autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac domnesc: pas cu pas

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 04 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 04 iulie 2011

Ingrediente
Aluat:, 2 kg de făină bună(de la moara Lancrăm), 12-14 ouă( depinde cât de mari sunt), separate albuşurile, 500 g de zahăr, coaja rasă de la o lămâie sau două, 2 linguriţe cu sare, 800-1000 ml de lapte, 90-100 g de drojdie proaspătă, 200 g de unt, Esenţă de vanilie(2 fiole), Puţină scorţişoară, , Umplutură:, Cam 1 kg de nucă, 8-10 linguri de zahăr pentru nucă, 2 linguri de cacao pentru nucă, Rom sau esenţă de rom pentru nucă, Stafide, zahăr şi cacao pentru Rosenkranz, Sau clasic(130 g de unt şi 6 linguri de zahăr), , Unsoare de uns tăvile, 1 ou bătut pentru uns

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

451 voturi

Mod de preparare

Afacerea asta e una serioasă şi presupune o pregătire psihică adecvată! Cu o seară înainte, izolezi bucătăria şi pregăteşti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Dacă ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; dacă nu ai, un vailing mare merge foarte bine.
Îl aduci în bucătărie şi cerni făina, apoi o acoperi cu un şervet.
Cântăreşti zahărul , pui aproape mirodeniile şi nuca măcinată. De afacerea cu nuca se ocupă soţul beneficiar al rezultatului final, să nu se simtă neglijat! Dacă nu o ai curăţată de la piaţă, îl pui să o spargă de dimineaţă sau cu 2 zile înainte, apoi în ziua precedentă să o macine. Sâmbăta fatidică îi dai voie la pescuit, ba chiar insişti să plece să nu te deranjeze, pentru că nervii nu fac bine nici măcar la cozonaci!
Vine şi sâmbăta, te scoli liniştită că dumnealui e deja la baltă să admire răsăritul soarelui. Începi operaţiile următoare şi îţi iei adio de la telefon şi altele pentru vreo 4 ore.
Peste drojdie se pune zahăr (1 lingură) şi se freacă bine, ca să se lichefieze.

