Tort Mos Craciun

Timp pregatire
65 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
  • PENTRU CREMA DE CACAO
  • 6 linguri cacao
  • 6 linguri făină
  • 6 linguri zahar
  • 1 litru lapte
  • INGREDIENTE Frisca de casa
  • 300 g smantana nepasteurizata 300 g zahar
  • PENTRU ORNAT :
  • 2 portocale

Mod de preparare

Blat :Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam 6 linguri zahar pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat

Separat frecam galbenusurile cu uleiul pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta.

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

PREPARAREA CREMEI DE CACAO

Pentru cremă, se amestecă făina, 6 linguri zahar și cacaua. Se desface cu laptele şi se pune pe foc până ce devine groasă.

PREPARARE FRISCA DE CASA:

Incorporez ingredientele, bat cu telul sau cu mixerul pana obtin o compozitie consistenta. Nu continui baterea, ca se poate taia. Daca smantana este fluida, las la cald o noapte. Daca este prea consistenta, adaug 2-3 linguri de lapte inainte de batere.

Montarea tortului se face intai insiropand blatul cu apa indulcita cu zahar apoi intind crema de cacao pe prima foaie de blat apoi pe a doua o tapetam cu frisca si cu portocalele desenam un Mos Craciun .UREZ SARBATORI CUMPATATE TUTUROR

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise