Saratele fragede si economice cu untura sau unt – reteta simpla si gustoasa

Afla cum sa faci saratele fragede si economice, cu untura sau unt, perfecte pentru orice ocazie. Reteta simpla, pas cu pas, cu ingrediente la indemana oricui.

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina alba (tip 000 sau 550)
  • 1 lingurita zahar (aprox. 5 g)
  • 50 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 200 g untura de porc sau 280 g unt gras (minim 80% grasime)
  • 100 g smantana acrisoara (20% grasime)
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura rasa de sare
  • Pentru finisare:
  • 1 ou batut (pentru uns)
  • seminte de chimen

Mod de preparare

Saratelele fragede sunt gustarea perfecta pentru orice moment al zilei – crocante la exterior, moi si aromate la interior. Fie ca alegi sa le faci cu untura, pentru un gust traditional, sau cu unt, pentru o aroma delicata, rezultatul este la fel de delicios.

Daca iti plac aperitivele de casa, iti recomand sa incerci si:

Pogacele cu cascaval – fragede si aromate.

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata – perfecte pe platourile cu aperitive.

Covrigei fragezi cu telemea – crocanti si aromati, ideali pentru orice petrecere.

Intr-un bol mic, pune laptele caldut, zaharul si drojdia.
Amesteca si lasa 5–10 minute pana incepe sa faca spuma la suprafata.
Daca folosesti drojdie uscata, procedezi la fel; daca e instant, o poti amesteca direct in faina.

Intr-un bol mare, cerne faina.
Adauga sarea si amesteca.
Pune untura/unt rece taiat cubulete si framanta cu degetele pana obtii o textura nisipoasa.
Adauga smantana, galbenusurile si maiaua (drojdia activata).
Framanta rapid (fara a incalzi prea tare grasimea) pana obtii un aluat omogen si elastic.
Daca pare prea tare, adauga 1–2 linguri de lapte.
Formeaza o bila, acopera cu folie alimentara si lasa la crescut 45–60 min, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Preincalzeste cuptorul la 180°C (caldura sus-jos, fara ventilatie).

Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina, intr-o foaie de 5–7 mm grosime.
Taie fasii lungi (cu rola zimtata sau cutit) de aprox. 1–2 cm latime.
Asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Unge fiecare saratica cu ou batut.
Presara seminte de chimen.
Coace 15–20 minute, pana devin aurii.

Lasa-le sa se racoreasca pe un gratar — vor deveni mai fragede dupa racire.

Tips pentru extra-fragezime:

Daca vrei sa fie foarte fragede, nu framanta prea mult, doar cat sa se lege aluatul.
Untura da un gust mai autentic decat untul, dar ambele variante ies excelente.
Pentru un plus de aroma, poti adauga si putina branza rasa in aluat.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise