La inceput se face o maia din drojdie, o lingurită de zahar, 100 ml apă caldă si putină făină. Trebuie sa fie moale, nu de consistenţa aluatului şi se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o încăpere calda. Eu pun toata cantitatea de făină într-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putină făină şi o acopăr cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se menţine căldura).
Gălbenuşurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lămâie/portocală pentru accentuarea culorii si aromelor.
Zahărul se topeşte în laptele uşor încălzit. Uleiul se va încălzi puţin, atât cât să nu frigă mână la frământat.
Aluatul se începe a frământă dupa ce maiaua a crescut, încorporându-se treptat gălbenuşurile, făina, laptele călduţ, uleiul uşor încălzit, esenta de rom, vanilia Se frământă timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul este foarte moale mai adăugaţi puţină făină. În funcţie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbţie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compoziţie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao).
Se lasă la crescut timp de o oră sau mai mult, la cald, fără curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.
Cand este suficient de crescut se împarte in două părţi egale si se întind pe o suprafata neteda tapetată cu făină. Evitati uleiul care după coacere dăunează.
Pe fiecare se poate pune nucă si cacao, sau ciocolata, se rulează si se aşază în tava în care s-a pus hârtie pentru copt. (Dacă s-a adăugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se dă în jumătate, aluatul în care s-a adăugat cacao se împarte în jumătate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorată, după care se ruleaza). După cum doreşte fiecare se poate rula, se poate împleti din doua sau trei parţi.
În tavă se mai lasă la crescut aprox. 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, după care se unge cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) şi se dă la cuptor (preîncălzit).
La cuptor se ţine 50 – 60 min. , în funcţie de cuptorul fiecăruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacăra pare foarte puternică în primele 10 min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.
Pofta buna, spor la treaba!
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii