Ciolent ca la Hida

Timp pregatire
390 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1/2 kg de ciolan afumat de porc
  • 500 grame de fasole alba cu bob mare
  • 4 cepe medii
  • 2 morcovi mari
  • 1 pastarnac mare
  • 1 lingura de pasta de ardei
  • 75 ml de ulei
  • sare
  • piper
  • condiment de legume
  • foi de dafin
  • faina de porumb

Mod de preparare

Ciolanul se spala cu apa rece si se tine la desarat daca este cazul, schimbandu-se periodic apa in care a stat. Dupa ce s-a desarat se pune la fiert, in apa cat sa treaca peste el, aproximativ 1 ora si 15 min. Inainte de a se amesteca cu fasolea se portioneaza in portii de marime medie.

Ceapa se toaca, zarzavaturile se curata si se taie in bucati mai marisoare (o bucata in 8 segmente) si se calesc putin in uleiul incins intr-o cratita de tuci. Dupa ce s-au calit se adauga o lingura de pasta de ardei rosu (si putin ardei iute, daca va place) , iar apoi fasolea boabe, lasata in prealabil la inmuiat cateva ore. Se amesteca pentru a se imbina aromele, dupa care se adauga apa din cea in care a fiert ciolanul, dar si apa de la robinet, pentru a nu risca sa fie prea sarata mancarea.

Se aduga foile de dafin si se gateste pana cand boabele sunt pe jumatate fierte.Daca este nevoie se mai adauga apa in plus fata de cea pusa la inceput.

In acest moment, preparam din faina de porumb, putin ulei si apa o coca asemanatoare cu cea de paine si o intindem peste vas, ca un capac, avand grija sa sigilam bine marginile, cu grija sa nu treaca peste acestea aluat, ca se arde.Grosimea aluatului gata intins trebuie sa fie de aproximativ 2 cm.

Fara a mai pune capac, dam preparatul la cuptor (incalzit in prealabil) pentru aproximativ 2 -3 ore. La foc foarte foarte mic.

Cand este gata, il servim cald, cu coca de deasupra pe post de paine.

Este o adaptare dupa un preparat evreiesc, insa contine carne de porc si nu de pasare, ca in varianta originala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel
Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere. Pregatim chiftelutele amestecand carnea cu oul, ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, painea...

Chiftele in aluat de bere
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor