autor:

Silvy

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac cu nuca

Autor: Silvy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 25 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Silvy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 25 martie 2009

Ingrediente
- pentru aluat :, 1 kg faina, 500 ml lapte, 250-300 gr zahar, 6-8 oua (galbenusuri), 60 gr drojdie, 100 ml ulei + 100 gr unt, 1 esenta rom (30 ml), 1 esenta vanilie (30 ml), 1 lamaie (coaja rasa), 1 lingurita rasa de sare, , - pentru umplutura :, 5 albusuri, 500 gr nuci macinate, 300 gr zahar, 2 linguri cacao, 1 esenta rom, ** scortisoara macinata, ** coaja rasa de portocala, ** stafide inmuiate in rom, ** rahat

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Aluatul : Inainte de a prepara aluatul de cozonac, se cerne faina intr-un lighean si se lasa descoperita timp de 1-2 ore intr-o camera incalzita impreuna cu celelalte ingrediente.
Se prepara maiaua: drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se amesteca cu faina, pana ce se obtine un amestec de consistenta unei smantani groase; se acopera si se lasa la dospit.
Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu sare, apoi se freaca cu zaharul pana devin o crema spumoasa care si-a dublat volumul. Se adauga esentele, coaja de lamaie si 150 ml lapte cald. Se toarna in ligheanul cu faina si se amesteca putin. Maiaua dospita se toarna in lighean; se framanta 1/2 ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Cand aluatul devine elastic si incepe sa faca basici, se pune cate putin din amestecul de unt topit si ulei caldut. Se framanta in continuare pana ce se incorporeaza toata grasimea, apoi se bate (ca sa incorporeze aer) pana se desprinde de pe lighean si de pe mana. Cand se bate, se apuca de o margine, se ridica si se intinde de el in sus; se continua tot asa de jur imprejur. Daca incepe sa faca ,,ate” atunci cand este intins si se desprinde de pe lighean si mana, aluatul este gata. Se acopera si se lasa la dospit la loc cald, ferit de curent.
Dupa ce a crescut, si-a dublat volumul, aluatul se imparte in doua bucati. Se pune o bucata pe planseta (masa) unsa sau presarata cu faina, se intinde o foaie groasa, se umple, se ruleaza si se aseaza in tava unsa. Se procedeaza la fel cu cea de-a doua bucata.
Cozonacii se lasa la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut, se presara cu zahar si se dau la cuptor la foc mai tare 10 minute, apoi la foc potrivit. Timpul de coacere, aproximativ o ora. Daca se foloseste cuptorul de la aragaz, dupa 40 minute se intorc tavile cu cozonac pentru ca sa se coaca uniform.

Umplutura : Nucile macinate se amesteca cu zahar, cacao si rom. Albusurile se bat pana ce se formeaza o spuma tare si se adauga treptat in compozitia de nuca; se amesteca pana se obtina o pasta potrivit de consistenta.

