autor:

Doina  Varga

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de fasole cu jambon crud

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 iunie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 iunie 2009

Ingrediente
500 g fasole boabe, 600 g jambon crud, 1-2 morcovi, 1 ardei rosu, 2 cepe, 2 rosii, 1 pastarnac, 1 bucata de telina, verdeata (loboda, spanac), 1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean, 300 ml bulion, 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa), 20 ml ulei, 2 lingurite faina (optional), 1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci (optional), sare, piper, paprika

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

34 voturi

Mod de preparare

Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Jambonul se parleste daca mai trebuie, se rade cu cutitul si se spala bine.
Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in 3 litri de apa rece cu putina sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.
In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci).
Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si lasati sa fiarba la foc mic.
Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.
Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors. Daca doriti o puteti ingrosa putin cu faina pe care o desfaceti in putina zeama de la ciorba si o adaugati in oala, amestecand si mai lasati la fiert 2-3 clocote.
O garnisiti in farfurii cu frunzulite de loboda si leustean, patrunjel si leustean tocat si cateva picaturi de ketchup.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu jambon crud" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorbita de conopida cu morcovi si bors

Ciorbita de conopida cu morcovi si bors

Conopida se spala si se desface in buchete mici. Morcovii se curata de coaja si se dau pe razatoarea

19 voturi    5 comentarii
45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba ardeleneasca de pui

Ciorba ardeleneasca de pui

Zarzavatul se curata si se da pe razatoarea mare iar celelalte legume se spala , se curata si se

32 voturi    10 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    Frumoasa prezentare !

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Multumesc mult. Ma bucur ca va place.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      O ciorba gustoasa si frumos prezentata!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

      Modul de prezentare este exceptional,felicitari.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

      Cred ca e tare gustoasa ciorbica ta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

34 voturi

Ingrediente

  • 500 g fasole boabe
  • 600 g jambon crud
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei rosu
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 1 pastarnac
  • 1 bucata de telina
  • verdeata (loboda
  • spanac)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 fir de leustean
  • 300 ml bulion
  • 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa)
  • 20 ml ulei
  • 2 lingurite faina (optional)
  • 1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci (optional)
  • sare
  • piper
  • paprika

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

133 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

Frumoasa prezentare !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba a la grec Ciorba a la grec

Carnea de pui, spalata si taiata in bucati, se pune la fiert in 5 litri de apa. Din cand in cand se spumeaza. .Se adauga ceapa taiata

99 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorbă de miel reţetă tradiţională Ciorbă de miel reţetă tradiţională

se tine carnea o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa sangele, dupa care se spala cu apa calda. se pune la fiert , se aduna spuma

44 voturi    3 comentarii
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba radauteana,reteta casei
Cookie Settings