autor:

A n d r e e a

» » , Aluaturi si Foietaje, Prajituri

Cozonac

Autor: A n d r e e a (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 11 aprilie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: A n d r e e a (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 11 aprilie 2012

Ingrediente
Aluat:, 1 kg faina, 4 oua, 250 g zahar, 100 g ulei, drojdie cat o nuca, 1 cub de unt, 1 lingurita sare, lapte, mirosuri (zahar vanilat, esenta de rom, vanilie....), , Umplutura:, miez de nuca, cacao, mirosuri, coaja de la o lamaie, rahat

Dificultate: Ridicata Timp: 4h

1 vot

Mod de preparare

Se cerne faina. Se ia o mana de faina si se opareste cu lapte fierbinte, amestecandu-se bine. Se imparte in doua: jumatate se pune peste faina ramasa, iar cealalta jumatate se lasa sa se racoreasca putin. Cand e calduta se adauga drogdia, se stropeste cu lapte cald, se amesteca bine, se presara putina faina deasupra si se lasa la crescut cca. 20 de min.
Intre timp se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu sarea si mirosurile.
In faina ramasa se pune zaharul, galbenusurile amestecate bine, maiaua crescuta, untul si se framanta bine, punandu-se lapte pana se incorporeaza toata faina.
ATENTIE!! Aluatul nu trebuie sa iasa prea moale, ci un aluat potrivit pentru a nu se lasa cand creste.
Dupa ce s-a incorporat toata faina, se pune ulei putin cate putin, se ma tranteste de cateva ori, se mai rupe aluatul bucatele, apoi se mai framanta si tot asa pana se incorporeaza tot uleiul.
Aluatul se lasa la dospit 1:30-2:00 h.
Dupa ce creste se intind foi, se pun peste ele umplutura din miez de nuca, cacao, coaja de lamaie si mirosuri. Se pun si bucatele de rahat. Se fac doua suluri si se impletesc. Se pune cozonacul in tava si se mai lasa cca. 1 h la crescut la cald pana ajunge la nivelul tavii.
Se tine la cuptor la foc potrivit cca. 1 h ( se incearca cu scobitoarea).


Pofta buna
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Se pregatesc toate cele necesare cozonacului ,de cu seara in bucatarie ,mai putin zaharul si laptele. Drojdia

35 voturi    7 comentarii
2h 10 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu cacao, ciocolata, portocala si rahat

Cozonac cu cacao, ciocolata, portocala si rahat

Mai intai, pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta

2 voturi    0 comentarii
2h 35 min
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

4h

1 vot

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g ulei
  • drojdie cat o nuca
  • 1 cub de unt
  • 1 lingurita sare
  • lapte
  • mirosuri (zahar vanilat
  • esenta de rom
  • vanilie....)
  • Umplutura:
  • miez de nuca
  • cacao
  • mirosuri
  • coaja de la o lamaie
  • rahat

Raporteaza reteta

Retete
de A n d r e e a
Prajitura cu crema de vanilie

Prajitura cu crema de vanilie

Ouale se separa. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si zeama de lamaie in care s-a dizolvat praful

7 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri
Tiramisu

Tiramisu

Intr-un castron punem galbenusurile, adaugam 100 g zahar pudra, cele 2 pliculete de zahar vanilinat

5 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Prajitura cu ness si bezea

Prajitura cu ness si bezea

Punem 6 galbenusuri intr-un bol si le batem pana se omogenizeaza. Punem 6 albusuri intr-un castron

3 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura desteapta cu dovleac Prajitura desteapta cu dovleac

Dovleacul a fost spalat, sters cu prosop de bucatarie, taiat in felii groase, scos miezul cu samburi si copt in tava tapetata cu hartie

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Guguluf de toamna cu dovleac si pere Guguluf de toamna cu dovleac si pere

Se spala perele, se usuca cu prosop de bucatarie, se scot semintele si coditele si se taie in felii grose de aproximativ 0,5 cm. Adica

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mere si zaharina