autor:

tania

» » , , , Borsuri si Ciorbe, Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete de post, Supe de legume

Bors moldovenesc cu fasole, ca la mama acasa (de post)

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 24 noiembrie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 24 noiembrie 2017

Ingrediente
300 g fasole albe, 3 morcovi mijlocii, 2 ardei grasi, 2 cepe mijlocii, 1/2 telina mica, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, cateva fire tarhon (verde sau uscat), cateva fire cimbru (verde sau uscat), vegeta de legume, 2 linguri pasta de rosii, 1 l bors, piper, sare, paste sau taietei de casa(dupa preferinta), Dressing, 1 morcov mic, 1 ceapa mica, 1 lingura pasta de rosii, 3-4 linguri ulei

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

3 voturi

Mod de preparare

Desigur, borsul de fasole in regiunea Moldovei, se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si pentru ca deja am intrat in postul Craciunului, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va gatesc acest bors, care este usor de preparat si nu ia nici prea mult timp. Pregatim toate ingredientele din imagine, apoi ne vom ocupa de fasole. Dupa ce a fost curatata de impuritati, se spala in cateva ape si se pune la inmuiat cu o seara inainte, pentru ca a doua zi sa nu ia timp prea mult la fiert. Eu de obicei fasolea o fierb in oala sub presiune, iar procesul de fiebere nu dureaza mai mult de 10 min. Deci punem fasolea in apa si o lasam sa dea cateva clocote, dupa care arucam apa si punem, alta. Repetam inca o data aceasta operatiune, dupa care o lasam in oala sub presiune sa fiarba timp de 10 min.

Intre timp, ne vom ocupa de zaravaturi si legume. Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.

Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa, vom adauga legumele si zarzavaturile care au fost taiate si tocate marunt. Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii. Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale. Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole, mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors. Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.

Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.

In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania( Bucovina)
Daca ti-a placut reteta noastra "Bors moldovenesc cu fasole, ca la mama acasa (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Supa Thai cu creveti si orez

Supa Thai cu creveti si orez

Se incinge uleiul ,se adauga ardeiul rosu si chili,se caleste 1 minut. Adaugam supa de pui si apa,iar

3 voturi    4 comentarii
20 min
Supe de legume
Supa-crema cu crutoane aromate

Supa-crema cu crutoane aromate

1.Se curata legumele de coaja,se taie marunt apoi se spala bine cu apa rece si se pun intr-o craticioara

0 voturi    0 comentarii
45 min
Supe de legume

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Small

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    dantes (Chef de cuisine) , 27 februarie 2018

    Foarte bun in zilele de post si nu numai

Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

3 voturi

Ingrediente

  • 300 g fasole albe
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 ardei grasi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • cateva fire tarhon (verde sau uscat)
  • cateva fire cimbru (verde sau uscat)
  • vegeta de legume
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 l bors
  • piper
  • sare
  • paste sau taietei de casa(dupa preferinta)
  • Dressing
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 3-4 linguri ulei

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Fara foto

dantes (Chef de cuisine)

Foarte bun in zilele de post si nu numai

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Supe de legume

Ciorba de legume si ciuperci proaspete Ciorba de legume si ciuperci proaspete

Dupa cum observati, atat din imagini cat si din ingredientele necesare, toate sunt legume proaspete si nu am folosit nici un fel de

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supa crema de spanac si coaste de miel Supa crema de spanac si coaste de miel

Pentru inceput, se curata coastele de pielite, se taie bucati, se spala bine, si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Punem coastele

0 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Supa cremoasa de cartofi cu porumb si creveti