autor:

Fara foto

» » Borsuri si Ciorbe

ciorba de hamei

Autor: Marius - Octavian Filip (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Marius - Octavian Filip (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 mai 2008

Ingrediente
1/2 kg hamei, 1/2 kg rosii sau suc de rosii, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, 100 ml smintina, frunze de patrunjel, telina, oase afumate.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Hameiul este o planta care creste salbatic pe marginea sau in luminisurile padurilor, sau cultivat pentru prepararea berii.Au exact acelasi aspect, consumindu-se primavara ca sui urzicile.Devine repede fibros (lemnos) si atunci nu mai este bun de ciorba.Se recolteaza numai virfurile lujerilor fragezi, care se rup usor, circa 7-8 cm de la virf, cu frunzulitele aferente.Se spala bine ca si urzicile si manunchiurile se taie in bucati de cite 3-4 cm lungime.Oasele afumate se fierb in circa 1 1/2 l apa rece cu o ceapa taiata marunt.Dupa cca o ora, se adauga hameiul si se fierbe pina cind se moaie (cca 30 minute).Se pregateste sosul romanesc astfel:faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu \\\"Vegeta\\\" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.Ciorba se acreste cu sucul de rosii si se aromeaza si se drege cum s-a aratat in reteta precedenta.Se poate pregati si fara sos.Cind hameiul este fiert, cu sau fara carne sau cu oase afumate, ciorba se acreste cu bors, suc de rosii sau cu alta substanta acra, se sareaza si se lasa sa mai fiarba citeva clocote.Apoi, se ia de pe foc si se drege dupa ua din variantele aratate la inceputul capitolului.Pentru aroma se adauga leustean sau patrunjel si telina.
Daca ti-a placut reteta noastra "ciorba de hamei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Bors de guvizi de apa dulce

Bors de guvizi de apa dulce

Pestele se curata,se spala si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Separat se pun la fiert in

4 voturi    7 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de varza

Ciorba de varza

Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la foc impreuna cu afumatura spalata

1 vot    2 comentarii
30 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1/2 kg hamei
  • 1/2 kg rosii sau suc de rosii
  • o ceapa
  • 25 g faina
  • 3 linguri untdelemn
  • 100 ml smintina
  • frunze de patrunjel
  • telina
  • oase afumate.

Raporteaza reteta

Retete
de Marius - Octavian Filip
iahnie de fasole cu afumatura

iahnie de fasole cu afumatura

Se pune fasolea la fiert cu apa cat sa treaca de ea(cam 3 degete)-se mai completeaza cu apa fierbinte

14 voturi    4 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
chiftele marinate

chiftele marinate

Ceapa se toaca marunt,se caleste in ulei.Carnea tocata se amesteca cu ceapa calita cu usturoiul pisat,paine

23 voturi    7 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Cartofi cu sos la cuptor

Cartofi cu sos la cuptor

Am prajit carnatii pana s-au rumenit putin apoi i-am scos pe o farfurie. In uleiul ramas am pus ceapa,

20 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

22 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

5 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba cu perisoare de curcan