Varză albă în saramura

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 10 kg varza alba:
  • * 4 l saramura,
  • * 400 g morcovi taiaţi felii,
  • * 50 g cimbru,
  • * 2 g enibahar,
  • * 5 g foi de dafin.

Mod de preparare

Varza se curata de frunzele exterioare si de cotoare, se taie jumatati sau sferturi sau, daca sint capatinile mai mici, se lasa intregi, se presara bine cu sare. Varza astfel pregatita se aseaza in vase de murare (borcane, putini), îndesandu-se bine. In timpul asezarii verzei in vasul de murare, se intercaleaza cu condimentele din reteta, apoi se toarna saramura fierbinte, pregatita, pina la gura vasului. Se mai asteapta circa 30 minute pentru a se lasa varza si se mai completeaza cu saramura astfei incit saramura sa depaseasca varza cu circa 10 cm, apoi se leaga la gura. Primele 7 zile vasele cu varza pusa la murat se tin la o temperatura obisnuita de circa 16 - 18°C, dupa care se vor ridica si se vor pastra la locuri uscate, racoroase si ferite de mirosuri straine (petrol). Dupa turnarea saramurii, fermentatia incepe in 1-2 zile fiind determinate de temperatura. La putini se vor prevedea in partea inferioara cepuri pentru pritocire, care se va face din trei in trei zile. Operatia consta in scoaterea zemei in vase mari care apoi se toarna prin vanturare in vasul cu varza. Operatia se repeta de citeva ori pentru vanturarea perfecta a saramurii.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise