autor:

mariana scarlat

» » Retete de post

Coliva

Autor: mariana scarlat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 octombrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: mariana scarlat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 octombrie 2009

Ingrediente
1 kg grâu sau arpacaş, 500 g zahăr, 300-500 g nucă, mirodenii: praf se anason, esenţă de lămâie, esenţă de portocale, coajă de lămâie sau portocală, vanilie, sare după gust, pesmet din biscuiţi populari, praf de scorţisoară

Dificultate: Redusa Timp: 2h 45 min

4 voturi

Mod de preparare

Se alege grâul, se spală în multe ape reci, până când iese apa curată, apoi în 1-2 ape calde. La fiert se pun 2l apă la 1 kg de grâu. Este indicat să se fiarbă în oală de tuci şi să se pună oala pe o tablă sau pe o cărămidă subţire, să nu se lipească.

În timpul fierberii,grâul nu se mestecă, se clatină cratiţa spre stânga şi spre dreapta de câte ori se consideră necesar. Dacă a fost absorbită toată apa, se încearcă bobul de grâu. Dacă nu este suficient de bine fiert, se mai adaugă puţină apă caldă. Când bobul de grâu este înflorit şi toată apa absorbită, grâul este fiert.

Se acoperă cu un capac, se înăşoară în pături şi se lasă aşa 2-3 ore. Ideal este să fierbi grâul seara, să-l laşi la răcit în pături până dimineaţa şi abia atunci să treci la operaţia următoare.

Când este bine răcit, se scoate grâul din vasul în care a fiert, se adaugă zahărul, nuca şi mirodeniile, sarea şi se frământă cu mâna până se albşte şi compoziţia devine cremoasă. Dacă ţi se pare că e prea moale se adaugă pesmet de biscuiţi populari, ca să absoarbă umezeala.

Pe un platou potrivit de mare se aşează grâul, se netezeşte, se cerne peste el un strat de pesmet de biscuiţi populari, apoi un strat de scorţişoară, deasupra se cerne un strat de zahăr farin de jumătate de centimetru, se netezeşte cât se poate de bine şi frumos şi se ornează după preferinţă.

Observaţie: Zahărul şi sarea se pot adăuga atunci când grâul este bine înflorit şi apa absorbită, după care se mai lasă la fiert 5-10 minute. Cantitatea de nucă poate să fie chiar egală cu cea de grâu, după cum dispunem de nucă. Cu cât are mai multă nucă, cu atât este coliva mai bună.

Să fie primit!
Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
COLIVĂ PREPARATĂ LA  PHILIPS MULTICOOKER

COLIVĂ PREPARATĂ LA PHILIPS MULTICOOKER

Grâul se alege, se curăţă de impurităţi, se spală în 9 ape călduţe numite cele 9 cete îngereşti,

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Coliva de grau fiert

Coliva de grau fiert

Graul se pune la muiat pentru cateva ore, apoi se asaza intr-o oala mai mare, se acopera cu 4 cesti

4 voturi    2 comentarii
3h
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Felicitari !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2009

    Ce să facem, cât trăim învăţăm!

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 10 noiembrie 2009

    Interesant, nu am stiut ca se lasa asa la racit graul.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

      Eu il fierb dupa-amiaza pana se elimina toata apa,apoi ud un prosop in apa si il intind bine peste oala si il las asa pana a doua zi dimineata.Prosopul are rolul de a absoarbe condensul care se face cand punem ceva peste oala cu grau.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 45 min

4 voturi

Ingrediente

  • 1 kg grâu sau arpacaş
  • 500 g zahăr
  • 300-500 g nucă
  • mirodenii: praf se anason
  • esenţă de lămâie
  • esenţă de portocale
  • coajă de lămâie sau portocală
  • vanilie
  • sare după gust
  • pesmet din biscuiţi populari
  • praf de scorţisoară

Raporteaza reteta

Retete
de mariana scarlat
Figaro Dobroiu

Figaro Dobroiu

Se freacă margarina cu 1/4kg de zahăr şi se adaugă treptat 5 gălbenuşuri şi un ou întreg.

6 voturi    1 comentariu
45 min
Prajituri
Pr�jitura chinezeasc�

Pr�jitura chinezeasc�

Blatul Se freacă untul cu 200g de zahăr,se adaugă nucile măcinate, făina cu praful de copt

3 voturi    12 comentarii
40 min
Prajituri
Prajitură cu marmeladă de caise

Prajitură cu marmeladă de caise

Se freacă puţin gălbenuăurile cu zahărul şi se adaugă smântâna, vanilia şi bicarbonatul,

1 vot    5 comentarii
45 min
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

Felicitari !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Ardei umpluti-reteta de post Ardei umpluti-reteta de post

Se pregatesc ardeii, se taie cotoarele si se scot semintele, se clatesc si se pun pe chiuveta la scurs. Se curata prazul, se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tort de post