Ingrediente
500 g fasole boabe, 600 g jambon crud, 1-2 morcovi, 1 ardei rosu, 2 cepe, 2 rosii, 1 pastarnac, 1 bucata de telina, verdeata (loboda, spanac), 1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean, 300 ml bulion, 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa), 20 ml ulei, 2 lingurite faina (optional), 1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci (optional), sare, piper, paprika
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 20 min
34 voturi
Mod de preparare
Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in 3 litri de apa rece cu putina sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.
In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci).
Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si lasati sa fiarba la foc mic.
Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.
Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors. Daca doriti o puteti ingrosa putin cu faina pe care o desfaceti in putina zeama de la ciorba si o adaugati in oala, amestecand si mai lasati la fiert 2-3 clocote.
O garnisiti in farfurii cu frunzulite de loboda si leustean, patrunjel si leustean tocat si cateva picaturi de ketchup.
Pofta buna.
mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009
O ciorba gustoasa si frumos prezentata!
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009
Modul de prezentare este exceptional,felicitari.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009
Cred ca e tare gustoasa ciorbica ta.