autor:

patronik

» » Dulciuri diverse

Cozonac

Autor: patronik (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 23 aprilie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: patronik (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 23 aprilie 2009

Ingrediente
pentru 2 cozonaci: 1 kg faina, lapte fiert si racit, 1 linguritza sare, 4 oua, 300g zahar, 1 pachet unt, 50 g drojdie, ulei, coaja de lamaie sau portocala, , Pentru umplutura: nuca macinata 500 g, 100g stafide, 100 g rahat

Dificultate: Medie Timp: 6h

8 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina prin sita de 2 ori se pune o linguritza de sare, si se incalzeste un pahar de lapte , sa fie fierbinte si se face la mijlocul fainii din castron o adancitura si cu paharul de lapte oparim faina, turnam laptele si amestecam cu lingura si rasfiram si lasam sa se racoreasca. Drojdia o amestecam intr-un castronel cu o linguritza de zahar si o turnam peste faina oparita, dar atentie amestecul de lapte cu faina sa fie doar un pic caldut, putin de tot, k sa nu oparim drojdia, dupa ce punem maiaua ( drojdia amestecata cu zaharul) , luam faina de pe margini si presuram sub forma de ploaie peste amestec, cand incep sa se vada crapaturi pe pe faina putem sa ne apucam de muiat aluatul.Adaugam lapte caldutz, si incepem usor usor sa muiem aluatul, ouale le separam , si galbenusurile le frecam cu un pic de sare si un pic de zahar, in el punem esenta de vanilie , de rom , de lamaie fiecare dupa gust, coaja de lamaie, si adaugam si oul la aluat.aluatul trebuoie sa fie muiat bine dar nu prea moale. ne apucam de framantat, adaugand ulei si unt , treptat. se framanta pana cand aluatul face besici, bule de aer, si pana nu se, mai prinde de castron, aprx 1 ora.dupa care se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul , aprx 1 ora. Precizez k trebuie fie cald in bucatarie, si ingredientele , trebuiesc scoase din frigider cu 10-12 ore inainter de a le pregati.dupa ce a dospit aluatul se rastoarna pe planseta, pe masa si se imparte coca in 4 parti. Se ia cate o parte si se face un dreptungi de aprx 25* 35 fctie de tavi , se pune unplutura si se ruleaza , la fel se procedeaza cu inca o bucata si cele 2 bucati se impletesc .Umplutura se face cu nuca , albusul de la oua , un pic de lapte dak este nevoie , zahar dupa gust , esenta, rahat taiat marunt si stafide. ies 2 tavi. dupa ce l-am pus in tavi il lasam sa creasca pana la nivelul tavii. il punem la cuptor , de dinainte incalzit, 45-50 min la foc mic si 10 min la foc mai mare , fctie de cuptor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Caramelizam cele 10-12 linguri de zahar si tapetam fundul si marginile unei cratite. Amestecam

5 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Drojdia se amesteca cu 3 linguri de lapte, 3 linguri de zahar si 3 linguri de faina si se da deoparte

46 voturi    16 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cornelia , 02 decembrie 2016

    Cat lapte, cat unt (gramaj )cat ulei

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2009

    Apetisant!!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Un deliciu...

    • Fara foto

      burdulea maria elena , 28 septembrie 2009

      Foarte frumosi cozonacii!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

      Arata super bine!

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

      Ce minunatie de cozonac ai facut!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

      Felicitarile mele.Arata superb cozonacii tai.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

      Hmmmm....a ajuns mireasma pina la mine... Ai facut un cozonac minunat ! As mai fi adaugat putina scortisoara la nuca....

    • tradaro

      tradaro (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

      Imi place cum arata cozonacul tau. Felicitari!

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

      Arata super cozonacul!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

6h

8 voturi

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci: 1 kg faina
  • lapte fiert si racit
  • 1 linguritza sare
  • 4 oua
  • 300g zahar
  • 1 pachet unt
  • 50 g drojdie
  • ulei
  • coaja de lamaie sau portocala
  • Pentru umplutura: nuca macinata 500 g
  • 100g stafide
  • 100 g rahat

Raporteaza reteta

Retete
de patronik
CHEC CU NUCĂ

CHEC CU NUCĂ

Se separa albusurile de galbenusuri , se bat albusurile cu un praf de sare pana se intareste un pic

4 voturi    3 comentarii
1h
Prajituri

Cornelia

Cat lapte, cat unt (gramaj )cat ulei

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Fursecuri ptr ceai Fursecuri ptr ceai

In cuva mixerului cu paleta de ghitara se amesteca ingredientele lichide ca ouale cu zaharul, uleiul, apa si coaja rasa, dupa care se

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Aluaturi si Foietaje
Pariziene cu mere si nuci Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte. Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
prajitura cu visine