autor:

Ligia Skorka

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de fasole cu ciolan

Autor: Ligia Skorka (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 17 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ligia Skorka (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 17 august 2009

Ingrediente
-500 g fasole boabe, -3 morcovi, -un ciolan afumat, -2 cepe, -2 linguri faina, -1 cana bulion, -boabe piper negru, -cimbru, tarhon, -400 gr smantana, -ulei,sare, boia dulce si iute

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

Se pune fasolea la fiert in oala .
Dupa 10 minute de fiert se arunca apa de pe ea si se adauga alta apa fierbinte.
(Daca schimbati apa nu puneti apa rece fiindca se intareste fasolea si se fierbe mai greu.)
Se mai pun in oala cu fasolea 3 morcovi, taiati rondele, boabe piper negru, cimbru, tarhon si ciolanul afumat taiat in bucati ca sa fiarba mai bine.
Cand fasolea este fiarta, se face un rantas: intr-o oala am pus ulei de un deget si am pus cepele tocate marunt la prajit. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am prajit un minut. Am condimentat cu sare si 1 lingura plina de boia dulce plus 1 lingurita boia iute.
Am stins cu o cana de apa.
Am mutat rantasul intr-o sita pe care am scufundat-o in ciorba.
Se freaca cu lingura pana se dizolva tot rantasul in ciorba (ceapa care ramane in sita se arunca)
Am adaugat o cana de bullion.
Se serveste cu smantana.(optional)
Se mai lasa 15 minute la fiert la foc mic si se drege de sare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu ciolan" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de fasole rosie cu ciolan afumat

Ciorba de fasole rosie cu ciolan afumat

Se spala ciolanul si se curata (eu am luat unul dezosat), se pune intr-o oala sub presiune si se

14 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de fasole uscata combinata, cu ciolan afumat

Ciorba de fasole uscata combinata, cu ciolan afumat

Am folosit 3 feluri de boabe de fasole: albe, pestrite si rosii. Important este sa fie cam de aceeasi

26 voturi    3 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ramona , 18 mai 2015

    cu tot respectul: eu am vazut diverse retete..dar asta depinde de zona! reteta mea e astfel: pun fasolea in apa cu cateva ore inainte..dupa ce se inmoaie o pun la fiert ( nu inteleg de ce trebuie fiarta in cateva ape si apoi apa sa se aruce! tot ce are mai bun se pierde..parerea mea! eu nu o arunc niciodata!!!)apoi tai bucatele 1 ceapa..putin ardei rosu si putin verde. plus 2 morcovi taiati rondele. cand fasolea e fiarta de jumatate..adaug costitele si legumele..plus tarhon..leustean..cimbru, sare ..si foi de dafin... cand sunt fierte toate..dau la o parte si fac un rantas : ulei...boia .cand boiaua e prajita pun 1|2 linguri de faina si sting cu 1 cana de lapte rece in loc de apa!..torn incet si amestecand in timp ce ciorba fierbe la foc mic... pun bulion...si dupa ce e gata pun patrunjel si opresc, pun capacul si las 10 minute! se gateste bun.si gata! ciolanul daca il oparesti si arunci apa apoi nu stiu ce savoare ii da..sigur nu savoarea care o avea!

  • Fara foto

    Bianca Ramona , 18 mai 2015

    cu tot respectul: eu am vazut diverse retete..dar asta depinde de zona! reteta mea e astfel: pun fasolea in apa cu cateva ore inainte..dupa ce se inmoaie o pun la fiert ( nu inteleg de ce trebuie fiarta in cateva ape si apoi apa sa se aruce! tot ce are mai bun se pierde..parerea mea! eu nu o arunc niciodata!!!)apoi tai bucatele 1 ceapa..putin ardei rosu si putin verde. plus 2 morcovi taiati rondele. cand fasolea e fiarta de jumatate..adaug costitele si legumele..plus tarhon..leustean..cimbru, sare ..si foi de dafin... cand sunt fierte toate..dau la o parte si fac un rantas : ulei...boia .cand boiaua e prajita pun 1|2 linguri de faina si sting cu 1 cana de lapte rece in loc de apa!..torn incet si amestecand in timp ce ciorba fierbe la foc mic... pun bulion...si dupa ce e gata pun patrunjel si opresc, pun capacul si las 10 minute! se gateste bun.si gata! ciolanul daca il oparesti si arunci apa apoi nu stiu ce savoare ii da..sigur nu savoarea care o avea!

