autor:

Mihaela11

» » Prajituri

Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 25 august 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 25 august 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, Blatul, -2 cani de gris, -2 linguri de fulgi de cocos, -3/4 cana de zahar, -1 lingura mare de praf de copt, -50 grame unt moale, -1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine, -1 cana iaurt gras, -2 linguri de migdale neprajite, Siropul de zahar, -2 cani de zahar, -2 cani de apa, -1/2 lingurita esenta de vanilie, -1 lingura suc de lamaie, -1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala), -25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)

Dificultate: Medie Timp: 1h 20 min

38 voturi

Mod de preparare

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine.
Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza.
Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina.
Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval.
Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala.
Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .
Intre timp se prepara siropul.
Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina).
Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine.
Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra.
Se serveste dupa ce s-a racit.
Este foarte gustoasa cu ceai de menta.
Pofta buna!
Dupa cum v-am mai spus in tarile arabe a inceput postul Ramadanului.
In fiecare zi se fac dulciuri( adio silueta!!!)!
Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.
Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Tarta cu mure si afine

Tarta cu mure si afine

Pentru aluat amestecam ingredientele intr-un bol apoi framantam aluatul obtinut pana incorporam toata

4 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri
Piersicute

Piersicute

Preparati aluatul astfel: puneti intr-un vas mai mare o cana de zahar, ouale intregi si galbenusurile

160 voturi    27 comentarii
4h 45 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Flori_Munteanu

    Flori_Munteanu (Maestru bucatar):

    O prajitura deliciosa, foarte usor de facut, am inlocuit margarina de palmier cu margarina obisnuita si deasupra migdalele cu nuca de cocos.

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine):

    am respectat reteta si a iesit minunat explicatiile si detaliile au fost perfecte merci

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ildiko Szekely , 24 iulie 2015

    Reteta suna bine, dar daca nu am smantana cu aroma de miere, pot folosi alta smantana si sa adaug miere? Daca da, cata miere la o cana de smantana? Multumesc anticipat

  • Fara foto

    Vivi Anne , 01 mai 2015

    mi se pare a fi buna,o sa o incerc

  • Fara foto

    Dinu Claudia , 10 iulie 2014

    E foarte gustoasa , am facut-o si eu dupa o alta reteta asemanatoare..si este foarte gustoasa..aviz amatorilor de baclavale si sarailii...

    • Fara foto

      Ina-Iuliana Polifron , 21 iunie 2014

      basboussa receipe

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2013

      Multumesc Flori si Lucica

    • Flori_Munteanu

      Flori_Munteanu (Maestru bucatar) , 23 noiembrie 2013

      o prajitura deliciosa,explicatiile au fost perfecte,multumesc

    • Lucica

      Lucica (Chef de cuisine) , 31 iulie 2012

      untura de oaie .....untura de porc.......acelasi lucru la noi e la moda porcul, la ei oaia

    • Otilia-Iulia Uilacan

      Otilia-Iulia Uilacan (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2010

      Trebuie sa fie buna dar cu untura de oaie .......nu stiu........poate ca experiment

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      delicios

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Multumesc pentru comentarii. Cami, iaurtul gras=laban zabadi. Vad ca nici una dintre prietenele de pe gustos nu a reactionat la adaugarea la siropul de zahar a unturii de oaie! Aici toate retetele de prajituri la beduini sunt cu untura de oaie; da o culoare caracteristica galbuie mancarurilor, orezului si prajiturilor si un gust diferit de cel dat de unt. Este foarte scumpa si socotita o delicatesa; dar nu la toata lumea ii place aceasta aroma.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Rapidă şi delicioasă!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Fac Harise si fac o Harise cu nuca de cocos;dar nu asa. Imi place reteta asta.Am salvat-o,cred ca voi face,in curind. Ce inseamna,draga mea,iaurt gras?

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Un deliciu!!! cât mai tine postul?asa dulciuri nu se pot refuza :)

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Ai dreptate,cu asa deserturi,gata si cu silueta.*****

    • Adina

      Adina (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Aromate si delicioase!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Imi si inchipui ce gustoasa poate sa fie! Tot postul o sa ne rasfeti asa?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 20 min

38 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Blatul
  • -2 cani de gris
  • -2 linguri de fulgi de cocos
  • -3/4 cana de zahar
  • -1 lingura mare de praf de copt
  • -50 grame unt moale
  • -1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
  • -1 cana iaurt gras
  • -2 linguri de migdale neprajite
  • Siropul de zahar
  • -2 cani de zahar
  • -2 cani de apa
  • -1/2 lingurita esenta de vanilie
  • -1 lingura suc de lamaie
  • -1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
  • -25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Flori si Lucica

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tarta cu caise si corcoduse