autor:

CHEF DAN

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Autor: CHEF DAN (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 mai 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: CHEF DAN (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 mai 2013

Ingrediente
faina alba tip 500 2 kg,, sare,, drojdie 20 gr,, lapte 1 litru,, Apa 0,5 litri,, zahar 1 kg,, oua 10 buc,, lamaie rasa una,, esenta de rom,, esente de vanilie,, , nuca 300 gr ,, cacao 100 gr,, zahar 250 gr,, 5 oua,, mac,, ulei 1 litru,, margarina 150 gr

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Aducem faina in camera unde framantam impreuna cu celelalte ingrediente cerute in lista, Se face acest lucru pentru a aduce la o temperatura constanta .



Cernem faina in vasul in care framantam,punem sare pe marginea vasului sa nu atinga drojdia iar in mijloc putina apa calduta cu o lingura de zahar si un pic de faina facem o maia mica sa activam drojdia de bere sau orice alt substitutor pe care il folosim.



Acoperim cu faina si lasam la dospit 15 minute.



8 oua le spargem si separam albusul de galbenus.albusul cu 600 gr de zahar il batem pana incorporeaza tot zaharul la care punem o esenta de rom si ceva coaja de lamaie rasa.



Galbenusurile peste laptele putin incalzit si batut pana se amesteca.



Ne apucam sa framantam tinand cont de faptul ca ordinea ingredientelor este fatala.Primul este albusul spuma apoi laptele,margarina .



Se framanta bine fara a ne menaja in vreun fel, treptat v-om incepe a adauga si uleiul putin cate putin pana coca care rezulta se desprinde de vas si de maini. Abia atubnci putem spune ca aluatul este gata de framantat.



Se acopera si se fereste de curentii de aer si se lasa la dospit 20 de minute.



Intre timp zdrobim nuca sau o dam prin masina de tocat, punem cacao si spuma de la albusul a 5 oua batute bine,ceva miroase si facem o crema care o folosim ca umplutura.



Ungem tavile cu margarina si le dam un perdaf de faina sa nu se prinda de tavi. Pregatim cuptorul pentru 175 de grade si 35 de minute la un gramaj de 700 gr de coca per bucata.



Intre timp coca a crescut suficient pentru a o putea lucra,divizam aluatul la 700 gr bucata si le modelam sa scoatem bulele de aer existente in aluat. Intindem foaie ,punem crema pe trei sferturi ,rulam si asezam in tava.



Cand tavile sant gata, ungem cu albus de ou bine batut spre a nu prinde crusta si-i lasam sa creasca. Cand cuptorul si cozonacii sunt la perioada optima ii bagam sa se coaca.



La scoatere din cuptor ,folosim un sirop de apa cu zahar pentru spoire. La 10 minute se scot din tavi si se asaza pe blat de lemn sau carton presat sa nu se umezeasca.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac coronita

Cozonac coronita

aluatul: se pune faina pe masa de lucru,se face o gaura in mijloc,unde punem drojdia ,peste care

6 voturi    7 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac floare cu gem de caise

Cozonac floare cu gem de caise

1.Se amesteca faina cu zaharul, untul, un ou intreg , albusul de la celalalt ou, un praf de sare.

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • CHEF DAN

    CHEF DAN (Chef de cuisine):

    Sa vezi chipurile contorsionate ale celor care astepta clipa fatidica a scoaterii din cuptor,sa simti cum nu-ti dispare senzatia de a inghiti in sec ,sa simti in aer aroma inconfundabila de cozonac , izul de nepereche al bucatelor de sarbatoare,arome ce te rup in doua,te duc cu gandul si ai senzatia ca retraiestiacele amintiri ce ne-au innobilat copilaria in pragul sarbatorilor Pascale. Ce poate fi mai magnific decat un cozonac scos din cuptor ,rupt in bucati ,aburind de fierbinte si plin de arome.

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Daniel Cozma , 01 octombrie 2013

    Pofta de pofta ,ce sa faci ,cand te apuca te si apuci ......

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2013

    Super bun!

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • faina alba tip 500 2 kg,
  • sare,
  • drojdie 20 gr,
  • lapte 1 litru,
  • Apa 0,5 litri,
  • zahar 1 kg,
  • oua 10 buc,
  • lamaie rasa una,
  • esenta de rom,
  • esente de vanilie,
  • nuca 300 gr ,
  • cacao 100 gr,
  • zahar 250 gr,
  • 5 oua,
  • mac,
  • ulei 1 litru,
  • margarina 150 gr

Raporteaza reteta

COSTEO

COSTEO (Chef de cuisine)

Super bun!

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Foietaj cu carnati