Pun într-un castron gălbenuşurile , zahărul , sarea , coaja de lămâie, esenţa de vanilie şi le bat bine cu telul. Adaug şi 500 ml de lapte cald . Pun 2 linguri de făină într-un castronel şi le opăresc cu o cană de lapte fierbine pe care îl torn dintr-o dată peste faină şi amestec energic. Las amestecul de făină şi lapte până devine călduţ şi îl adaug peste drojdia lichefiată. Aceasta este maiaua. Când creşte, amestec în ea(de 3-4 ori) să-i mai piară din aere!.
Peste făina cernută de seara şi lăsată în bucătărie pun amestecul de lapte, zahăr, ouă şi mirodenii şi maiaua. Îl amestec bine si frământ până când se omogenizează. Dacă mai trebuie lapte, mai puneţi. Eu am folosit cam 900 ml. Depinde de făină. Pun aluatul la crescut, acoperit cu un şervet curat, la un loc călduţ. Las cam 1 oră, apoi topesc untul şi îl adaug treptat peste aluat şi îl împătur. Ridic dintr-o parte peste aluatul uns şi tot aşa până se termină untul. Mai frământ puţin să se încorporeze bine, presar cu făină, fac semnul crucii peste aluat şi mai las la dospit vreo 3 sferturi de oră.
Între timp bat bine albuşurile, apoi adaug vreo 8 linguri de zahăr şi bat iar spumă tare. Presar cacaua şi amestec uşor, apoi adaug treptat nucile măcinate.
Ung tăvile cu unsoare: 4 tăvi mai înguste(31/9 cm în partea de sus) şi 2 mai mari(31/13 cm).
Aluatul crescut îl impart cu cântarul: pentru tava mică 400 de grame pentru fiecare. Aluatul rămas îl împart pentru 3 tăvi mai mari sau 2 tăvi şi fac şi un Rosenkranz.
Întind pe planşeta unsă cu ulei. Ung cu ulei şi sucitorul şi mâinile când iau aluatul.
Întind cam de mărimea tăvii bucata de aluat şi pun nuca, apoi rulez. Nuca am împărţit-o pentru tăvile pe care le folosesc să fie cam la fel pentru tăvile de aceeaşi mărime.
Termin aluatul de pus în tăvi şi îl mai las la crescut cam 20 de minute.
Cuptorul se aprinde înainte să pui în tavă aluatul. Se coc cele 4 tăvi mai mici care încap deodată în cuptor, cam 45 de minute. Acum depinde ce cuptor ai, eu după 30 de minute am scăzut puţin focul. Încerci cu o scobitoare sau o spiţă de bicicletă pe care o am special pentru aşa ceva. În partea de jos a aragazului am lasat tava de friptură să nu se prindă.
După ce scot tăvile, le mai las 5 minute aşa, apoi dau cu un cuţit pe margine să nu fie prins aluat şi să se rupă cozonacul. Îi aşez pe o hârtie albă şi îi acopăr cu şervet curat “să se ducă la Dumnezeu”.
Pentru Rosenkranz, am caramelizat nişte zahăr(vreo 5 linguri, poate) într-o cratiţă şi am pus-o să se răcească. Am întins aluatul: un dreptunghi mai îngust şi am presărat cacao neagră,zahăr şi stafide. Cui nu-i convine poate unge cu untul(130 g) amestecat cu 6 linguri de zahăr şi apoi să presare nucă. Faci un sul pe care îl tai în părţi egale, pe care le pui în cratiţa cu caramel. Normal nu se ung cu ou, dar eu am făcut-o! Cacaua mea era cam obraznică şi altfel am silit-o să stea în trandafiri! Te descurci cum poţi.
Pun la copt cele 2 tăvi în partea de sus şi în tava mare de la aragaz cratiţa cu Rosenkranz, deodată, şi procedez la fel.
Atenţie la cuptor, chiar jos de tot am pus o altă tavă să nu se ardă! Să răsturnaţi imediat pe un platou Rosenkranzu’ ăsta ca altfel devine beton. Eu am păţit-o şi am turnat nişte lapte şi l-am pus iar la cuptor că nu l-am mai putut scoate! Mai rămâne ceva caramel pe fundul cratiţei, am pus nişte lapte şi a devenit un sos pe care îl poţi servi alături.
Să nu tăiaţi cozonacul decât dacă e rece, a doua zi e foarte bine(dacă rezistaţi!)
După asta, chemaţi neamurile la chef sau îi împachetaţi şi îi trimiteţi pe avion sau autobuz în Spania. Dacă vă mai rămân, îi puneţi în pungă de nylon şi îi congelaţi (just in case!).
Nu uitaţi de vecinii pe care îi chinuiţi cu mirosurile. Câte un trandafir merge şi pentru cei mai apropiaţi. Ceilalţi să-şi pună pofta în cui că sunt destule la magazine(cuie sau cozonaci)!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac domnesc: pas cu pas" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Spirale de biscuiti cu banane

Spirale de biscuiti cu banane

Pentru blat biscuitii se sfarama fin, apa, zaharul, untul si cacao se fierb intr-un ibric, la foc

27 voturi    9 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Harise de nuca de cocos(specific arab)

Harise de nuca de cocos(specific arab)

Dulciurile arabesti sint,de obicei f.dulci;se foloseste un sirop,facut din zahar si apa. Incepem

13 voturi    23 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Kopiko , 21 septembrie 2015

    Arata superb, multumesc pentru reteta!

  • Fara foto

    maria cucoreanu , 03 aprilie 2015

    am incercat si eu reteta! Mi-a iesit cozonac EXCELENT! Multumesc!

  • Fara foto

    Scarlatescu Mihaela , 02 ianuarie 2014

    cozonacul de Craciun dupa aceasta reteta a iesit perfect. Il voi pregati si de Pasti :)

    • Fara foto

      Ana Maria Santibanez , 21 decembrie 2013

      Draga doamna, sunteti extraordinara ! Am respectat reteta si a iesit un cozonac minunat! Mai veniti cu retete de-astea...le asteptam cu nerabdare...

    • Fara foto

      Cracana Rodica , 21 decembrie 2013

      nu e cam putin 200gr.unt la 2kg.faina?Eu pun la1kg.

    • Fara foto

      Adelina Damian-Fekete , 21 decembrie 2013

      Cu mult drag! Sărbători fericite!

    • Mathe_Karoly

      Mathe_Karoly (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2013

      Tare este bun,.,felicitari, bravo, astea da, like

    • Fara foto

      Karoly Mathe , 21 decembrie 2013

      imi place, like&share, particip

    • Bianca_Neamu

      Bianca_Neamu (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2013

      Este aceeasi reteta pe care o face si bunica mea de sarbatori si cu care ne incanta de fiecare data!Gustos si pufos! :)

    • Fara foto

      Filip Paulina , 02 decembrie 2013

      MULTUMESC PTR ACEASTA RETETA MINUNATA,,AM GASIT-O CU 2 ANII IN URMA PE NET SI DE ATUNCII O FAC MEREU,,ESTE FF BUNA,,PASII DE URMAT INTOCMAI SI REZULTATUL ESTE PE MASURA,,,MULTUMESC INCA O DATA,,,,

    • Fara foto

      Cristi Cristian , 20 iulie 2013

      Inainte de a se baga cozonacii la cuptor se ung cu ou si se presara peste ei zahar ca sa fie bine acoperiti peste tot , cand se vor coace, zaharul ala se va carameliza din loc in loc si va forma o glazura care face cozonacii sa fie domnesti nu de dat la ciurdar. Cand se servesc feliile de cozonac trebuie sa fie calde, langa un pahar de vin --se incalzesc la microunde.

    • Fara foto

      Cipriana Stef , 19 iunie 2013

      Yaammmy!

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2013

      Foarte bun si prezentarea retetei excelenta !!! Felicitari !!!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2012

      Da, mai folosesc si mac uneori ca îi place soţului meu. Mulţumesc de comentarii!

    • Fara foto

      Sabina (Maestru bucatar) , 01 noiembrie 2012

      Sunt nascuta-crescuta in Arad . De aceea , cunosc reteta acestui minunat cozonac de la matusile mele . Cu privire la umplutura , v-as ruga sa-mi spuneti daca ati folosit si macul rasnit si oparit cu lapte si zahar . In acest mod , avem cozonaci ( corzi ) cu nuca si cozonaci ( corzi ) cu mac , folosind acelasi aluat . Va multumesc , cu stima , Sabina .

    • In bucataria vesela

      In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 26 august 2012

      foarte educativa reteta si foarte bun cozonac...mnam, mnam

    • Fara foto

      costan eliza (Bucatar) , 27 noiembrie 2011

      am sa fac si eu aceasta reteta de Craciun amsa revin cu fotografi si sa va spun daca mi-a reusit

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2011

      Felicitari pt felul in care ai descris reteta,m am distrat de minune.Cat despre cozona?E excelent,stiu pt ca reteta asta o fac si eu .E cel mai bun cozonac.!!!!!Imi lasa gura apa ,doar gandindu-ma!!!!Am pus o pe fbook,sa moara toti de pofta!

    • Fara foto

      Genoveva (Chef de cuisine) , 01 august 2011

      Super! Abia astept sa incerc reteta asta !

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      " Cozonac domnesc ", prezentat, bineinteles de " o doamna " a gastronomiei .

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 12 iulie 2011

      Prezentare excelenta!!

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 11 iulie 2011

      Buni, frumosi - ca si prezentarea!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 iulie 2011

      Foarteeeeee buni, salvat reteta!

    • Maria Markov

      Maria Markov (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011

      Super! De cand caut o reteta pas cu pas pentru cozonac! Sunt incepatoare iar retata dumneavoastra o sa ma ajute foarte mult!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011

      Super!!! Ai toata admiratia mea!Felicitari!!!

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 04 iulie 2011

      La cozonac, musai nota 20!!! Arata super!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

451 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 kg de făină bună(de la moara Lancrăm)
  • 12-14 ouă( depinde cât de mari sunt)
  • separate albuşurile
  • 500 g de zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie sau două
  • 2 linguriţe cu sare
  • 800-1000 ml de lapte
  • 90-100 g de drojdie proaspătă
  • 200 g de unt
  • Esenţă de vanilie(2 fiole)
  • Puţină scorţişoară
  • Umplutură:
  • Cam 1 kg de nucă
  • 8-10 linguri de zahăr pentru nucă
  • 2 linguri de cacao pentru nucă
  • Rom sau esenţă de rom pentru nucă
  • Stafide
  • zahăr şi cacao pentru Rosenkranz
  • Sau clasic(130 g de unt şi 6 linguri de zahăr)
  • Unsoare de uns tăvile
  • 1 ou bătut pentru uns

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

78 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

5 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Kopiko

Arata superb, multumesc pentru reteta!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Crema de Vanilie cu Frisca Crema de Vanilie cu Frisca

Se freaca galbenusurile cu 100 g zahar, se dilueaza cu lapte, apoi se pune pe bain-marie si se bate continuu pana se ingroasa. Se ia

12 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Cornuri bicolore Cornuri bicolore

Preparare: Din lapte, drojdie, 50 gr zahar si 4 lg de faina, am facut o maia pe care am lasat-o sa creasca, apoi am adaugat ouale batute

22 voturi    6 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Cupcake de lamaie