Cozonac

Timp pregatire
360 minute
Complexitate
medie
Cozonac

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci: 1 kg faina, lapte fiert si racit, 1 linguritza sare, 4 oua, 300g zahar, 1 pachet unt, 50 g drojdie, ulei, coaja de lamaie sau portocala
  • Pentru umplutura: nuca macinata 500 g, 100g stafide , 100 g rahat

Mod de preparare

Se cerne faina prin sita de 2 ori se pune o linguritza de sare, si se incalzeste un pahar de lapte , sa fie fierbinte si se face la mijlocul fainii din castron o adancitura si cu paharul de lapte oparim faina, turnam laptele si amestecam cu lingura si rasfiram si lasam sa se racoreasca. Drojdia o amestecam intr-un castronel cu o linguritza de zahar si o turnam peste faina oparita, dar atentie amestecul de lapte cu faina sa fie doar un pic caldut, putin de tot, k sa nu oparim drojdia, dupa ce punem maiaua ( drojdia amestecata cu zaharul) , luam faina de pe margini si presuram sub forma de ploaie peste amestec, cand incep sa se vada crapaturi pe pe faina putem sa ne apucam de muiat aluatul.Adaugam lapte caldutz, si incepem usor usor sa muiem aluatul, ouale le separam , si galbenusurile le frecam cu un pic de sare si un pic de zahar, in el punem esenta de vanilie , de rom , de lamaie fiecare dupa gust, coaja de lamaie, si adaugam si oul la aluat.aluatul trebuoie sa fie muiat bine dar nu prea moale. ne apucam de framantat, adaugand ulei si unt , treptat. se framanta pana cand aluatul face besici, bule de aer, si pana nu se, mai prinde de castron, aprx 1 ora.dupa care se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul , aprx 1 ora. Precizez k trebuie fie cald in bucatarie, si ingredientele , trebuiesc scoase din frigider cu 10-12 ore inainter de a le pregati.dupa ce a dospit aluatul se rastoarna pe planseta, pe masa si se imparte coca in 4 parti. Se ia cate o parte si se face un dreptungi de aprx 25* 35 fctie de tavi , se pune unplutura si se ruleaza , la fel se procedeaza cu inca o bucata si cele 2 bucati se impletesc .Umplutura se face cu nuca , albusul de la oua , un pic de lapte dak este nevoie , zahar dupa gust , esenta, rahat taiat marunt si stafide. ies 2 tavi. dupa ce l-am pus in tavi il lasam sa creasca pana la nivelul tavii. il punem la cuptor , de dinainte incalzit, 45-50 min la foc mic si 10 min la foc mai mare , fctie de cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise