Prajitura cu mere nuca si foaie razuita

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -pentru aluat :
  • 700 g faina alba
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g zahar praf
  • 200 g unt
  • 100 g untura
  • 6 galbenusuri
  • putina sare
  • - pentru umplutura :
  • 1,5 kg mere
  • 100 g stafide
  • 150 g nuca
  • 2-3 linguri gris
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 esenta rom
  • scortisoara macinata
  • -pentru bezea:
  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • un praf de sare

Mod de preparare

Prajim nuca putin pina devine crocanta, o lasam sa se raceasca , apoi o sfaramam intre degete.

Separam albusurile de galbenusuri.

Stafidele le hidratam in apa cu esenta de rom, apoi le scurgem de suc( cand le amestecam cu merele).

Punem la topit, la foc mic, untul si untura, apoi le lasam sa se racoreasca.

Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu praful de copt si zaharul pudra.Adaugam galbenusurile si grasimea topita si framantam pina obtinem un aluat fraged care nu se lipeste de degete.

Aproximam 1/4 din aluat ,pe care o luam, o punem intr-o folie si o dam la rece , in frigider.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 45X30 cm .Aluatul il intindem cu sucitorul si il asezam apoi in tava.

Radem merele pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, adaugam grisul,zaharul vanilat , nucile sfarimate, scortisoara si stafidele hidratate.

Punem merele amestecate peste foaia de aluat.

Albusurile le mixam bine de tot cu un praf de sare, apoi adaugam tot zaharul odata si mixam in continuare pina se intareste bezeaua.

Punem bezeaua peste merele din tava di le nivelam cu ajutorul unei linguri.

Dupa ce bezeaua este bine nivelata, scoatem de la rece aluatul pus deoparte si il radem rapid pe razatoarea mare.

Operatiunea trebuie facuta in viteza ca sa nu se incalzeasca aluatul de la temperatura mainii noastre si sa nu se mai poata rade.

Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade si coacem prajitura cam 45-50 de minute , pina se intareste bezeaua si aluatul ras capata o culoare frumoasa aramie.

Lasam prajitura sa se raceasca in tava si apoi o putem portiona.

Este o prajitura delicioasa, nu prea dulce, pentru ca nu are zahar in mere.

Pe cat este de simplu de facut, pe atat este de buna.

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/09/prajitura-cu-mere-nuca-si-foaie-razuita.html

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise