autor:

husni

» » Prajituri

Chec din albusuri cu glazura de caramel

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 septembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 septembrie 2009

Ingrediente
Pentru chec, 9 albusuri, 220 g zahar pudra, 220 g faina, 1 lingura de zeama de lamiie, 1 si 1/4 pahar (mare, de 250 ml) de nuci taiate, arome, , Pentru caramel, 200 g zahar, (1)  65 ml apa, (2) 120 ml apa

Dificultate: Redusa Timp: 2h

10 voturi

Mod de preparare

Checul se face asa: albusurile se bat spuma, se pune zaharul si zeama de lamiie, se bat din nou pina se intareste bine spuma.

Apoi, mestecind usor, se pune nuca, faina si aromele. Compozitia se pune in 2 forme de chec, cu hirtie de copt, se coace la foc potrivit (cuptorul se incalzeste inainte), cam 30 - 35 minute.

Cind e gata, se lasa citeva minute in tava, apoi se rastoarna pe un servet si se scoate hirtia, se lasa sa se raceasca. Cind e rece, se intoarce, pentru a fi glasat, deci se glaseaza pe partea de pe care a fost luata hirtia.

Caramelul se face asa: se pune pe foc, la foc marisor, fara sa se amestece, zaharul cu prima cantitate de apa (65 ml). Cind fierbe, se mesteca usor si putin, sa vedem daca tot zaharul e topit. Cind tot zaharul e topit, se face focul mic si se lasa cca 10 minute. Trebuia sa devina maroniu.

Cind e maroniu, se ia putin de pe foc si se adauga a doua cantitate de apa (120 ml), cam in 3-4 reprize, cu grija sa nu ne ardem. Se mesteca bine, dupa fiecare repriza. Dupa ce s-a pus toata apa, se pune iar pe foc cam 12 minute. Focul sa fie mic. Se mesteca din cind in cind. Cind e gata, are consistenta mierii de albine.

Ca sa stim cind e gata, procedam astfel: cam dupa 10-12 minute introducem in compozitie o lingura de lemn. Caramelul trebuie sa ramina pe lingura, iar daca luam putin intre degete se lipeste.

Checul rece, se glaseaza cu acest caramel caldut si se pun jumatati de nuca deasupra. Si nucile se glaseaza.

Acest caramel are multiple intrebuintari, se pot decora unele torturi, unele checuri, e bun pentru unele budinci, pentru crema de zahar ars etc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Chec din albusuri cu glazura de caramel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Batem albusurile spuma cu un vf de sare si adaugam treptat zaharul. Incorporam pe rand ciocolata

1 vot    6 comentarii
1h 30 min
Prajituri
CHEC CU MERE

CHEC CU MERE

Merele rase si zaharul se amesteca si se lasa o ora. Apoi se amesteca cu ouale, faina si amoniacul,

5 voturi    4 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2009

    Foarte frumos,am salvat si eu reteta,ai votul meu Camelia,trebuie testat,sunt sigura ca este tare bun.

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

    Incercati,checul asta;e f.bun(chiar fara glazura) ! Czompa Nadia,eu fac des,unele checuri de albus;de obicei imi ramin multe albusuri si nu le arunc.Le pastrez la congelator. La retete,am o rulada din albusuri.E nemaipomenita ! "RULADA DIN ALBUSURI CU CREMA DE NUCA"

  • Czompa

    Czompa (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    N-am incercat pana acum reteta de chec de albusuri dar m-ai convins.O salvez!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

      Foarte aspectuos, Cami

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2009

      O bunatate...

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

      Ce bine arata si ce gustos trebuie sa fie.Cami.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

      Mmmmmm ce delicios este

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

      Aceasta e o reteta grozava atuni cant ti-au ramas albusuri de la diferite retete unde se utilizeaza doar galbenusul. In plus, ea insusi e delicioasa!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

      Delicios...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

10 voturi

Ingrediente

  • Pentru chec
  • 9 albusuri
  • 220 g zahar pudra
  • 220 g faina
  • 1 lingura de zeama de lamiie
  • 1 si 1/4 pahar (mare
  • de 250 ml) de nuci taiate
  • arome
  • Pentru caramel
  • 200 g zahar
  • (1)  65 ml apa
  • (2) 120 ml apa

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

dicarmencitta1957 (Chef de cuisine)

Foarte frumos,am salvat si eu reteta,ai votul meu Camelia,trebuie testat,sunt sigura ca este tare bun.

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Pandispan cu cacao si fructe confiate