Observatii :
- Aluatul de cozonac face parte din aluaturile moi cu oua si drojdie de bere care sunt cele mai crescute si cele mai pufoase aluaturi. Aluatul de gogosi, briose, etc. sunt de fapt variante ale aluatului de cozonac.
- Cozonacul se lucreaza numai la cald!
- Ingredientele si vasele de preparare trebuie tinute la temperatura camerei, sa nu fie reci!
- Lianti in aluatul de cozonac sunt ouale si laptele (apa, in variantele pentru alte prajituri).
- Aluatul creste in primul rand datorita drojdiei de bere. Se prepara maiaua: drojdia se dizolva in lapte caldut sau in apa, se amesteca cu putina faina (sa aiba consistenta unei smantani groase) si se lasa sa fermenteze (sa dospeasca) la cald, pana isi dubleaza volumul. Se amesteca apoi in aluatul care trebuie framantat indelung la cald, pentru a incorpora aer si a deveni elastic (prin framantare, glutenul din faina devine elastic).
- Gazul carbonic, datorat transformarii amidonului in zahar sub actiunea drojdiei, determina cresterea aluatului si este retinut in aluat de gluten.
- Temperatura optima de crestere a aluatului este de 40 C. La temperatura mai mare, aluatul se opareste. El trebuie lasat sa creasca langa o sursa de caldura nu pe sursa de caldura, departe de apa sau de fereastra.
- Cand a crescut destul (si-a dublat volumul), se unge mana cu ulei, se ia o bucata din el, se pune pe masa (planseta) unsa cu ulei sau presarata cu faina si se da forma dorita:
1) bucata de aluat se imparte in 2 parti; fiecare parte se intinde, se umple si se ruleaza; cele doua suluri se impletesc, se indoaie capetele dedesubt si se aseaza in forma unsa.
2) bucata de aluat se intinde intr-o foaie groasa de lungimea formei in care va fi copt, se pune umplutura in strat potrivit, se ruleaza, se indoaie capetele dedesubt si se aseaza in forma unsa sau tapetata cu hartie de copt.
- Volumul cozonacului nu trebuie sa fie mai mare de 3/4 din volumul formei de copt (tava de cozonac).
- Dupa ce s-a pus in forma, se lasa sa creasca, apoi se unge cu ou batut, se presara cu zahar tos (jumatati de nuci, stafide) si se da la cuptor.
- Timpul de coacere este de 50-60 minute, dupa marimea prajiturii.
- In timpul coacerii se recomanda ca focul sa fie mare in primele 10 minute, apoi potrivit. Un foc prea slab nu permite coagularea proteinelor inainte ca gazul carbonic sa iasa din aluat, asa incat aluatul se umfla intai, apoi se prabuseste. Un foc prea puternic determina o coagulare rapida, formarea unei cruste, care incorseteaza aluatul, impiedicandu-l sa se umfle.
- Cozonacul este gata cand se desprinde de pe forma. Se scoate din cuptor si se lasa 10 minute sa se racoreasca in forma, apoi se scoate, se aseaza pe un platou (se pudreaza cu zahar vanilat) si se lasa sa se raceasca, dar nu la loc rece si nici in curent.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
COZONAC CU NUCA SI CIOCOLATA

COZONAC CU NUCA SI CIOCOLATA

Faina bine cernuta se pune intr-un lighean.In mijlocul ei se face un cuib in care se pune un praf

26 voturi    16 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu ciocolata si nuca.

Cozonac cu ciocolata si nuca.

Drojdia cu zaharul si 1/4 de apa calduta se amesteca si se lasa sa creasca 10 minute.Intr-un bol

22 voturi    8 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Acest aluat este excelent.Asa il fac si eu,doar ca pun 9 oua la un kg de faina.Iata rezultatul...

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 23 iulie 2009

    Reteta este completa.Contine tot ce trebuie stiut despre cozonaci.Felicitari.Asteptam si poze.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Cozonacul e delicios.Am sa atasez si eu o poza cu cozonacul meu.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • - pentru aluat :
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 250-300 gr zahar
  • 6-8 oua (galbenusuri)
  • 60 gr drojdie
  • 100 ml ulei + 100 gr unt
  • 1 esenta rom (30 ml)
  • 1 esenta vanilie (30 ml)
  • 1 lamaie (coaja rasa)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • - pentru umplutura :
  • 5 albusuri
  • 500 gr nuci macinate
  • 300 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 1 esenta rom
  • ** scortisoara macinata
  • ** coaja rasa de portocala
  • ** stafide inmuiate in rom
  • ** rahat

Raporteaza reteta

mirey (Chef de cuisine)

Acest aluat este excelent.Asa il fac si eu,doar ca pun 9 oua la un kg de faina.Iata rezultatul...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Clãtite de afine cu mousse de cãpsuni (Crepes de mirtilos recheados c/ mousse de morangos)