autor:

Fara foto

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Cozonac de la bunica mea

Autor: Blank Emanuel (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 decembrie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Blank Emanuel (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 21 decembrie 2005

Ingrediente
1Kg faina, 1 ½ l lapte, 400g zahar, 1 lingurita sare galbenusurile de la 4 oua, 300g grasime( amestec din unt, untura si ulei), 50g drojdie, coaja de lamiie, vanilie, rom

Dificultate: Medie Timp: 1h

65 voturi

Mod de preparare

1 Kg faina cernuta se pune in lighean,
Se face la mijloc adincitura in care se toarna un pic de lapte in care s-a dizolvat 50g drojdie cu putin zahar.
Se framinta, se bate de masa pina face bule in aluat.
Se lasa la crescut.
Se adauga 4 galbenusuri in drojdia crescuta.(maia), apoi se adauga½ l lapte + 400g zahar se incalzeste pefoc+ coaja de lamiie+1 lingurita de sare+ vanilie, bineinteles dupa ce s-a mai racorit.
Se incorporeaza 300 de grame grasime calda care se toarna incet incet.
Se framinta coca
Se lasa la crescut in faza 1.
Se ung tavile dupa care se intinde coca si se adauga umplutura cu nuci fierte in lapte, stafide cacao, sau mac ori rahat… se ruleaza se asaza in tavi si se face cresterea faza 2.
Se unge cu galbenus de ou se adauga mac pe deasupra si se baga la cuptorul incins in prealabil .
Nu se deschide in timpul coptului pentru a nu se lasa.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de la bunica mea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Quiche cu mazare, rucola si Brie

Quiche cu mazare, rucola si Brie

Pentru aluat trebuie sa amestecati foarte bine, folosind ambele maini, faina cu untul si sarea, pana

4 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac

Intr-un castron se pun pe rnad apa, uleiu, oul, sarea, se amestaca bine si apoi se incorporeaza faina

15 voturi    3 comentarii
1h 45 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ioana Ciobanu-Iancu , 16 septembrie 2013

    Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

  • Fara foto

    Dumitru Iordache , 14 septembrie 2013

    Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

  • Fara foto

    Petruta Lavinia Stefan , 11 septembrie 2013

    asta da RETETA , sigur ajungi la spital, insa de nervi cind vezi ce iese

    • Fara foto

      Cristina Marcu , 11 septembrie 2013

      Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

    • Fara foto

      Mariana Si Ionel Tudor , 11 septembrie 2013

      reteta de cozonac este copiata ,aiurea -faina putina -lapte mult=aiurea

    • Fara foto

      Irina Neagoe , 11 septembrie 2013

      Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

    • Fara foto

      Cristina Marcu , 11 septembrie 2013

      :)))) Noi tot asteptam reteta "originala"!!!

    • Fara foto

      Ioana Ciobanu-Iancu , 11 septembrie 2013

      Cred ca este o greseala, la un kg de faina nu e posibil 1 litru si jumatate de lapte, se obtine o coca care curge.........

    • Fara foto

      Ochiana Geta , 11 septembrie 2013

      Hei ce reteta este asta cred ca e o greseala...faci coca cu drojdie si lapte apoi framanti bati bine aluatul de masa dupa care adugi restul....rugam mai explicita reteata...

    • Fara foto

      Dobrin Mariana , 11 septembrie 2013

      cred ca chef Emanuel era putin "afumat" cand a scris reteta... a cam amestecat fazele...

    • Fara foto

      Nina , 09 aprilie 2010

      Varvara, la framantare aluatul se bate de masa si chiar se "ia la palme" pentru a dezvolta glutenul din faina si a obtine un cozonac mai pufos si crescut minunat. Intradevar este bine sa nu se miste covata sau chiar existe trepidatii (usi trantite de exemplu), sa nu se faca curent, etc. doar in faza de crestere a aluatului, nu in cea de framantare.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

      Felicitari pentru reteta !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

      Cred ca e o bunatate de cozonac !

    • muryshor

      muryshor (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

      Nu pot sa nteleg , cum e posibil sa se bata aluatul de cozonac , de masa , ca la aluatul frantuzesc , cand eu stiu de la bunica , ca atunci cand se faceau cozonacii , nici usile nu se tranteau , sa nu se lase cozonacul ... oricum face basici , daca este framantat cum trebuie si cat trebuie ...

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Pentru Melania: in niciun caz maiaua, ci aluatul propriu-zis in care se va adauga si maiaua.Am sa atasez si o poza a cozonacului meu.

    • Fara foto

      Anda M. (Chef de cuisine) , 24 iunie 2008

      Reteta de cozonac a bunicii e cea mai buna. Nu trebuie uitata.

    • Fara foto

      melania melania (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

      n-am prea inteles ce se framanta si se bate de masa : maiaua?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

65 voturi

Ingrediente

  • 1Kg faina
  • 1 ½ l lapte
  • 400g zahar
  • 1 lingurita sare galbenusurile de la 4 oua
  • 300g grasime( amestec din unt
  • untura si ulei)
  • 50g drojdie
  • coaja de lamiie
  • vanilie
  • rom

Raporteaza reteta

Nina

Varvara, la framantare aluatul se bate de masa si chiar se "ia la palme" pentru a dezvolta glutenul din faina si a obtine un cozonac mai pufos si crescut minunat. Intradevar este bine sa nu se miste covata sau chiar existe trepidatii (usi trantite de exemplu), sa nu se faca curent, etc. doar in faza de crestere a aluatului, nu in cea de framantare.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte ardelenesti, umplute cu cartofi copti si aroma de ceapa