Ingrediente
1/2 kg de ciolan afumat de porc, 500 grame de fasole alba cu bob mare, 4 cepe medii, 2 morcovi mari, 1 pastarnac mare, 1 lingura de pasta de ardei, 75 ml de ulei, sare, piper, condiment de legume, foi de dafin, faina de porumb
Dificultate: Ridicata | Timp: 6h 30 min
9 voturi
Mod de preparare
Ceapa se toaca, zarzavaturile se curata si se taie in bucati mai marisoare (o bucata in 8 segmente) si se calesc putin in uleiul incins intr-o cratita de tuci. Dupa ce s-au calit se adauga o lingura de pasta de ardei rosu (si putin ardei iute, daca va place) , iar apoi fasolea boabe, lasata in prealabil la inmuiat cateva ore. Se amesteca pentru a se imbina aromele, dupa care se adauga apa din cea in care a fiert ciolanul, dar si apa de la robinet, pentru a nu risca sa fie prea sarata mancarea.
Se aduga foile de dafin si se gateste pana cand boabele sunt pe jumatate fierte.Daca este nevoie se mai adauga apa in plus fata de cea pusa la inceput.
In acest moment, preparam din faina de porumb, putin ulei si apa o coca asemanatoare cu cea de paine si o intindem peste vas, ca un capac, avand grija sa sigilam bine marginile, cu grija sa nu treaca peste acestea aluat, ca se arde.Grosimea aluatului gata intins trebuie sa fie de aproximativ 2 cm.
Fara a mai pune capac, dam preparatul la cuptor (incalzit in prealabil) pentru aproximativ 2 -3 ore. La foc foarte foarte mic.
Cand este gata, il servim cald, cu coca de deasupra pe post de paine.
Este o adaptare dupa un preparat evreiesc, insa contine carne de porc si nu de pasare, ca in varianta originala.
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Nu înţeleg de ce e pus la Antile!
constanta proca (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010
E ceva ce merita incercat .
Mada , 02 iunie 2010
sa stiti ca este f bun!stiu ca am crescut acolo si bunica facea mereu bine reteta e putin diferita dar sa stitiu e o minune de mancare,merita incercata!
Estera Flori (Chef de cuisine) , 08 mai 2010
foarte interesant
Delia M. (Chef de cuisine) , 11 martie 2010
Nu, deoarece prin el ies aburi si il umidifica in mod constant.
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 09 martie 2010
Interesant cu aluatul deasupra. Dar nu iese uscat?