autor:

valentina ionita

» » Fripturi

Capatana de vitel in aluat - reteta proprie

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 octombrie 2010

Ingrediente
o capatana de vitel de 3,5 kg, un ou –pentru uns capatana, jum.morcov taiat cubulete, o ceapa mica taiata pestisori, 4 foi de dafin, o lingurita cu un amestec din cimbru,nucsoara,tarhon macinat, jum.lingurita piper macinat, o crenguta busuioc, cca 20-30 ml ulei pentru uns tava, 100 ml vin alb, , Pentru aluat:, 200 ml iaurt, 150 ml apa minerala, un ou, drojdie cat o nuca, 50 g unt, 5 linguri ulei, un varf de lingurita sare, 1 kg faina, 250 g faina cantarita separat

Dificultate: Redusa Timp: 10h

24 voturi

Mod de preparare

Capatana se spala foarte bine, se tine in apa cu putin otet cca 10-15 minute,dupa care se clateste pana va iesi apa perfect curata.
Capatana se pune la fiert intr-o oala mare impreuna cu morcovul,ceapa ,condimente si vinul alb pentru 30-40 de minute. Daca nu va fi complet acoperita cu apa,se va intoarce si se va fierbe 15 -20 de minute pe fiecare parte la foc mic.Capatana poate fi lasata sa se raceasca in zeama in care a fiert sau se scoate pe o tava pana se raceste foarte bine ,iar zeama nu se va arunca. Dupa racire capatana se va unge pe toate partile cu ulei pentru a nu se lipi de aluat.

Aluatul se va pregati in momentul in care capatana s-a racit deoarece nu trebuie lasat sa creasca .
Intr-un castron se vor amesteca drojdia, iaurtul,apa minerala,sarea,oul,untul,uleiul ,1 kg de faina si se va framanta pana se obtine aluatul. Din cele 250 g de faina cantarite separat se mai presara putin cate putin in aluat pana nu se mai lipeste de mana,iar restul se va folosi pentru tapetatul locului unde va fi intinsa foaia si pentru intinsul foii pentru a nu se lipi.
Capatana se aseaza pe mijlocul foii ,se pun deasupra ceapa si morcov fiert ,foaia se va “trage”,se va intinde usor cu mana in asa fel incat sa se acopere bine capatana si sa fie impachetata complet .Se va prinde aluatul in scobitori la toate imbinarile.
Dupa ce capatana a fost impachetata se aseaza in tava cu ulei si se introduce la cuptor la foc foarte mic pe gratarul de jos. Cand se intareste aluatul, dupa cca 15-20 de minute se unge pe toate partile cu oul batut,se toarna de 2-3 degete zeama in tava si se reintroduce la cuptor,dar se va muta tava pe gratarul de sus. La un interval de 20-25 de minute se unge din nou cu zeama si trebuie avut grija ca in permanenta sa se completeze zeama din tava.Cand capata culoarea aurie se va acoperi cu o hartie de copt sau cu folie de aluminiu .
Capatana trebuie sa stea la cuptor 8-9 ore (sau in functie de marimea capatanii),dar nu trebuie sa uitati sa completati zeama din tava si sa o stropiti cu zeama la un interval de 20-25 de minute.
Cand este gata o puteti scoate cu grija pe o tava curata sau un platou pentru a desprinde stratul de aluat.Dupa indepartarea aluatului puteti sa portionati capatana scotand limba,creierul,ochisorii si restul carnii. Se poate servi cu muraturi,salate,hrean,sos remoulad …
Eu am servit la capatana hrean cu sfecla rosie si pere murate alaturi de o garnitura de legume trase la tigaie in unt.
Daca ti-a placut reteta noastra "Capatana de vitel in aluat - reteta proprie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Kalua Pig

Kalua Pig

Este o reteta traditionala din Hawai, in care carnea este preparata, mult timp, intr-o groapa adanca

2 voturi    0 comentarii
3h
Fripturi
Friptura din piept de pui umplut la cuptorul cu halogen

Friptura din piept de pui umplut la cuptorul cu halogen

O fripturica simpatica din piept de pui, foarte usor de facut, la cuptor sau pe gratar si ti se pare

7 voturi    1 comentariu
40 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei

Fierbator Style Black

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Multumesc mult...

  • tatiana

    tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Am mancat, nu am stiut niciodata cum se face, datorita tie, situatia s-a schimbat.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2010

    Cu mare placere Sidy... Pupici ...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2010

      Saru'mana pentru lamuriri Valentina ! Te tzuc cu mare drag...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

      Capatana nu se fierbe complet...La cuptor sta atat de mult deoarece aluatul se face grosut si capatana se coace incet ,incet la foc mic...Aluatul o sa fie copt bine deasupra,dar nu ars deoarece se stropeste in permanenta cu zeama in care a fiert capatana,focul este foarte mic ,iar cand devine aurie am scris ca trebuie acoperita bine cu folie de Al sau cu hartie de copt,dezvelindu-se doar in momentul stropirii cu zeama si a completarii cu zeama in tava...Capatana astfel va fierbe ,se va coace uniform protejata de aluat si carnea ramane intreaga,nu se sfarama...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

      In sfarsit draga mea, ai apucat sa scrii aceasta reteta minunata !!! De cand o astept....de la interviul tau cred .... Te rog sa ma lamuresti...capul este fiert in momentul in care il punem in aluat. Atunci de ce se tine 8-9 ore in cuptor ? Nu e prea mult ? Nu se arde aluatul ? Servit cu hrean cu sfecla rosie cred ca e un deliciu...http://www.gustos.ro/retete-culinare/salate-de-legume/hrean-cu-sfecla-rosie-in-otet-pe-gustul-tau.html Felicitari !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10h

24 voturi

Ingrediente

  • o capatana de vitel de 3,5 kg
  • un ou –pentru uns capatana
  • jum.morcov taiat cubulete
  • o ceapa mica taiata pestisori
  • 4 foi de dafin
  • o lingurita cu un amestec din cimbru,nucsoara,tarhon macinat
  • jum.lingurita piper macinat
  • o crenguta busuioc
  • cca 20-30 ml ulei pentru uns tava
  • 100 ml vin alb
  • Pentru aluat:
  • 200 ml iaurt
  • 150 ml apa minerala
  • un ou
  • drojdie cat o nuca
  • 50 g unt
  • 5 linguri ulei
  • un varf de lingurita sare
  • 1 kg faina
  • 250 g faina cantarita separat

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Multumesc mult...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Cuib de mamaliga cu bucatele carne porc