Chifle de hamburger

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Chifle de hamburger

Ingrediente

  • 500 g faina alba;
  • 230 g lapte dulce;
  • 4,3 g drojdie instant dry;
  • 1 ou;
  • 40 g unt moale;
  • 30 g zahar;
  • 10 g sare;
  • 50 g susan - pt decorat.

Mod de preparare

Etapa I (cu 12 ore inainte): Paté fermenté

Aceasta etapa va rafina gustul formulei finale prin reducerea cantitatii de drojdie folosita.

Pentru acesta, se retin din totalul ingredientelor 170 g faina, 110 g lapte, 1 g drojdie si 3 g sare, care se amesteca bine, intr-un bol. Se acopera si se lasa la frigider pentru 12 ore.

Etapa II:

Se pun toate ingredientele intr-un bol incapator, mai putin untul si se amesteca aluatul rezultat cu un mixer spirala, la prima viteza, 3 minute.

Se incorporeaza treptat untul, taiat bucatele si se continua mixatul aproximativ 10 minute, sau pana cand aluatul devine fin, uniform, matasos.

Se lasa la dospit in bolul acoperit, intr-un loc ferit de curenti, caldut, pentru aproximativ o ora.

Se rastoarna pe blatul de lucru usor infainat si se imparte in 12 bucati aproximativ egale. Se aplatizeaza fiecare bucata si se suprapun marginile in centru, pana rezulta o sfera. Se intorc cu fata in sus si se acopera cu un prosop curat, pentru cateva minute.

Se pregateste o farfuriuta cu susan pentru decorat si un prosopel umed.

De asemenea, se va pregati si o tava mare in care se vor coace, in care se aseaza hartie de copt.

Se ia fiecare sfera, se aplatizeaza cu palma pana rezulta un disc de aproximativ 10 cm diametru. Se tamponeaza usor cu prosopul umed, se da prin susan, fara a incarca prea mult chiflele si se aseaza in tava pentru copt, cu spatii de aproximativ 5 cm intre ele.

Se acopera si se lasa din nou la crescut, cam 1-2 ore, pana cresc si devin pufoase. (La atingerea lor cu un deget, forma trebuie sa revina usor inapoi.)

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si se coc pentru aproximativ 10-15 minute, sau pana cand coaja devine galbui-aurie.

Se scot pe un gratar si se lasa la racit, la temperatura camerei.

Se consuma in aceeasi zi sau se pastreaza la congelator.

Sunt savuroase, odata facute in cuptorul propriu veti uita de chiflele din comert.

Se pot servi cu lapte, la masa de pranz, sau drept chifle pentru un hamburger pe care nu il veti uita curand!

Multumesc Codrutei Popa pentru aceasta minunata reteta, pe care o impartasesc cu drag oricarui impatimit in ale gusturilor alese!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana
Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci. Cum se prepara reteta de ciulama de pui cu ciuperci.

Ciulama de pui cu ciuperci