autor:

narcisa costea

» » , Aluaturi si Foietaje, Retete de Craciun

Cozonac coronita

Autor: narcisa costea (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 decembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: narcisa costea (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 decembrie 2010

Ingrediente
aluat:, 550gr.faina alba (grania), 200ml lapte in care dizolvam 2plicuri zahar vanilat,o lingurita de scortisoara si 100gr zahar, 2oua batute bine, 1 praf sare, 25gr drojdie verde sau 5gr.deshidratata, 150gr unt, coaja de lamaie sau portocala, , implutura:, 150gr.mac macinat, 150gr.zahar, 2plicuri zahar vanilat, 2linguri gris, 250gr lapte, rahat colorat, visine sau stafide

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

6 voturi

Mod de preparare

aluatul:

se pune faina pe masa de lucru,se face o gaura in mijloc,unde punem drojdia ,peste care turnam un pic de lapte caldut si presaram un pic de faina si un pic de zahar.Lasam asa cca 10 min pentru a creste drojdia,adaugam celelalte ingrediente mai putin untul.Dupa ce s-a legat aluatul,ne ungem pa maini cu untul si continuam framantarea aluatului.E un truc vechi al bunicii dar e foarte bun.Depinde de vreme si umiditatea fainii dar trebuie sa ne iasa un aluat molicel.Il lasam la crescut cca o ora.

umplutura:

1-rahat colorat taiat bucatele mici ci visine din compot amestecate cu faina

2-macul,zaharul,grisul se fierb in lapte pana se face o crema groasa,se pun esente si stafide



Aluatul se face sul, se taie in o parte mare si o parte mai mica(trei sferturi si un sfert)partea mica se intinde(e bine sa masuram circumferinta tavii si atat de lung sa intindem foaia)se pune pe ea rahatul si visinile si se ruleaza.Partea mare se intinde si se unge cu crema de mac,acum punem ruloul mic pe marginea foii cu mac si le rulam impreuna.Pregatim o tava rotunda cu hartie pergament in care asezam cozonacul.

Cu foarfece de bucatarie taiem aluatul adanc ,in zic-zac si lasam 30 min la crescut.Batem un galbenus cu care ungem deasupra si presaram mac sau susan.Coacem la foc mare primele 15 min si apoi dam focul la mic si nu deschidem usa pentru urmatoarea ora.

Se scoate se racoreste si se unge cu un sirop facut din 150gr apa,1lingura zahar,1lingurita zeamade lamaie si 1 lingura lapte praf.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac coronita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac coronita

Cozonac coronita

Simplu..................se pun in masina de paine toate ingredientele in ordinea mentionata mai sus

2 voturi    0 comentarii
5h
Dulciuri diverse
Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva,in ordinea urmatoare:

14 voturi    6 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • narcisa costea

    narcisa costea (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2011

    draga Katrin nu te inspaimanta cand e vorba de facut cozonac.Au trecut acele retete costisitoare (stiu bunica ma punea o ora pe ceas sa framant 6 cozonaci....),aceasta este o reteta incredibil de usoara si gustoasa.Drojdia trebuie sa fie verde si proaspata si toate ingredientele le temperatura camerei! Spor la framantat!

  • KatrinC

    KatrinC (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2011

    Mmmmm arata tare bine si tre' sa fie si nespus de gustos ! O sa-l incerc si eu numaidecat .... ce e drept inca nu am capatat curajul pentru a face cozonac, dar sper ca pana de Sfintele Sarbatori de Paste sa il capat :)))) Multumim de reteta ingenioasa !!! :* :*

  • Czompa

    Czompa (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2011

    Uau, ce minunatie ai facut! Salvez reteta, trebuie sa-l incerc. Imi place tare mult cozonacul.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2011

      Bun venit pe gustos.ro ! Cozonacul este tare aspectos si cu siguranta (a fost hi,hi...)si foarte gustos. ***** Te asteptam si cu alte retete. La multi ani 2011 !

    • narcisa costea

      narcisa costea (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2011

      multumesc mult!

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2011

      Felicitari.Arata super.Cu siguranta este delicios.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2010

      Foarte aromat si aspectuos!***** La Multi Ani 2011 draga Narcisa!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

6 voturi

Ingrediente

  • aluat:
  • 550gr.faina alba (grania)
  • 200ml lapte in care dizolvam 2plicuri zahar vanilat,o lingurita de scortisoara si 100gr zahar
  • 2oua batute bine
  • 1 praf sare
  • 25gr drojdie verde sau 5gr.deshidratata
  • 150gr unt
  • coaja de lamaie sau portocala
  • implutura:
  • 150gr.mac macinat
  • 150gr.zahar
  • 2plicuri zahar vanilat
  • 2linguri gris
  • 250gr lapte
  • rahat colorat
  • visine sau stafide

Raporteaza reteta

Retete
de narcisa costea
Ciorba radauteana - original

Ciorba radauteana - original

Pentru ca sunt din Radauti,m-am gandit sa pun o reteta originala de ciorba radauteana,vazand cat

341 voturi    36 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe
salata cruditati-coleslaw

salata cruditati-coleslaw

varza,morcovul,telina si prazul se rad sau se taie in robot,maricele,razatoarea de mere.Separat se

32 voturi    10 comentarii
30 min
Salate de legume
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelute: In carnea tocata se adauga condimentele, ceapa,usturoiul,cartoful toate rase;painea

9 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne

narcisa costea (Chef de cuisine)

draga Katrin nu te inspaimanta cand e vorba de facut cozonac.Au trecut acele retete costisitoare (stiu bunica ma punea o ora pe ceas sa framant 6 cozonaci....),aceasta este o reteta incredibil de usoara si gustoasa.Drojdia trebuie sa fie verde si proaspata si toate ingredientele le temperatura camerei! Spor la framantat!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Cornulete cu gem