Etapa I (cu 12 ore inainte): Paté fermenté
Aceasta etapa va rafina gustul formulei finale prin reducerea cantitatii de drojdie folosita.
Pentru acesta, se retin din totalul ingredientelor 170 g faina, 110 g lapte, 1 g drojdie si 3 g sare, care se amesteca bine, intr-un bol. Se acopera si se lasa la frigider pentru 12 ore.
Etapa II:
Se pun toate ingredientele intr-un bol incapator, mai putin untul si se amesteca aluatul rezultat cu un mixer spirala, la prima viteza, 3 minute.
Se incorporeaza treptat untul, taiat bucatele si se continua mixatul aproximativ 10 minute, sau pana cand aluatul devine fin, uniform, matasos.
Se lasa la dospit in bolul acoperit, intr-un loc ferit de curenti, caldut, pentru aproximativ o ora.
Se rastoarna pe blatul de lucru usor infainat si se imparte in 12 bucati aproximativ egale. Se aplatizeaza fiecare bucata si se suprapun marginile in centru, pana rezulta o sfera. Se intorc cu fata in sus si se acopera cu un prosop curat, pentru cateva minute.
Se pregateste o farfuriuta cu susan pentru decorat si un prosopel umed.
De asemenea, se va pregati si o tava mare in care se vor coace, in care se aseaza hartie de copt.
Se ia fiecare sfera, se aplatizeaza cu palma pana rezulta un disc de aproximativ 10 cm diametru. Se tamponeaza usor cu prosopul umed, se da prin susan, fara a incarca prea mult chiflele si se aseaza in tava pentru copt, cu spatii de aproximativ 5 cm intre ele.
Se acopera si se lasa din nou la crescut, cam 1-2 ore, pana cresc si devin pufoase. (La atingerea lor cu un deget, forma trebuie sa revina usor inapoi.)
Se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si se coc pentru aproximativ 10-15 minute, sau pana cand coaja devine galbui-aurie.
Se scot pe un gratar si se lasa la racit, la temperatura camerei.
Se consuma in aceeasi zi sau se pastreaza la congelator.
Sunt savuroase, odata facute in cuptorul propriu veti uita de chiflele din comert.
Se pot servi cu lapte, la masa de pranz, sau drept chifle pentru un hamburger pe care nu il veti uita curand!
Multumesc Codrutei Popa pentru aceasta minunata reteta, pe care o impartasesc cu drag oricarui impatimit in ale gusturilor alese!
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPrajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....
Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facutDescopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii