autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Budincă de arpacaş

Autor: Argus (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 25 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Argus (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 25 ianuarie 2013

Ingrediente
100 g arpacaş, 75 g melasă, 30 g zahăr brun, 100 g unt, 1 ou întreg, 275 ml lapte, 275 g faina de grâu integrală, 150 g solzi de migdale, ½ lg ghimbir proaspăt, ras mărunt, 1 plic de praf de copt, 1 lgt bicarbonat de sodiu alimentar, zeama şi coaja unei lamâi, 1 lgt aromă de lamâie., ,

Dificultate: Redusa Timp: 1h 45 min

0 voturi

Mod de preparare

Nota: melasa o puteţi înlocui cu un sirop gros de zahăr caramelizat, in care aţi pus o lingură de aromă de rom. De altfel însă, melasă găsiţi în supermaketurile care se respectă – raionul de sosuri. Sau pe la brutările care nu ne respectă şi o folosesc la preparare aşa-numitei pâini integrale.



Cu o seară înainte, arpacaşul se curăţă de impurităţi şi se spală în mai multe ape. Se pune la înmuiat într-un castron, la loc calduţ, în apă care să depăşească cu o palmă nivelul boabelor. Dimineaţa se spală din nou, apoi se scurge şi se pune la fiert, la foc mic, câteva minute. Când boabele au „înflorit” se ia vasul de pe foc şi se lasă acoperit cca 30 de min. Dacă nu aveţi timp să puneţi arpacaşul la înmuiat, puteţi să-l puneţi direct la fiert, dar în cazul acesta fierberea durează minimum o oră, deci se consumă mai multă energie.

Untul se pune la topit, împreună cu zahărul şi melasa. Se ia de pe foc, se adaugă laptele şi incet, încet, oul întreg bătut. Turnaţi lichidul în mixer şi omogenizaţi-l bine. Adăugaţi zeama şi coaja rasă de la o lămâie, precum şi esenţa de lămâie. Puneţi într-un bol făina, praful de copt, ghimbirul ras fin, bicarbonatul de sodiu şi jumătate din solzii de migdale şi turnaţi peste ele amestecul de mai sus. Omogenizaţi cu atenţie, pentru a nu se forma aglomerări. Înglobaţi în final arpacaşul bine scurs de apă şi omogenizaţi iarăşi compoziţia (ultima oara, eu am adaugat în compoziţie şi o conservă de ananas mărunţit).

Ungeţi o formă specială de chec sau dreptunghiulară de cozonac cu unt şi pudraţi-o cu făină sau – şi mai bine – cu pesmet făcut din 3-4 biscuţi zdrobiţi. Turnaţi compoziţia în formă şi presăraţi deasupra restul de fulgi de migdale. Daţi la cuptorul preîncălzit la 180ᶛC pentru cca o oră. Verificaţi dacă s-a copt, cu lama unui cuţit subtire. Dacă lama iese curată din compoziţie, prăjitura este gata.

Lăsaţi să se răcească şi feliaţi cu grijă. Se poate servi cu îngheţată de vanilie, iaurt de fructe sau o cremă uşoară din lapte şi ou. Este o prăjitură uşoară, cu multe fibre şi are efect revigorant-răcoritor, datorită ghimbirului şi cojii de lamâie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Budincă de arpacaş" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Placinta cu branza

Placinta cu branza

Ouale se amesteca cu zaharul. Se adauga uleiul, apa, amoniacul, praful de copt si faina. Jumatate

13 voturi    6 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura cu ciocolata si vanilie ( capuccino)

Prajitura cu ciocolata si vanilie ( capuccino)

Untul topit se amesteca cu zaharul, pudra de cacao, oul si vanilia, peste care se amesteca frimiturile

16 voturi    8 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei

Fierbator Style Black

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h 45 min

0 voturi

Ingrediente

  • 100 g arpacaş
  • 75 g melasă
  • 30 g zahăr brun
  • 100 g unt
  • 1 ou întreg
  • 275 ml lapte
  • 275 g faina de grâu integrală
  • 150 g solzi de migdale
  • ½ lg ghimbir proaspăt
  • ras mărunt
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu alimentar
  • zeama şi coaja unei lamâi
  • 1 lgt aromă de lamâie.

Raporteaza reteta

Retete
de Argus
Aripi de pui picante, la gratar, in saramura

Aripi de pui picante, la gratar, in saramura

Obs: Torefierea boabelor de coriandru si chimen presupune prajirea uscata a acestora cca 1-2 min,

7 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Retete la gratar
Supa de ficat cu crutoane

Supa de ficat cu crutoane

Ficatul se spala in mai multe ape, se portioneaza, apoi se pune la fiert in apa cu sare, in care

2 voturi    3 comentarii
30 min
Supe de carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
cornulete cu vanilie