Cozonac (1kg)

Timp pregatire
270 minute
Complexitate
medie
Cozonac (1kg)

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • o 1 kg. Făină cernută
  • o 40 gr. Drojdie
  • o 1 lingurita sare
  • o 250 gr zahar
  • o 5 oua (galbenusuri) de preferat ouă „de casă”
  • o ½ l. lapte
  • o 100 ml. Ulei
  • o Esenţă de rom, vanilie (ce/cât preferă fiecare)

Mod de preparare

La inceput se face o maia din drojdie, o lingurită de zahar, 100 ml apă caldă si putină făină. Trebuie sa fie moale, nu de consistenţa aluatului şi se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o încăpere calda. Eu pun toata cantitatea de făină într-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putină făină şi o acopăr cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se menţine căldura).

Gălbenuşurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lămâie/portocală pentru accentuarea culorii si aromelor.

Zahărul se topeşte în laptele uşor încălzit. Uleiul se va încălzi puţin, atât cât să nu frigă mână la frământat.

Aluatul se începe a frământă dupa ce maiaua a crescut, încorporându-se treptat gălbenuşurile, făina, laptele călduţ, uleiul uşor încălzit, esenta de rom, vanilia Se frământă timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul este foarte moale mai adăugaţi puţină făină. În funcţie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbţie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compoziţie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao).

Se lasă la crescut timp de o oră sau mai mult, la cald, fără curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.

Cand este suficient de crescut se împarte in două părţi egale si se întind pe o suprafata neteda tapetată cu făină. Evitati uleiul care după coacere dăunează.

Pe fiecare se poate pune nucă si cacao, sau ciocolata, se rulează si se aşază în tava în care s-a pus hârtie pentru copt. (Dacă s-a adăugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se dă în jumătate, aluatul în care s-a adăugat cacao se împarte în jumătate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorată, după care se ruleaza). După cum doreşte fiecare se poate rula, se poate împleti din doua sau trei parţi.

În tavă se mai lasă la crescut aprox. 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, după care se unge cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) şi se dă la cuptor (preîncălzit).

La cuptor se ţine 50 – 60 min. , în funcţie de cuptorul fiecăruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacăra pare foarte puternică în primele 10 min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.

Pofta buna, spor la treaba!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor