Ciorba de mazare si linte

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 250 g linte uscata
  • 250 g mazare uscata
  • 3 morcovi medii
  • 2 radacini patrunjel
  • 2 radacini pastarnac
  • 1 radacina de telina mica
  • 1 cartof
  • 3 cepe mari
  • slanina dupa gust (eu am pus cca 50 gr)
  • afumatura (eu am folosit ciolan afumat
  • 100 gr.)
  • sare
  • piper
  • boia
  • cimbru
  • busuioc
  • tarhon dupa gust. Din aceste cantitati mie mi-a rezultat ciorba pentru o oala de 8 litri plina.

Mod de preparare

Se pun la inmuiat lintea si mazarea cel putin 6 ore (eu din lipsa de timp le-am pus la inmuiat de cu seara si le-am gatit abia seara urmatoare), intr-un vas cu multa apa (se umfla destul de mult). Dupa trecerea timpului de inmuiat, se spala bine. Se pune la fiert cu apa cu sare, cat sa acopere de 4 degete legumele. Pana da in fiert se taie rondele morcovul si albitura si se adauga in oala. Se taie si cartoful, dar se adauga peste jumatate de ora. Intre timp, se taie ceapa pestisori si slanina bucatele. Se pune in tigaie slanina si ceapa si se calesc putin, apoi se adauga si afumatura taiata cubulete. Se calesc la foc mediu, in tigaia acoperita, pana lintea si mazarea din cratita de ciorba sunt aproape fierte (se zdrobesc usor). Se adauga peste ceapa si afumatura din tigaie condimentele (sare, piper, boia, cimbru, busuioc, tarhon) dupa gust. Se mai lasa 5 minute, apoi toata compozitia din tigaie se adauga in ciorba, peste legume. Se face focul mare si se da intr-un clocot, apoi se face mediu si se fierbe inca jumatate de ora.

Se poate face, pentru post, varianta fara slanina si afumatura, iar pentru calirea cepei se poate folosi putin ulei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise