autor:

mariana scarlat

» » Retete de post

Cozonac dospit - de post

Autor: mariana scarlat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 noiembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: mariana scarlat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 noiembrie 2009

Ingrediente
2 kg făină, 2 pachete de margarină şi 1/4 kg ulei, 1/2 kg zahăr, 2 linguriţe rase de sare, 1 linguriţă de şofran(colorant galben folosit în cofetărie), 50 g drojdie proaspătă, 1 kg apă, esenţă de rom, coajă de lămâie, coajă de portocală, vanlie, scorţişoară

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Se pregăteşte plămădeala. În 2 căni de apă călduţă se dizolvă drojdia, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, jumătate din cantitatea de ulei, două căni de făină şi se bate bine cu lingura de lemn. Se acoperă lămădeala cu un şervet curat şi se lasă să crească la cald.
Între timp, în restul de apă caldă se dizolvă restul de zahăr şi se adaugă mirodeniile. Într-o cratiţă se topeşte margarina şi se adaăugă şi restul de ulei.
Într-un lighean suficient de mare, se cerne făina, se toarnă plămădeala crescută, apa caldă cu mirodeniile şi se frământă. Aluatul obţinut trebuie să fie moale. Dacă este prea tare se mai adaugă puţină apă caldă. În timpul frământatului se adaugă câte o linură de grăsime caldă. Se frământă până se încorporează toată grăsimea, iar aluatul formează bule de aer(cca 1/2 oră)
Se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la cald să crească. Dacă nu este suficient de cald, peste prosop se pune o păturică. Se lasă să crească până îşi dublează volumul.
Într-o bucată de aluat se încorporează 2 linguri de cacao, înmuiată într-o lingură de ulei.
Pe planşeta unsă cu ulei se întinde câte o bucată din aluat groasă cam de 2cm, şi se umple cu nucă, stafide, rahat. Din aluatul de cacao se întinde o foaie subţire care se pune deasupra umpluturii, se rulează şi se pune În forma de cozonac, caldă, unsă cu ulei.
Cozonacii aşezaţi în forme nu trebuie să depăşească jumătatea formei. Se lasă să crească la cald până ajung la nivelul formei. Se ung pe deasupra cu apă îndulcită, se presară cu zahăr şi se dau la cuptorul pregătit din timp. La început focul se micşorează, după 10-15 min se măreşte . După 50-60 minute, cozonacii rumeniţi se scot pe planşetă, se aşază pe cant unul lângă altul, să se răcească.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac dospit - de post" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Paste cu sos de rosii proaspete

Paste cu sos de rosii proaspete

1. Roşiile se spală, cele mici se taie în două sau patru, celelalte se decojesc, se îndepărtează

11 voturi    1 comentariu
45 min
Retete de post
Salata de vinete

Salata de vinete

Vinetele(cantitatea o alegeti d-voastra) se coc,apoi se curata si se toaca.Ceapa se taie fin si se

5 voturi    8 comentarii
1h
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Cred ca este o bunatate !

Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • 2 kg făină
  • 2 pachete de margarină şi 1/4 kg ulei
  • 1/2 kg zahăr
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 1 linguriţă de şofran(colorant galben folosit în cofetărie)
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1 kg apă
  • esenţă de rom
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • vanlie
  • scorţişoară

Raporteaza reteta

Retete
de mariana scarlat
Figaro Dobroiu

Figaro Dobroiu

Se freacă margarina cu 1/4kg de zahăr şi se adaugă treptat 5 gălbenuşuri şi un ou întreg.

6 voturi    1 comentariu
45 min
Prajituri
Pr�jitura chinezeasc�

Pr�jitura chinezeasc�

Blatul Se freacă untul cu 200g de zahăr,se adaugă nucile măcinate, făina cu praful de copt

3 voturi    12 comentarii
40 min
Prajituri
Prajitură cu marmeladă de caise

Prajitură cu marmeladă de caise

Se freacă puţin gălbenuăurile cu zahărul şi se adaugă smântâna, vanilia şi bicarbonatul,

1 vot    5 comentarii
45 min
Prajituri
constanta proca

constanta proca (Chef de cuisine)

Cred ca este o bunatate !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu dovleac Placinta cu dovleac

Aluatul: Se pun toate ingredientele intr-un castron, se incorporeaza faina cat cuprinde si amestecam bine sa nu se mai lipeasca de

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Briose cu ciocolata (GlutenFree) Briose cu ciocolata (GlutenFree)

Mod de preparare: 1. Încălzește cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Într-un vas pune făina fără gluten, bicarbonatul,

1 vot    0 comentarii
1h
Delicii de post de la bloggeri
Tocanita de cartofi noi