autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Dulciuri diverse

Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 februarie 2011

Ingrediente
Reţeta mea, , Cam 500 g de făină, 2-3 ouă, Sare, Puţin iaurt(opţional), Apa/apăminerală, Ulei de prăjit, Umplutura:brânză sau dulceaţă, , Crêpe Suzette, , - 170 grame de făină, - 1 vârf de sare, - 250 ml de lapte sau mai mult, - 1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale), - 1 gălbenuş şi 1 ou întreg, - 1 lingură de ulei, , , , Sosul:, , - 3 linguri de zahăr, - 3 linguri de unt, - 1/2 pahar de suc de portocale, - sucul de la 1 lămâie, - coajă de portocală, - 1 pahar de Grand Marnier

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

15 voturi

Mod de preparare

Reţeta mea

Se cerne făina. Se sparg ouăle, se pune sarea şi iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloaşe. Se amesteca mereu cu telul până are consistenţa dorită. Se lasa la odihnă cel puţin 15 minute.
Se încinge tigaia bine, se pune ulei puţin şi se toarnă cu polonicul, învârtind tigaia să se uniformizeze.
Atenţie la foc, să fie mediu.
Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul.
Se unge cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte. Se coace şi pe partea cealaltă, dacă le doreşti goale sau le umpli mai târziu.
Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce în tigaie)şi se îndoaie clătita. Se prăjeşte pe ambele părţi. Daca e telemea sau caşcaval se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.
Dulceaţa se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parţi, afară din tigaie. Azi am încercat şi în tigaie şi mi s-au părut mai moi aşa.
La ţară, se fac şi cu zahăr, presărându-se pe clătită, în acelaşi fel ca brânza.


Crêpe Suzette
Aluatul de clătite:

1. Amestecă făina şi sarea.
2. Fă un gol în centru şi încorporează laptele apoi ouăle(bătute înainte), uleiul şi lichiorul.
3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !

Nu-ţi rămâne decât să coci clâtitele în tigaie !

Prepararea sosului :

4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadezivă.
5.Adaugă untul si amestecă-l cu caramelul.
6. Amestecă sucul de portocale cu puţin suc de lămâie. Redusosul şi adaugă lichiorul.
7. Pune clătita coaptă în sos şi îndoai-o.
8. Pudrează clatitele cu zahăr şi coaja de portocale şi flambează(în tigaie). Serveşte imediat.



Reţeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invenţiile-şi nu doar în bucatărie!

Instalat la Café de Paris în Monte Carlo, ca de obicei, Prinţul de Galles aştepta în compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucatar să-i prepare, pe un reşou cu alcool, clătitele sale zilnice.

Impresionat de privirea prinţului, nefericitul ucenic patiser de 16 ans se străduia să-l servească repede pe prinţ, când vărsă şampania pe clătite care luară foc instantaneu.
Fără să-şi piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcarile cu o ploaie de zahăr pudră şi-i răspunse prinţului uimit că e o nouă reţetă care o să se numească in onoarea lui:Prince de Galles.
Flatat, dar modest, Prinţul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el şi o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Şi aşa îi rămase numele reţetei buclucaşe !
Iata o altă poveste despre o celebra reţetă de clătite.
NOTA:
La Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)
În fiecare an, tradiţia impune o bucătărie plină de clătite delicioase mâncate cu familia şi cu prietenii. Dar de unde vine această tradiţie franţuzească?
Întâmpinarea Domnului este celebrată pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele său vine de la cuvântul "lumânare". Iniţial, în epoca romană, a fost o sărbătoare în onoarea zeului Pan.
Daca ti-a placut reteta noastra "Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Placinta cu dovleac si stafide

Placinta cu dovleac si stafide

Foaia am facut-o amestecand intr-un castron toate ingredientele.Am framantat pana nu s-a mai lipit

7 voturi    3 comentarii
1h 1 min
Dulciuri diverse
Biscuiti

Biscuiti "Petit Beurre"

Amesteci faina, praful de copt, zaharul vanilat si zaharul. Adaugi untul rece si faramitezi rapid

4 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2014

    Succes la bucătărit, Adryana!

  • Fara foto

    Elisabeta (Bucatar) , 08 noiembrie 2014

    E foarte buna reteta. Am facut si eu clatite de vreo 3 ori si mi-au iesit foarte bune.

  • Adryana_Adryanutzza

    Adryana_Adryanutzza (Bucatar) , 24 februarie 2014

    Awww......va multumesc celor care au creat retete asa de gustoase si minunate!!Ador gatitul si sunt o incepatoare, am doar 14 ani dar de mica am foat fascinata cu gandul ca vreau sa gatesc:):):):) si daca nu dadeam de saitul asta nu stiu daca ma descurcam cu mama in bugatarie hehe:P:P:P iar aceasta reteta este foarte usoara de facut eu cea care habar nu aveam cum sa fac clatite mai reusite ,dar va multumesc inca odata!!!

    • xtyna

      xtyna (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2012

      simplu si bun!

    • Fara foto

      comy (Bucatar) , 11 decembrie 2011

      Multumesc frumos pentru reteta! E pentru prima data cand fac clatite si mi-au iesit foarte bune ;) Sunt fericit ca si copii cand vine Mos Nicolae :D Merci inca o data! Un salut

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011

      Delicioase si frumos prezentate.

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Speciale clatitele, iar comentariu sau povestea sunt ceva ce te duce in urma mult , amintind-uti cum bunica ne spunea tot felul de povesti cand stateam in jurul ei astept-and cu nerabdare sa ne dea clatitele,care eram in stare sa le mancam crude din tigaie :) Frumos !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2011

      Deci, astazi trebuie sa mancam clatite? OK. Se face. Conform traditiei vom face clatite dupa aceasta reteta. Imi place

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 01 februarie 2011

      Delicatese!***** Multumim si de poveste. ( Se vede ca toate femeile lucratoare au aceleasi instincte; si eu imi protejez aragazul cu folie de aluminiu!!!!!!!!!!!!)

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 01 februarie 2011

      Vai ce clatite bune yumi, yumi si servite cu o poveste frumoasa sant si mai si hi,hi,hi. Felicitari !*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

15 voturi

Ingrediente

  • Reţeta mea
  • Cam 500 g de făină
  • 2-3 ouă
  • Sare
  • Puţin iaurt(opţional)
  • Apa/apăminerală
  • Ulei de prăjit
  • Umplutura:brânză sau dulceaţă
  • Crêpe Suzette
  • - 170 grame de făină
  • - 1 vârf de sare
  • - 250 ml de lapte sau mai mult
  • - 1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
  • - 1 gălbenuş şi 1 ou întreg
  • - 1 lingură de ulei
  • Sosul:
  • - 3 linguri de zahăr
  • - 3 linguri de unt
  • - 1/2 pahar de suc de portocale
  • - sucul de la 1 lămâie
  • - coajă de portocală
  • - 1 pahar de Grand Marnier

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)

Succes la bucătărit, Adryana!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Ciocolată de casă ca în copilărie