autor:

Doina  Varga

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de varza dulce cu ciolan afumat

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 septembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 septembrie 2009

Ingrediente
0,8-1 kg ciolan afumat, 500 g varza dulce, 1 ceapa, 1 cartof, 1 morcov, 1 pastarnac, 1/2 dovlecel, 1 ardei gras rosu, 3-4 rosii, cateva fire de patrunjel, 1 legatura leustean, 50 k ketchup rosii si ardei rosii, 30 ml ulei, 1,5 litri bors (sau 1 plic concentrat bors magic), 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci, 2 lingurite zahar, sare, piper

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

35 voturi

Mod de preparare

Se pune ciolanul sa fiarba in 3 litri de apa rece cu putina sare, 50-60 minute, la foc mic cu capac.
Intre timp se curata si se toaca cubulete mici morcovul, pastarnacul, ardeiul, dovlecelul. Cartoful se taie bucati mai mari, rosiile decojite felii, varza dulce si ceapa se toaca marunt.
Intr-o oala mai mare caliti in ulei morcovul cu pastarnacul, adaugati ardeiul rosu si ceapa, continuati cu varza si dovlecelul iar la urma cartoful si rosiile. Dupa cateva minute puneti concentratul, putin patrunjel si leustean tocat, zahar, ketchup si 2 litri de apa.
Lasati sa fiarba la foc mic cu capac 30 minute. Puneti intr-o alta cratita borsul la clocotit si adaugati-l peste ciorba.
Cand carnea este foarte moale se scoate ciolanul pe o tava, se scot oasele si se portioneaza.(vezi video) Adaugati peste ciorba zeama de la ciolan (cata doriti, nu trebuie neaparat toata).
Lasati sa mai fiarba 20 minute, dregeti gustul de sare, piper. In supiera adaugati ciorba fierbinte, bucati de carne, garnisiti cu frunze de leustean.
Cine doreste o poate drege cu smantana si o poate acri cu otet direct in farfurie. E delicioasa cu ardei iute.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de varza dulce cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Bors cu ciolan crud

Bors cu ciolan crud

Ciolanul se curata, se spala si se pune la fiert in 4 litri de apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

14 voturi    8 comentarii
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de pleurotus cu otet

Ciorba de pleurotus cu otet

Intr-o oala de 3 litri, se pun 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Ceapa taiata pestisori, morcovul

4 voturi    3 comentarii
30 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Small

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vraciu Remus , 11 octombrie 2014

    da chiar astazi am luto si am testato dar ieste delicios de buna.

  • Fara foto

    Diana Didea , 17 noiembrie 2013

    delicioasa

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    Felicitari Doina !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Felicitari Doina !

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

      Ce bine mai arata!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

35 voturi

Ingrediente

  • 0,8-1 kg ciolan afumat
  • 500 g varza dulce
  • 1 ceapa
  • 1 cartof
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1/2 dovlecel
  • 1 ardei gras rosu
  • 3-4 rosii
  • cateva fire de patrunjel
  • 1 legatura leustean
  • 50 k ketchup rosii si ardei rosii
  • 30 ml ulei
  • 1,5 litri bors (sau 1 plic concentrat bors magic)
  • 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci
  • 2 lingurite zahar
  • sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

127 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

Felicitari Doina !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba a la grec Ciorba a la grec

Carnea de pui, spalata si taiata in bucati, se pune la fiert in 5 litri de apa. Din cand in cand se spumeaza. .Se adauga ceapa taiata

94 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorbă de miel reţetă tradiţională Ciorbă de miel reţetă tradiţională

se tine carnea o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa sangele, dupa care se spala cu apa calda. se pune la fiert , se aduna spuma

42 voturi    3 comentarii
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba radauteana de ciuperci