Ciolan in aluat

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 buc. ciolan crud carnos (daca ciolanul este afumat este si mai bun)
  • 400 gr costite afumate ( in cazul in care punem ciolan afumat , costitele le punem proaspete )
  • 1 capatana usturoi
  • 10 buc ceapa
  • piper boabe, sare
  • 2 foi dafin
  • piper macinat, sare
  • 50 ml tuica
  • 300 ml vin demisec sau sec, alb
  • pt. aluat:
  • 3 oua
  • 1/2 kg faina
  • 200 gr untura
  • sare

Mod de preparare

Aluatul: Intr-un vas se pune faina si untura si se amesteca pana se incorporeaza untura in faina ca in imagine . Se pune cca 1/2 lingurita sare si 3 oua si se lucreaza bine, pana obtinem un aluat elastic si compact.

Se imparte in 2 buc, una din ele fiind mai mare. Cele 2 buc de aluat se vor intinde. Bucata mai mare se va aseza intr-un vas (ceaun ) uns in prealabil cu untura , iar cealalta parte se va aseza capac peste ciolan.

Cum procedam:

Pisam capatana de usturoi, ceapa o taiem marunt ( o tocam in robot ). Jumate din cantitatea de usturoi o frecam cu o lingurita de sare, iar cealalta o lasam deoparte.

Ciolanul si costitele le frecam cu usturoiul pisat si frecat cu sare si le piperam. Ungem vasul cu untura bine, si asezam in el bucata mai mare de aluat intins in asa fel incat sa urce pe peretele vasului ,aluatul mai bine de jumate.

Acum ,in aceasta faza punem jumate din cantitatea de ceapa tocata peste aluat si restul de usturoi ramas. Peste ceapa punem ciolanul si costitele. Punem peste carne restul de ceapa , piperul boabe cca 10 boabe, cele 2 foi de dafin si acum udam totul cu 50 ml de tuica de pruna si 300 ml vin alb demisec sau sec.

Acoperim cu cealalta parte de aluat intins totul in asa fel incat sa inchide ermetic, si dam vasul la cuptorul preincalzit (la nivelul cel mai de jos din cuptor). Il tinem la foc mic timp de cca 3 ore.

Cand aluatul e inegrit si crapat deasupra se scoate vasul , se da la o parte capacul de aluat si se da din nou la cuptor ptr cca 10 minute sa se rumeneasca un pic.

Se poate servi cu pireu de cartofi, cu snitele de cartofi si ciuperci nelipsind muraturile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise