autor:

Marcel Iorga

» » Mancaruri cu peste

Calcan prajit cu sos de lamaie si iaurt

Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 14 octombrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 14 octombrie 2011

Ingrediente
pentru 2 persoane:, 1 calcan porţionat (2 bucăţi de cca 200-250g/bucată), 1 lămâie (coaja rasă şi zeama), 2 căţei de usturoi, 100 ml de iaurt, 1 lingură de ulei de măsline - pentru caramelizarea lămâii, 4-5 linguri de ulei de măsline - pentru prăjirea peştelui, 400 g de cartofi (noi), 1 linguriţă de seminţe de coriandru, 50g de unt, 1 linguriţă de muştar clasic, sare şi piper după gust

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

10 voturi

Mod de preparare

Calcanul (Scophthalmus), Cambula (Pleuronectes Flesus) şi Limba de Mare (Solea Solea), sunt reprezentanţii peştilor din familia Pleuronectidae, peşti care au corpul asimetric, comprimat foarte mult lateral şi culcat pe o parte.
Calcanul (că despre el e vorba în povestea asta) este un peşte culcat pe latura dreaptă şi de accea ochiul drept se află pe partea stângă a capului, alături de ochiul stâng.
Când îl privim de sus, ceea ce vedem este latura stângă a calcanului şi nu spatele cum ar crede mulţi dintre noi.
Asimetrice sunt şi aripioarele pectorale şi gura. Gura este terminală, iar aripioarele pectorale se găsesc una dedesupt şi una deasupra, în partea pe care stă culcat calcanul.
În mod obişnuit, calcanul ajunge la o lungime de 60-80 de cm şi cântăreşte 3-4 kg.
Pe corpul peştilor adulţi se observă tuberculi (butoni) osoşi. Fiecare tubercul are o prelungire sub forma unor ţepe subţiri. Aceşti tuberculi sunt numeroşi pe partea superioară (zenitală) a corpului, dar îi găsim şi pe partea de jos (nadirală), adică cea spre nisip.
Calcanul trăieşte în Marea Neagră dar şi în Marea Azov.
Practic, acest peşte a ajuns din statutul de "peştele săracului" în perioada anilor '60-'70, la statului unui peşte de tip "delikatese" în anii noştri.
Este foarte mult braconat nu numai de pescarii români, dar mai ales de cei turci şi bulgari!
Carnea lui albă, duce şi aromată, fără oase este din ce în ce mai căutată! Iar braconierii sunt în alertă! Of Doamne!

Pentru sos:
Radem întrun bol coaja de pe o lămâie, radem căţeii de usturoi şi după ce prajim lămâia în uleiul de măsline, stoarcem acea lămâie peste conţinutul bolului şi adăugăm muştarul. Adăugăm sare de mare aromată, piper mix (negru, verde, roşu, alb) după gust şi după o aromă care o vrem!
Amestecăm totul bine până se omogenizeaza. Adăugăm ulei de măsline şi dinnou omogenizăm sosul.
Adăugăm şi iaurtul şi omogenizăm din nou.
Gustăm. Dacă considerăm că mai e nevoie de un ingredient, acum e tocmai bine să-l adăugăm pentru a corecta aromele pe care le dorim să le obţinem.
E sosul care va acompania carnea de calcan şi ar trebui să fie foarte aromat!
Îl putem pune întrun bol şi îl ornăm cu frunze de busuioc sau mentă!

Pentru cartofi:
Cartofii, în prima etapă, se fierb în apă cu sare circa 10 minute.
Apoi îi scoatem din cratiţă, îi scurgem de apă, îi tăiem în jumătăţi, îi ungem cu unt, presărăm sare şi piper şi boabele (seminţele) de coriandru şi îi introducem în cuptor circa 15 minute la o temperatură de 180-200ºC.

Pentru peşte:
Bucăţile de calcan, le spălăm bine şi le uscăm cu prosoapele de hârtie.
Pregătim o tigaie cu ulei de măsline, bine încinsă, trecem bucăţile de calcan prin făină şi le prăjim bine în ulei.
Până se prăjesc bucăţile de calcan, pregătim o salată verde cu câteva roşii cherry stropite cu ulei de măsline şi condimentate cu sare şi piper după gust.
Daca ti-a placut reteta noastra "Calcan prajit cu sos de lamaie si iaurt" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Salau cu fructe la cuptor

Salau cu fructe la cuptor

Se curata pestii de solzii si branhii, se eviscereaza, se spala bine si se condimenteaza cu sare,

4 voturi    3 comentarii
40 min
Mancaruri cu peste
File de Macrou cu legume sotate,

File de Macrou cu legume sotate,

Se ia pestele daca este congelat se lasa sa se dezghete la frigider fara al forta, dupa ce este dezghetat

20 voturi    7 comentarii
25 min
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Sory Parvu , 23 februarie 2014

    cred ca e ceva bun,am sa o probez.sper sa imi placa.pofta buna

  • claudia

    claudia (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2011

    o prezentre cum rar gasesti. bravo . reteta am sa o probez neaparat , pestele e bine venit in casa noastra.

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

10 voturi

Ingrediente

  • pentru 2 persoane:
  • 1 calcan porţionat (2 bucăţi de cca 200-250g/bucată)
  • 1 lămâie (coaja rasă şi zeama)
  • 2 căţei de usturoi
  • 100 ml de iaurt
  • 1 lingură de ulei de măsline - pentru caramelizarea lămâii
  • 4-5 linguri de ulei de măsline - pentru prăjirea peştelui
  • 400 g de cartofi (noi)
  • 1 linguriţă de seminţe de coriandru
  • 50g de unt
  • 1 linguriţă de muştar clasic
  • sare şi piper după gust

Raporteaza reteta

Retete
de Marcel Iorga
Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa

10 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu peste
Chili con carne

Chili con carne

Dacă folosiţi fasolea roşie gata pregătită la conservă, e chiar foarte bine. Economisiţi timp

11 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Raci cu sos "O Mie de Insule"

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am

6 voturi    1 comentariu
5 min
Mancaruri cu peste
claudia

claudia (Chef de cuisine)

o prezentre cum rar gasesti. bravo . reteta am sa o probez neaparat , pestele e bine venit in casa noastra.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Tarta cu ton si legume Tarta cu ton si legume

Pregatim intai legumele pentru umplutura. Taiem ardeii cuburi si ceapa si le calim in cele 2 linguri de ulei pana se inmoaie putin. Patrunjelul

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Aperitive
Peste asiatic Peste asiatic

Intr-un castron se amesteca toate ingredientele pentru marinada,se adauga pestele, se amesteca bine sa fie cuprins pestele in totalitate

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu peste
Rondele de crap umplute cu sunca si cascaval