Zacusca

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg)
  • 5 kg ardei grasi sau gogosari rosii
  • 1,5 kg ceapa
  • 1,5 l bulion
  • 500 ml ulei
  • sare dupa gust
  • ardei iute dupa gust
  • piper
  • foi dafin
  • boabe mustaroptional
  • cimbru optional

Mod de preparare

Se coc vinetele, se curata si se lasa la scurs. Se coc ardeii grasi si se curata (la fel se procedeaza si cu gogosarii rosii). Ceapa se curata, se taie julien si se pune din ulei, initial 250 ml, si putina apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta. Cand vinetele, ardeii sau gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca.Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Dupa ce incepe sa clocoteasca, se mai lasa sa fiarba aproape o ora. Se amesteca compozitia in continuu, pentru ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii. Se capseaza, se leaga si se depoziteaza in camara.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise