Cozonac

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • faina alba tip 500 2 kg,
  • sare,
  • drojdie 20 gr,
  • lapte 1 litru,
  • Apa 0,5 litri,
  • zahar 1 kg,
  • oua 10 buc,
  • lamaie rasa una,
  • esenta de rom,
  • esente de vanilie,
  • nuca 300 gr ,
  • cacao 100 gr,
  • zahar 250 gr,
  • 5 oua,
  • mac,
  • ulei 1 litru,
  • margarina 150 gr

Mod de preparare

Aducem faina in camera unde framantam impreuna cu celelalte ingrediente cerute in lista, Se face acest lucru pentru a aduce la o temperatura constanta .

Cernem faina in vasul in care framantam,punem sare pe marginea vasului sa nu atinga drojdia iar in mijloc putina apa calduta cu o lingura de zahar si un pic de faina facem o maia mica sa activam drojdia de bere sau orice alt substitutor pe care il folosim.

Acoperim cu faina si lasam la dospit 15 minute.

8 oua le spargem si separam albusul de galbenus.albusul cu 600 gr de zahar il batem pana incorporeaza tot zaharul la care punem o esenta de rom si ceva coaja de lamaie rasa.

Galbenusurile peste laptele putin incalzit si batut pana se amesteca.

Ne apucam sa framantam tinand cont de faptul ca ordinea ingredientelor este fatala.Primul este albusul spuma apoi laptele,margarina .

Se framanta bine fara a ne menaja in vreun fel, treptat v-om incepe a adauga si uleiul putin cate putin pana coca care rezulta se desprinde de vas si de maini. Abia atubnci putem spune ca aluatul este gata de framantat.

Se acopera si se fereste de curentii de aer si se lasa la dospit 20 de minute.

Intre timp zdrobim nuca sau o dam prin masina de tocat, punem cacao si spuma de la albusul a 5 oua batute bine,ceva miroase si facem o crema care o folosim ca umplutura.

Ungem tavile cu margarina si le dam un perdaf de faina sa nu se prinda de tavi. Pregatim cuptorul pentru 175 de grade si 35 de minute la un gramaj de 700 gr de coca per bucata.

Intre timp coca a crescut suficient pentru a o putea lucra,divizam aluatul la 700 gr bucata si le modelam sa scoatem bulele de aer existente in aluat. Intindem foaie ,punem crema pe trei sferturi ,rulam si asezam in tava.

Cand tavile sant gata, ungem cu albus de ou bine batut spre a nu prinde crusta si-i lasam sa creasca. Cand cuptorul si cozonacii sunt la perioada optima ii bagam sa se coaca.

La scoatere din cuptor ,folosim un sirop de apa cu zahar pentru spoire. La 10 minute se scot din tavi si se asaza pe blat de lemn sau carton presat sa nu se umezeasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise