Prajitura Greta Garbo dupa Silvia Jurcovan – reteta clasica cu foi fragede, gem si nuca

Incearca reteta de prajitura Greta Garbo dupa Silvia Jurcovan – foi fragede cu unt, umplutura de gem si nuca, acoperita cu o glazura fina de ciocolata.

Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat (4 foi)
  • 700 g faina
  • 250 g unt gras
  • 130 g zahar pudra
  • 3 oua intregi
  • 250 g smantana fermentata, grasa (20% grasime)
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • Pentru umplutura
  • 3 borcane gem acrisor (800-900 g)
  • 400 g nuca macinata mai mare
  • 200 g zahar tos
  • Pentru glazura
  • 300 g ciocolata amaruie topita
  • sau
  • glazura clasica: 100 g apa + 100 g zahar + 200 g ciocolata neagra

Mod de preparare

Daca iubesti prajiturile de casa cu foi fragede, umpluturi bogate si gust autentic, aceasta prajitura Greta Garbo dupa celebra reteta din cartea Silviei Jurcovan este exact ce cauti. Are foi fine cu unt si smantana, straturi generoase de gem acrisor si nuca macinata, totul acoperit cu o glazura lucioasa de ciocolata.

Este una dintre acele prajituri care se face cu drag pentru sarbatori, dar se savureaza si intr-o zi obisnuita, langa o cafea buna. Daca esti pasionat de deserturi clasice, incearca si prajitura Alba ca Zapada , prajitura Televizor sa prajitura Dobos.

Aluatul pentru foi (4 buc 30x44 cm)
Freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza.
Adauga untul moale si amesteca bine.
Incorporeaza ouale, smantana, restul de zahar, sarea, vanilia si coaja de lamaie.
Pune faina si framanta pana obtii un aluat omogen, moale dar nelipicios.
Lasa-l sa se odihneasca 10 minute, apoi imparte-l in 4 parti egale.

Montarea prajiturii
Intinde prima foaie la dimensiunea tavii (aprox. 30×44 cm). Asaz-o pe hartie de copt, direct in tava.
Unge foaia cu gem, presara cu un strat de nuca amestecata cu zahar.
*Eu am folosit trei tipuri de gem (prune, caise si piersici), dar puteti folosi si un singur fel, important este sa fie acrisor. Daca nu aveti, puteti reduce cantitatea de zahar care se amesteca cu nuca macinata grosier.
Pune a doua foaie, unge iar cu gem, presara nuca si zahar.
Repeta la fel cu a treia foaie.
Acopera cu a patra foaie, pe care o intepi cu furculita ca sa nu se umfle la copt.

Coacerea
Coace prajitura in cuptor preincalzit la 170°C (foc potrivit, sus-jos), timp de aproximativ 1 ora.
Daca se rumeneste prea tare deasupra, acopera cu hartie de copt.

Racirea
Las-o sa se raceasca bine in tava, minimum 6–8 ore (ideal pana a doua zi).
Abia apoi se glazureaza.

Glazura
Topeste ciocolata si intinde uniform un strat de 3–4 mm pe toata suprafata prajiturii.
Lasa sa se intareasca la temperatura camerei.

Portionarea
Foloseste un cutit lung, trecut prin apa fierbinte si sters inainte de fiecare taietura.
Taie bucati dreptunghiulare, patrate sau romburi, dupa preferinta.

Sfaturi utile
Gemul mai acrisor (de caise, prune, visine) echilibreaza dulceata.
Daca vrei mai putin dulce, poti reduce zaharul din umplutura de nuci.
Prajitura devine mai gustoasa si mai frageda dupa 1–2 zile, cand foile se inmoaie bine de la gem. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise