autor:

valentina ionita

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de burta

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 februarie 2010

Ingrediente
1,200 kg burta vita, 1 morcov, o albitura, o ceapa, 6-7 catei de usturoi sau dupa gust, 3 galbenusuri, 200 ml smantana, 250 ml iaurt, sare,, cateva boabe de piper, foaie de dafin, 1 gogosar acru de culoare rosie, 1-2 linguri ulei pentru "stralucire", 2 l-2,5 l apa pentru fiert

Dificultate: Redusa Timp: 2h 50 min

47 voturi

Mod de preparare

Daca folositi burta proaspata ,aceasta se spala,se curata bine de grasime,de pielite si se freaca cu putin malai amestecat cu sare mare pentru a se albi,dupa care se va tine in apa rece cu cateva feliute de ceapa si o lingura de otet pentru a dispare ” mirosul specific de stomac” cca 15-20 de minute,dupa care se va clati bine cu apa calduta schimbandu-se apa de 2-3 ori.

Daca folositi burta nefiarta cumparata de la supermarket,aceasta este curatata in cea mai mare parte…Se spala bine ,se curata de eventualele pielite si grasime…Si pe aceasta o tin cca 10 min in apa rece cu sare,otet si ceapa,dupa care o clatesc bine cu apa calduta...

Daca cumparati burta prefiarta trebuie sa o clatiti foarte bine si sa aveti grija sa nu o fierbeti prea mult deoarece riscati sa se sfarame,pur si simplu sa se topeasca ...

Eu fierb burta in oala sub presiune si pun in acelasi timp la fiert cu burta morcovul,albitura,ceapa ,boabele de piper,frunza de dafin ,cateva fasii de gogosar si las sa fiarba la foc mic o ora si jumatate- doua ore dupa ce au inceput sa iasa primii vapori de aburi.

Daca fierbeti burta in oala normala,puneti zarzavatul la fiert dupa cca o ora si jumatate si lasati sa fiarba bine la foc mic pana sunt fierte bine atat burta cat si zarzavaturile.

Intre timp se curata usturoiul ,se piseaza bine si se amesteca cu sare si otet de mere.

Separat galbenusurile de ou se bat si se amesteca usor,usor cu smantana si cu iaurtul.
Cand este fiarta burta luam cateva linguri de zeama din ciorba si turnam peste dressingul format din galbenusuri,iaurt,smantana pentru a nu se taia si sa fie la aceeasi temperatura cu ciorba .
Scoatem din oala atat burta cat si zarzavatul si strecuram zeama.
Burta se taie pe lungime fasii subtiri si se adauga in ciorba.
Personal imi place sa adaug pentru culoare in zeama strecurata restul de gogosar acru taiat fasii si morcovul fiert pasat. Se potriveste de sare si se mai fierbe cateva minute.
Dam deoparte oala de pe foc si adaugam putin cate putin dressingul din galbenusuri, smantana ,iaurt amestecand continuu si 1-2 linguri de ulei pentru \"stralucire\". Daca ciorba a iesit prea deasa puteti sa mai adaugati putina apa fiarta.
La servire se adauga in farfurie dupa gust din amestecul de usturoi si otet de mere,iar ardeiul iute este la loc de cinste…

Pofta buna!

O sa pregatesc cat de curand o ciorba de burta frantuzeasca la care o sa folosesc si carne de vitel...Este o reteta speciala si tare gustoasa pe care am servit-o in Franta cu ani in urma...O sa va placa in mod sigur...
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
CIORBA DE BURTA

CIORBA DE BURTA

Dezghetam burta, se pune la fiert in 4 l apa, se fierbe 30-45 minute, mai completam cu apa daca a

70 voturi    17 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de burta

Ciorba de burta

Se fierbe burta cam pe jumatate, se scoate si se taie feliute subtiri apoi se fierbe mai departe.

162 voturi    15 comentarii
2h 45 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2015

    Multumesc mult...

  • Fara foto

    Alynutza Popescu , 26 ianuarie 2015

    super

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 18 mai 2012

    O minunatie de ciorba !!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

      Multumesc mult...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Super !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      Multumesc mult...

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 20 februarie 2010

      Imi place la nebunie ciorba de burta, dar tu o prepari putin altfel. Cred ca iese foarte buna si metoda ta.

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      la ciorba de burta eu pun si un os sa-i dea gelatina specifica consistentei ciorbii asteia.si ou nu pun,daca o dreg cu smantana si asa e destul de consistenta.ou; se pune daca ciorba nu e dreasa cu smantana.e drept ca e greu sa dai cantitati pentru dresul ciorbei.aici e talentul fiecaruia.e orientativ totul. felicitari !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 50 min

47 voturi

Ingrediente

  • 1,200 kg burta vita
  • 1 morcov
  • o albitura
  • o ceapa
  • 6-7 catei de usturoi sau dupa gust
  • 3 galbenusuri
  • 200 ml smantana
  • 250 ml iaurt
  • sare,
  • cateva boabe de piper, foaie de dafin
  • 1 gogosar acru de culoare rosie
  • 1-2 linguri ulei pentru "stralucire"
  • 2 l-2,5 l apa pentru fiert

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Multumesc mult...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

22 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

5 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de burta