Ingrediente
500 g ceatal proaspat, Pentru sos:, zeama de la o jumatate de lamaie(pentru ca a fost cantitate mica de peste),2 linguri smantana,3 lingurite de iaurt,o lingurita de ulei de masline,cca 50 ml vin alb,sare,piper dupa gust,patrunjel si tarhon verde., Cantitatile se micsoreaza sau se maresc in functie de necesitate.
Dificultate: Redusa | Timp: 30 min
8 voturi
Mod de preparare
Se scot urechile cu grija si se trage in lateral sa iasa intestinele intregi .Se spala bine si se lasa la scurs in strecuratoare.
Dupa ce s-au scurs am insiruit pestisorii pe tepuse de frigarui impreuna cu jumatati sau catei intregi de usturoi in functie de marime si i-am introdus la grill sa se rumeneasca pe ambele parti...
Pentru sos am amestecat zeama de la o jumatate de lamaie(pentru ca a fost cantitate mica de peste),2 linguri smantana,3 lingurite de iaurt,o lingurita de ulei de masline,cca 50 ml vin alb,sare,piper alb dupa gust. Acest sos se da intr-un clocot si la sfarsit se adauga putin patrunjel verde tocat si tarhon verde rupt bucatele mici...Tarhonul nu se toaca niciodata cu cutitul deoarece isi pierde aroma si prospetimea..
Este un preparat usor de pregatit si tare,tare gustos...
Vi-l recomand cu drag...
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2010
Foarte frumos. Dintre toate speciile enumerate de tine, eu din inima Ardealului, recunosc nu am mancat decat sprot, doar acest tip de peste l-am gasit in comert, dar probabil in orase mari se gasesc si alte specii.
ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 08 mai 2010
Foarte gustoasa reteta! Astazi am vazut si eu la pescarie ceatal...am sa-l incerc zilele urmatoare...
Estera Flori (Chef de cuisine) , 08 mai 2010
pacat ca nu gasesc asemenea peste.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 mai 2010
Foarte fin si aromat!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 mai 2010
Multumesc...Foarte multe persoane fac confuzie intre speciile acestea de peste marin de dimensiuni mici... Cel mai des sprotul este confundat cu hamsia si invers... Speciile de peste de dimensiuni mici sunt: ceatalul, sprotul, hamsia, gingirica, aterina si toate au un gust grozav...
ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 06 mai 2010
Nu stiam de denumirea acestui pestisor,dar cand ai scris ca" innebuneste turistii pe litoral",mi-am dat imediat seama despre ce este vorba...arata foarte bine reteta pe care ai preparat-o!Felicitari!