autor:

DOINA

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Autor: DOINA (Bucatar sef)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: DOINA (Bucatar sef)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 martie 2009

Ingrediente
3 kg faina 000 (de cozonac), drojdie proaspata (cat 3 nuci), 1,5 kg lapte proaspat, 750 g zahar, 21 galbenuse de ou (fara albus, deoarece aspreste aluatul), un praf de sare, 3 fiole aroma de lamaie, coaja rasa de la 4 lamai (adaugate in laptele care a fost fiert si apoi dat la o parte de pe foc-aroma nu are voie sa fiarba), 1 pachet de unt, 200g ulei.

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

4 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas mare si se adauga praful de sare amestecand. Separat laptele se fierbe cu putina sare, iar dupa ce este dat la o parte de pe foc se adauga zaharul amestecand pana ce se dizolva in lapte. Ouale se separa albus de galbenus; in galbenuse se pun aromele de lamaie si se amesteca bine, iar albusele se folosesc la crema cu care se umple cozonacul. Se face maiaua din drojdie o mana de faina si lapte cald, se lasa la crescut si cand isi tripleaza volumul se adauga in faina.

Concomitent se adauga cate putin lapte si incepe incorporarea ingredientelor: ouale si cate putin ulei caldut astfel incat sa se formeze aluatul ce trebuie framantat 1/2 h (nu mai mult din cauza galbenuselor care ajuta foarte mult si care fac un aluat delicios ). La finalul framantatului, topiti pachetul de unt si rupeti o bucata de aluat asezand-o peste untul turnat fierbinte in vasul de framantat, astfel incat sa se formeze un bloc aluat-unt. Se mai framanta 5 minute si apoi se lasa la crescut. Acest procedeu este procedeul prin care se formeaza foietajul la cald. Rezultatul vor fi foile de cozonac care se for rupe fashii din felia de cozonac! Crema se face din albusele separate cu 200 g de cacao si 300g nuci macinate. Daca se doreste, se pun si stafide aromate cu 4 fiole de esenta de rom.

Impachetarea se face luand o bucata de aluat care sa umple cam 40% din forma de copt (calculata cu umplutura cu tot). Atentie! Pregatiti doar cate 2 cozonaci pt crescut, restul lasati in vasul in care ati framantat pregatindu-i pe urmatorii 2 cand precedentii sunt bagati in cuptor. Altfel cresc toti odata! Se taie foaia intinsa de aluat in doua pe masa si se pune pe fiecare bucata de aluat crema de mai sus. Se ruleaza ca pe creion, obtinandu-se doua suluri de aluat care se impletesc.

Acest sul impletit trebuie sa ocupe cam 40% din forma de copt pt ca daca e mai mare, la crescut se va prelinge pe marginea formei si va curge. Se lasa la crescut pana ajung la suprafata formei, se ung cu ou batut si se baga la cuptor, unde se coc cam 40 de minute.

Este un cozonac perfect fiind foarte aromat si extrem de fin. Cam ca si panetone! Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de

4 voturi    2 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu fulgi de migdale

Cozonac cu fulgi de migdale

Aluatul l-am pregatit in felul urmator: -am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut

2 voturi    2 comentarii
4h 20 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 31 martie 2010

    Imi place reteta,si eu pun multe oua la aluatul de cozonac.Cred ca iese un cozonac grozav.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

    E multa munca,dar merita !

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Cozonacul este delicios, insa presupune multa munca.

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

4 voturi

Ingrediente

  • 3 kg faina 000 (de cozonac)
  • drojdie proaspata (cat 3 nuci)
  • 1,5 kg lapte proaspat
  • 750 g zahar
  • 21 galbenuse de ou (fara albus
  • deoarece aspreste aluatul)
  • un praf de sare
  • 3 fiole aroma de lamaie
  • coaja rasa de la 4 lamai (adaugate in laptele care a fost fiert si apoi dat la o parte de pe foc-aroma nu are voie sa fiarba)
  • 1 pachet de unt
  • 200g ulei.

Raporteaza reteta

mirey (Chef de cuisine)

Imi place reteta,si eu pun multe oua la aluatul de cozonac.Cred ca iese un cozonac grozav.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
PANCAKES CU AFINE