autor:

autor

» » Borsuri si Ciorbe

CIORBA DE HAMEI

    Reteta postata pe: 14 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 14 aprilie 2005

Ingrediente
1/2 kg hamei, 1/2 kg rosii sau suc de rosii, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, 100 ml smintina, frunze depatrunjel, telina, oase afumate.

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Hameiul este o planta care creste salbatic pe marginea sau in luminisurile padurilor, sau cultivat pentru prepararea berii.Au exact acelasi aspect, consumindu-se primavara ca si urzicile.Devine repede fibros(lemnos) si atunci nu mai este bun de ciorba.Se recolteaza numai virfurile lujerilor fragezi, care se rup usor,circa 7-8 cm de la virf, cu frunzulitele aferente.Se spala bine ca si urzicile si manunchiurile se taie in bucatide cite 3-4 cm lungime.Oasele afumate se fierb in circa 1 1/2 l apa rece cu o ceapa taiata marunt.Dupa cca oora, se adauga hameiul si se fierbe pina cind se moaie (cca 30 minute).Se pregateste sosul romanesc astfel:faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga,apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupace a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.Sepoate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert,faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu \"Vegeta\" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se dregecu smintina.Ciorba se acreste cu sucul de rosii si se aromeaza si se drege cum s-a aratat in reteta precedenta.Se poate pregati si fara sos.Cind hameiul este fiert, cu sau fara carne sau cu oase afumate,ciorba se acreste cu bors, suc de rosii sau cu alta substanta acra, se sareaza si se lasa sa mai fiarba citeva clocote.Apoi, se ia de pe foc si se drege dupa una din variantele aratate la inceputul capitolului.Pentru aromase adauga leustean sau patrunjel si telina.
Daca ti-a placut reteta noastra "CIORBA DE HAMEI" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
supa de pui cu galuste

supa de pui cu galuste

Se spala puiul se pune la fiert in apa rece cind da in clocot luom spuma punem legumele si lasam

3 voturi    5 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de fasole pestrita cu ciolan afumat

Ciorba de fasole pestrita cu ciolan afumat

Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Puneti la fiert la foc mic in 4 litri

51 voturi    14 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 1/2 kg hamei
  • 1/2 kg rosii sau suc de rosii
  • o ceapa
  • 25 g faina
  • 3 linguri untdelemn
  • 100 ml smintina
  • frunze depatrunjel
  • telina
  • oase afumate.

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

102 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

23 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

6 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba cu perisoare din peste