autor:

CulinaryRainbow

» » Retete de Craciun

Cozonac cu mac

Autor: CulinaryRainbow (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 23 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: CulinaryRainbow (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 23 noiembrie 2014

Ingrediente
Ingrediente pentru 4 cozonaci:, 2 ouă, un litru de lapte cald, 40-50 g de drojdie ( este important să țineți cont de temperatura încăperii în care va dospi aluatul cu cât este mai cald, cantitatea de drojdie trebuie să fie mai mică ), o jumătate de cană cu ulei cald, o jumătate de cană de zahăr ( se poate adăuga și mai puțin ), 1 kg de făină cernută, Ingrediente umplutură:, 200 g mac măcinat, 6-8 linguri cu zahăr, 150 ml lapte fierbinte, coaja rasă de la o lămâie

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Cozonacii se prepară de când lumea. Tradiția noastră spune ca atunci când ai cozonac pe masă, sărbătorești. Sub cea mai simplă formă, este un aluat îndulcit cu zahăr sau miere, lapte și ouă.

Un tip de cozonac cu brânză dulce, miere și nuci strivite, care se numea ”plakous” se pregătea în Grecia. Romanii pregăteau cozonac cu fructe uscate sau cu stafide și nuci și-l ofereau ca ofrandă zeilor. Mai târziu au început să prepare celebrul panetone.

Maria Antoaneta, celebra regină a Franței s-a făcut remarcată în vreme de foamete, în urma unei fraze care pentru cei mai mulți nu a fost prea plăcută: ”Dacă nu au pâine, să mănânce cozonac!”. Până în secolul al XIX-lea, ca desert în meniul francezilor era des întâlnit cozonacul. Spre deosebire de azi, în loc de drojdie se folosea bicarbonatul de sodiu care ajuta aluatul să dospească.

În U.K. prima rețetă de cozonac a fost tipărită într-o carte de bucate în anul 1718, fiind pentru prima dată adusă în discuție modalitatea de coacere a cozonacului în tăvi de formă alungită, formă care azi este cel mai frecvent utilizată.

Noi consumăm cozonacul cât mai pufos, cu umpluturi diverse, însă eu am să vă prezint o rețetă plinăăăăă de umplutură. :)

Cu ajutorul mixerului bateți ouăle împreună cu zahărul, apoi adăugați laptele păstrând 10-20 de ml pentru a omogeniza drojdia. Adăugați uleiul cald și drojdia dizolvată. Adăugați făina în ploaie și frământați ușor. Veți obține un aluat elastic pe care îl veți lăsa să dospească aproximativ o oră, în funcție de temperatura încăperii. Dacă folosiți vase Tupperwere, se va reduce automat și timpul de dospire.

Amestecați ingredientele pur și simplu. Verificați gustul, se poate îmbunătăți în funcție de preferințele dumneavoastră.



Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Cu ajutorul sucitorului am întins o foaie subțire. Am întins compoziția de mac, apoi am rulat potrivit de strâns.

Voi puteți să întindeți mediu aluatul și să adăugați o cantitate mai mică de mac, astfel cozonacul vostru va crește mai mult și va fi foarte pufos. Am fost întrebată dacă nu cumva am preparat ”Baigli”, însă după cum reiese și din rețetă, nu. Nouă așa ne plac cozonacii, plini de umplutură. :)

Odată rulat cozonacul îl ungeți cu ou și îl mai lăsați să dospească vreo 30 de minute în tava tapetată cu hârtie de copt. Încingeți între timp cuptorul, mențineți temperatura la 170 de grade și coaceți cozonacul timp de aproximativ 35-40 de minute. Depinde de cuptor, deci se urmărește coacerea.

Ceilalți cozonaci i-am umplut cu nucă, rahat și coji de citrice confiate. La fel de multă umplutură și la fel de gustoși.

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac presarat cu mac

Cozonac presarat cu mac

Dizolvam drojdia cu apa,zahar si faina, lasam maiaua la cald sa-si dubleze volumul. Intre timp

18 voturi    4 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Cozonac impletit cu mac

Cozonac impletit cu mac

Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute. Din toate ingredientele

6 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 4 cozonaci:
  • 2 ouă
  • un litru de lapte cald
  • 40-50 g de drojdie ( este important să țineți cont de temperatura încăperii în care va dospi aluatul cu cât este mai cald
  • cantitatea de drojdie trebuie să fie mai mică )
  • o jumătate de cană cu ulei cald
  • o jumătate de cană de zahăr ( se poate adăuga și mai puțin )
  • 1 kg de făină cernută
  • Ingrediente umplutură:
  • 200 g mac măcinat
  • 6-8 linguri cu zahăr
  • 150 ml lapte fierbinte
  • coaja rasă de la o lămâie

Raporteaza reteta

Retete
de CulinaryRainbow
Shaorma... cu sănătate! :)

Shaorma... cu sănătate! :)

Am așezat lipia pe folie de aluminiu. Am întins crema de brânză, am presărat semințele, apoi

2 voturi    4 comentarii
15 min
Salate cu carne
Ciorbă rădăuțeană

Ciorbă rădăuțeană

Se pun la fiert legumele întregi, pieptul de pui și piperul boabe. Când pieptul s-a fiert, se

10 voturi    6 comentarii
3h
Borsuri si Ciorbe
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Peștele se fierbe în 5 l de apă cu sare. Când acesta a fiert am scos bucățile de crap pe o

7 voturi    6 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe
Adauga reteta
Retete

din Retete de Craciun

Fursecuri cu unt si gem de capsuni Fursecuri cu unt si gem de capsuni

Păstrăm untul o oră la temperatura camerei. Într-un vas, mixăm untul cu 50 gr zahăr vanilat, un praf de sare. Eu folosesc

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Cozonac Rosenkranz