Cozonac

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac

Ingrediente

  • 1kg de faina;
  • 8 oua;
  • 40g drojdie;
  • 300g zahar ;
  • 1cana de 200ml de ulei ;
  • 1 cana de 200ml de lapte clocotit ;
  • 1 lingurita de sare fina;
  • mirodenii (esente de vanilie , rom , migdale , coaja de lamaie);
  • stafide;
  • 300g miez de nuca ,
  • cacao.

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si putin zahar, si se pune faina , cu mana , ca la un aluat de clatite si se pune la crescut. Separi ouale. Galbenusurile se freaca cu sarea. Jumatate din albusuri, deci 4, se bat bine cu zahar, iar cealalta jumatate se amesteca cu nuca data prin masina. Se iau 2 linguri de faina si se oparesc cu lapte clocotit, se freaca pentru a nu face cocoloase si se pune la racit, dupa care se amesteca cu drojdia crescuta. Peste albusurile batute cu zahar, pui uleiul, laptele clocotit iar la sfarsit, pui drojdia bine crescuta amestecata cu maiaua. Amesteci bine, apoi pui faina, si faci o compozitie ca la clatite, pe care o lasi la crescut 20 minute, dupa care, pui si restul de faina, mirodenii (coaja de lamaie , esenta de vanilie , rom si stafide) si incepi sa framanti, ungand din cand in cand mainile cu grasime calduta, pana cand aluatul face basici. Se pune apoi la crescut, cam 1 ora, acoperit, la loc caldut. Se ung tavile cu grasime sau se tapeteaza cu hartie de copt si, dupa ce aluatul a crescut , se imparte in doua, se intinde pe planseta unsa cu ulei si se fac doua suluri umplute cu nuca amestecata cu albus de ou, cacao , esenta de migdale si rom,  zahar dupa gust. Se impletesc si se pun in tavi, dupa care se lasa la crecut, aproximativ 1 ora . Galbenusul pentru uns, se freaca cu putin ulei, ca la maioneza, si se ung cozonacii inainte de a-i da in cuptor. Se coc la foc mic cam un sfert de ora, apoi la foc mijlociu, inca 3 /4 ora. Se scot din cuptor, se lasa in tavi 1 sfert de ora, apoi se scot si se pun la loc caldut, pentru a nu se cruzi.

Este un cozonac deosebit de gustos si care nu prezinta dificultati nici pentru gospodinele cu putina experienta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise