autor:

eva

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac (1kg)

Autor: eva (Maestru bucatar)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 19 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: eva (Maestru bucatar)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 19 martie 2011

Ingrediente
Ingrediente:, o 1 kg. Făină cernută, o 40 gr. Drojdie, o 1 lingurita sare, o 250 gr zahar, o 5 oua (galbenusuri) de preferat ouă „de casă”, o ½ l. lapte, o 100 ml. Ulei, o Esenţă de rom, vanilie (ce/cât preferă fiecare)

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

La inceput se face o maia din drojdie, o lingurită de zahar, 100 ml apă caldă si putină făină. Trebuie sa fie moale, nu de consistenţa aluatului şi se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o încăpere calda. Eu pun toata cantitatea de făină într-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putină făină şi o acopăr cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se menţine căldura).

Gălbenuşurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lămâie/portocală pentru accentuarea culorii si aromelor.
Zahărul se topeşte în laptele uşor încălzit. Uleiul se va încălzi puţin, atât cât să nu frigă mână la frământat.
Aluatul se începe a frământă dupa ce maiaua a crescut, încorporându-se treptat gălbenuşurile, făina, laptele călduţ, uleiul uşor încălzit, esenta de rom, vanilia Se frământă timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul este foarte moale mai adăugaţi puţină făină. În funcţie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbţie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compoziţie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao).
Se lasă la crescut timp de o oră sau mai mult, la cald, fără curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.

Cand este suficient de crescut se împarte in două părţi egale si se întind pe o suprafata neteda tapetată cu făină. Evitati uleiul care după coacere dăunează.
Pe fiecare se poate pune nucă si cacao, sau ciocolata, se rulează si se aşază în tava în care s-a pus hârtie pentru copt. (Dacă s-a adăugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se dă în jumătate, aluatul în care s-a adăugat cacao se împarte în jumătate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorată, după care se ruleaza). După cum doreşte fiecare se poate rula, se poate împleti din doua sau trei parţi.

În tavă se mai lasă la crescut aprox. 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, după care se unge cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) şi se dă la cuptor (preîncălzit).
La cuptor se ţine 50 – 60 min. , în funcţie de cuptorul fiecăruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacăra pare foarte puternică în primele 10 min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.
Pofta buna, spor la treaba!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac (1kg)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere

Strudel cu mere

1. Merele se spala, se curata si se taie cubulete mici. Apoi le puneti intr-o tigaie adanca sau ceaun,

6 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje
Aluat pentru pizza

Aluat pentru pizza

Intr-un bol mai mare se pune faina, uleiul, oul, sarea si praful de copt, apa se incalzeste putin

7 voturi    3 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • o 1 kg. Făină cernută
  • o 40 gr. Drojdie
  • o 1 lingurita sare
  • o 250 gr zahar
  • o 5 oua (galbenusuri) de preferat ouă „de casă”
  • o ½ l. lapte
  • o 100 ml. Ulei
  • o Esenţă de rom
  • vanilie (ce/cât preferă fiecare)

Raporteaza reteta

Retete
de eva
painisoare (chifle)

painisoare (chifle)

Se cerne faina si sarea intr-un vas mare, apoi se adauga drojdia si zaharul. De regula, nu este

57 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Gogosi Romanesti