  • Fara foto

    Otto Cristian , 28 aprilie 2014

    foarte buna reteta :x :x *_*

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iulie 2012

      Foarte buna, uneori fac si eu rantas, asa se face In Ardeal, pun si bulion.

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

      reteta este destul de buna,sunt de acord cu celelalte comentarii,dar exista loc de invatat.ar trebui totusi sa oparesti un pic si ciolanul afumat si sa arunci apa.iese mai bun si nu ai probleme nici cu organismul.trebuie sa invatam sa gatim bun,dar si sanatos.daca te supara sfaturile,imi cer scuze.

    • Ligia Skorka

      Ligia Skorka (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Stiu ca supa e dulce, ciorba e acra, dar mie nu imi place borsul asa ca acresc cu bulion.

    • mariana

      mariana (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Asa facem si noi in Ardeal, dar nu punem smantana numai in farfurie cine doreste.Cu bors e in Moldova, in Ardeal e cu rantas ca la unguri, iar supa nu e cu rantas....pentru celalalt comentariu.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Ciorba e cu bors ,tu ai facut supa de fasole Iti mai dau un sfat(daca nu te superi):nu mai folosi rantas pentru ca fasolea deja contine amidon si e greu la stomac!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • -500 g fasole boabe
  • -3 morcovi
  • -un ciolan afumat
  • -2 cepe
  • -2 linguri faina
  • -1 cana bulion
  • -boabe piper negru
  • -cimbru
  • tarhon
  • -400 gr smantana
  • -ulei,sare
  • boia dulce si iute

Raporteaza reteta

Retete
de Ligia Skorka
Banana Split

Banana Split

Se ia vasul in care urmeaza sa se pregateasca desertul. Pe fundul vasului se pun trei cupe de inghetata(

9 voturi    7 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Snitele de pui

Snitele de pui

1.Se spala pieptul de pui si se taie in felii subtiri. 2.Fiecare felie se bate pe ambele parti pana

5 voturi    1 comentariu
35 min
Aperitive cu carne
Spaghete Carbonara

Spaghete Carbonara

Se bat ouale şi smantana, impreuna cu un varf de cutit de sare. Se incalzeste uleiul si se adauga

18 voturi    9 comentarii
40 min
Paste si pizza

Ramona

cu tot respectul: eu am vazut diverse retete..dar asta depinde de zona! reteta mea e astfel: pun fasolea in apa cu cateva ore inainte..dupa ce se inmoaie o pun la fiert ( nu inteleg de ce trebuie fiarta in cateva ape si apoi apa sa se aruce! tot ce are mai bun se pierde..parerea mea! eu nu o arunc niciodata!!!)apoi tai bucatele 1 ceapa..putin ardei rosu si putin verde. plus 2 morcovi taiati rondele. cand fasolea e fiarta de jumatate..adaug costitele si legumele..plus tarhon..leustean..cimbru, sare ..si foi de dafin... cand sunt fierte toate..dau la o parte si fac un rantas : ulei...boia .cand boiaua e prajita pun 1|2 linguri de faina si sting cu 1 cana de lapte rece in loc de apa!..torn incet si amestecand in timp ce ciorba fierbe la foc mic... pun bulion...si dupa ce e gata pun patrunjel si opresc, pun capacul si las 10 minute! se gateste bun.si gata! ciolanul daca il oparesti si arunci apa apoi nu stiu ce savoare ii da..sigur nu savoarea care o avea!

Adauga reteta
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

22 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

5 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de perisoare, din carne tocata de curcan