.

*Daca folositi amidon, este suficient sa dea doua, trei clocote. Iar daca folositi faina, fierbeti cel putin 4-5 minute, sa se gateasca faina.

Dupa ce am dat vasul de pe foc, adaugam zeama, coaja rasa de la lamaie si omogenizam.

Acoperim crema pe toata suprafata cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca complet.

Untul lasat la temperatura camerei il mixam cateva minute, pana cand devine pufos si aerat. Apoi incorporam crema de lapte rece, putin cate putin.

Impartitm crema in 3 parti dupa ce am oprit 4-5 linguri de pus deasupra.

Umplem foile cu crema, iar deasupra o intindem in strat subtire pe cea pusa deoparte si presaram cocos din belsug.

Impachetam foile cu folie alimentara si le punem la rece pentru cateva ore sau peste noapte. Deasupra puneti o greutate sa preseze usor prajitura.

A doua zi taiati prajitura Alba ca zapada in forma dorita.

Alte retete cu gust de copilarie: prajitura Semiluna, prajitura Diplomat sau prajitura Televizor. Pofta buna!

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise