Cozonac dospit - de post

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg făină
  • 2 pachete de margarină şi 1/4 kg ulei
  • 1/2 kg zahăr
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 1 linguriţă de şofran(colorant galben folosit în cofetărie)
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1 kg apă
  • esenţă de rom, coajă de lămâie, coajă de portocală, vanlie, scorţişoară

Mod de preparare

Se pregăteşte plămădeala. În 2 căni de apă călduţă se dizolvă drojdia, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, jumătate din cantitatea de ulei, două căni de făină şi se bate bine cu lingura de lemn. Se acoperă lămădeala cu un şervet curat şi se lasă să crească la cald.

Între timp, în restul de apă caldă se dizolvă restul de zahăr şi se adaugă mirodeniile. Într-o cratiţă se topeşte margarina şi se adaăugă şi restul de ulei.

Într-un lighean suficient de mare, se cerne făina, se toarnă plămădeala crescută, apa caldă cu mirodeniile şi se frământă. Aluatul obţinut trebuie să fie moale. Dacă este prea tare se mai adaugă puţină apă caldă. În timpul frământatului se adaugă câte o linură de grăsime caldă. Se frământă până se încorporează toată grăsimea, iar aluatul formează bule de aer(cca 1/2 oră)

Se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la cald să crească. Dacă nu este suficient de cald, peste prosop se pune o păturică. Se lasă să crească până îşi dublează volumul.

Într-o bucată de aluat se încorporează 2 linguri de cacao, înmuiată într-o lingură de ulei.

Pe planşeta unsă cu ulei se întinde câte o bucată din aluat groasă cam de 2cm, şi se umple cu nucă, stafide, rahat. Din aluatul de cacao se întinde o foaie subţire care se pune deasupra umpluturii, se rulează şi se pune În forma de cozonac, caldă, unsă cu ulei.

Cozonacii aşezaţi în forme nu trebuie să depăşească jumătatea formei. Se lasă să crească la cald până ajung la nivelul formei. Se ung pe deasupra cu apă îndulcită, se presară cu zahăr şi se dau la cuptorul pregătit din timp. La început focul se micşorează, după 10-15 min se măreşte . După 50-60 minute, cozonacii rumeniţi se scot pe planşetă, se aşază pe cant unul lângă altul, să se răcească.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise