autor:

muryshor

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Autor: muryshor (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 mai 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: muryshor (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 mai 2009

Ingrediente
1kg de faina, 8 oua, 40g drojdie, 300g zahar , 1cana de 200ml de ulei , 1 cana de 200ml de lapte clocotit , 1 lingurita de sare fina, mirodenii (esente de vanilie, rom, migdale, coaja de lamaie), stafide, 300g miez de nuca, , cacao.

Dificultate: Medie Timp: 3h

6 voturi

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si putin zahar, si se pune faina , cu mana , ca la un aluat de clatite si se pune la crescut. Separi ouale. Galbenusurile se freaca cu sarea. Jumatate din albusuri, deci 4, se bat bine cu zahar, iar cealalta jumatate se amesteca cu nuca data prin masina. Se iau 2 linguri de faina si se oparesc cu lapte clocotit, se freaca pentru a nu face cocoloase si se pune la racit, dupa care se amesteca cu drojdia crescuta. Peste albusurile batute cu zahar, pui uleiul, laptele clocotit iar la sfarsit, pui drojdia bine crescuta amestecata cu maiaua. Amesteci bine, apoi pui faina, si faci o compozitie ca la clatite, pe care o lasi la crescut 20 minute, dupa care, pui si restul de faina, mirodenii (coaja de lamaie , esenta de vanilie , rom si stafide) si incepi sa framanti, ungand din cand in cand mainile cu grasime calduta, pana cand aluatul face basici. Se pune apoi la crescut, cam 1 ora, acoperit, la loc caldut. Se ung tavile cu grasime sau se tapeteaza cu hartie de copt si, dupa ce aluatul a crescut , se imparte in doua, se intinde pe planseta unsa cu ulei si se fac doua suluri umplute cu nuca amestecata cu albus de ou, cacao , esenta de migdale si rom, zahar dupa gust. Se impletesc si se pun in tavi, dupa care se lasa la crecut, aproximativ 1 ora . Galbenusul pentru uns, se freaca cu putin ulei, ca la maioneza, si se ung cozonacii inainte de a-i da in cuptor. Se coc la foc mic cam un sfert de ora, apoi la foc mijlociu, inca 3 /4 ora. Se scot din cuptor, se lasa in tavi 1 sfert de ora, apoi se scot si se pun la loc caldut, pentru a nu se cruzi.
Este un cozonac deosebit de gustos si care nu prezinta dificultati nici pentru gospodinele cu putina experienta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac briosa

Cozonac briosa

Se poate folosi la framantare si masina de paine. Pentru framantare manuala se procedeaza asa: in

11 voturi    5 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Pasca cu aluat cozonac

Pasca cu aluat cozonac

Este indicat ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Preparare maia Dizolvam drojdia in

7 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Pare o reteta delicioasa...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Dupa reteta cozonacul pare sa fie minunat voi incerca sa-l fac.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Cred ca este o reteta buna de cozonac.Totul este sa te incumeti sa-i faci....

Dificultate

Medie

Timp

3h

6 voturi

Ingrediente

  • 1kg de faina
  • 8 oua
  • 40g drojdie
  • 300g zahar
  • 1cana de 200ml de ulei
  • 1 cana de 200ml de lapte clocotit
  • 1 lingurita de sare fina
  • mirodenii (esente de vanilie
  • rom
  • migdale
  • coaja de lamaie)
  • stafide
  • 300g miez de nuca
  • cacao.

Raporteaza reteta

Retete
de muryshor
Prajitura cu fructe

Prajitura cu fructe

Se freaca galbenusurile cu 100g zahar, cu sarea, coaja de lamaie si vanilia , se adauga uleiul in

6 voturi    2 comentarii
4h
Aluaturi si Foietaje

valentina ionita (Chef de cuisine)

Pare o reteta delicioasa...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere