autor:

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Cozonac de la bunica mea

Autor: Blank Emanuel (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 decembrie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Blank Emanuel (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 21 decembrie 2005

Ingrediente
1Kg faina, 1 ½ l lapte, 400g zahar, 1 lingurita sare galbenusurile de la 4 oua, 300g grasime( amestec din unt, untura si ulei), 50g drojdie, coaja de lamiie, vanilie, rom

Dificultate: Medie Timp: 1h

65 voturi

Mod de preparare

1 Kg faina cernuta se pune in lighean,
Se face la mijloc adincitura in care se toarna un pic de lapte in care s-a dizolvat 50g drojdie cu putin zahar.
Se framinta, se bate de masa pina face bule in aluat.
Se lasa la crescut.
Se adauga 4 galbenusuri in drojdia crescuta.(maia), apoi se adauga½ l lapte + 400g zahar se incalzeste pefoc+ coaja de lamiie+1 lingurita de sare+ vanilie, bineinteles dupa ce s-a mai racorit.
Se incorporeaza 300 de grame grasime calda care se toarna incet incet.
Se framinta coca
Se lasa la crescut in faza 1.
Se ung tavile dupa care se intinde coca si se adauga umplutura cu nuci fierte in lapte, stafide cacao, sau mac ori rahat… se ruleaza se asaza in tavi si se face cresterea faza 2.
Se unge cu galbenus de ou se adauga mac pe deasupra si se baga la cuptorul incins in prealabil .
Nu se deschide in timpul coptului pentru a nu se lasa.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de la bunica mea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii

  • Ioana Ciobanu-Iancu , 16 septembrie 2013

    Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

  • Dumitru Iordache , 14 septembrie 2013

    Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

  • Petruta Lavinia Stefan , 11 septembrie 2013

    asta da RETETA , sigur ajungi la spital, insa de nervi cind vezi ce iese

    • Cristina Marcu , 11 septembrie 2013

      Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

    • Mariana Si Ionel Tudor , 11 septembrie 2013

      reteta de cozonac este copiata ,aiurea -faina putina -lapte mult=aiurea

    • Irina Neagoe , 11 septembrie 2013

      Doar in privat, am o reteta buna, buna, dar reteta doar in privat.

    • Cristina Marcu , 11 septembrie 2013

      :)))) Noi tot asteptam reteta "originala"!!!

    • Ioana Ciobanu-Iancu , 11 septembrie 2013

      Cred ca este o greseala, la un kg de faina nu e posibil 1 litru si jumatate de lapte, se obtine o coca care curge.........

    • Ochiana Geta , 11 septembrie 2013

      Hei ce reteta este asta cred ca e o greseala...faci coca cu drojdie si lapte apoi framanti bati bine aluatul de masa dupa care adugi restul....rugam mai explicita reteata...

    • Dobrin Mariana , 11 septembrie 2013

      cred ca chef Emanuel era putin "afumat" cand a scris reteta... a cam amestecat fazele...

    • Nina , 09 aprilie 2010

      Varvara, la framantare aluatul se bate de masa si chiar se "ia la palme" pentru a dezvolta glutenul din faina si a obtine un cozonac mai pufos si crescut minunat. Intradevar este bine sa nu se miste covata sau chiar existe trepidatii (usi trantite de exemplu), sa nu se faca curent, etc. doar in faza de crestere a aluatului, nu in cea de framantare.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

      Felicitari pentru reteta !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

      Cred ca e o bunatate de cozonac !

    • muryshor

      muryshor (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

      Nu pot sa nteleg , cum e posibil sa se bata aluatul de cozonac , de masa , ca la aluatul frantuzesc , cand eu stiu de la bunica , ca atunci cand se faceau cozonacii , nici usile nu se tranteau , sa nu se lase cozonacul ... oricum face basici , daca este framantat cum trebuie si cat trebuie ...

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Pentru Melania: in niciun caz maiaua, ci aluatul propriu-zis in care se va adauga si maiaua.Am sa atasez si o poza a cozonacului meu.

    • Anda M. (Chef de cuisine) , 24 iunie 2008

      Reteta de cozonac a bunicii e cea mai buna. Nu trebuie uitata.

    • melania melania (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

      n-am prea inteles ce se framanta si se bate de masa : maiaua?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

65 voturi

Ingrediente

  • 1Kg faina
  • 1 ½ l lapte
  • 400g zahar
  • 1 lingurita sare galbenusurile de la 4 oua
  • 300g grasime( amestec din unt
  • untura si ulei)
  • 50g drojdie
  • coaja de lamiie
  • vanilie
  • rom

Raporteaza reteta

Nina

Varvara, la framantare aluatul se bate de masa si chiar se "ia la palme" pentru a dezvolta glutenul din faina si a obtine un cozonac mai pufos si crescut minunat. Intradevar este bine sa nu se miste covata sau chiar existe trepidatii (usi trantite de exemplu), sa nu se faca curent, etc. doar in faza de crestere a aluatului, nu in cea de framantare.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Snacks-uri picante