Tort cu crema de ciocolata alba, mascarpone si zmeura

Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
  • Pentru crema:
  • 250 ml frisca lichida
  • 300 gr ciocolata alba
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr zmeura congelata
  • 2 lingurite vanilie
  • In plus:
  • 1 pachet mic de piscoturi
  • 150 gr smantana de tara
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 lingura zahar pudra
  • bomboane de ciocolata
  • decoratiuni perluta
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • fasii de coaja de lamaie

Mod de preparare

Blatul:

Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc.

Adaugam laptele, apoi nuca de cocos, faina si praful de copt.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.

Le incorporam cu paleta in compozitia de albusuri, cu miscari lente. Tot acum punem si vanilia.

Impartim compozitia in doua.

Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt, o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.

Punem prima jumatate de compozitie in tava, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.

Cand este gata, coacem si a doua foaie. Le lasam sa se raceasca.

Crema:

Intai de toate, decongelam zmeura.

Ciocolata alba, rupta bucatele, o punem intr-un bol de inox cu frisca lichida.

Le trasferam pe baie de aburi, amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.

Dam crema la frigider 5-6 ore (sau o puteti pregati de seara si o lasati peste noapte le frigider).

Dupa acest timp, scoatem crema din frigider, o mixam la viteza mare pana devine spumoasa.

Incorporam mascarponele si vanilia, le mixam usor.

Siropul:

Intr-o cratita amestecam apa cu zaharul, le punem pe foc si lasam sa clocoteasca 3-4 minute.

Luam siropul de pe foc, punem zeama de lamaie, fasiile de coaja de lamaie si lasam siropul sa se raceasca.

Pe un platou asezam prima foaie de blat iar in jurul sau punem un inel detasabil.

Insiropam blatul, punem un strat de crema si jumatate din zmeura.

Piscoturile le trecem prin sirop, le asezam peste, apoi venim iar cu un strat de crema si restul de zmeura.

Asezam si a foua foaie de blat, o insiropam si punem ultima parte din crema.

Nivelam si dam tortul 3-4 ore la frigider.

Smantana si frisca rece, le punem intr-un bol, impreuna cu zaharul pudra.

Le mixam la o viteza potrivita pana obtinem o spuma.

Scoatem tortul de la frigider si desfacem inelul.

Imbracam marginile tortului cu frisca, facem cateava moate de frisca deasupra, folosindu-ne de un pos.

Deasupra ornam cu bomboane din ciocolata, iar pe margini "aruncam" cateva decoratiuni perluta.

Il dam la rece inca o ora, apoi poate fi servit.

Pofta buna! Din acest tort am taiat 14 portii.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise