autor:

Daniela_Gherca

» » , , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 11 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 11 aprilie 2017

Ingrediente
aluat, 1 kg faina, un praf de sare, 4 oua, 2 galbenusuri, 250 g zahar, 1 cubulet de drojdie, 130 g unt/margarina (eu folosesc president), 330-350 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, esenta de vanilie, 30 ml ulei, umplutura:, 350 g nuca macinata, 5 linguri cacao, 150 g zahar, 2 albusuri, un praf de sare, 6 linguri lapte fierbinte, esenta de rom, uns:, 1 ou, zahar brun pentru presarat deasupra

Dificultate: Medie Timp: 3h

25 voturi

Mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului, facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc, pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita.

In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate, la final, ne ajutam de putin ulei, pentru a nu se lipi aluatul de maini.

Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacao, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra.

Dam cozonacii la cuptor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare!

Sa va fie de bine!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Pasca cu branza fara faina

Pasca cu branza fara faina

In oala mixerului se bat ouale bine cu zaharul pana devine o componenta spumoasa se adauga budinca

3 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Drob din ficatei si piept de pui

Drob din ficatei si piept de pui

Pieptul de pui se taie in fasii cam de 1 cm si se prejeste cateva min in putin ulei. Se sareaza si

6 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Mihaela_Popescu

    Mihaela_Popescu (Chef de cuisine):

    Anul acesta a fost prima data cand nu am vrut sa mai cumpar cozonac. Mi-am incercat norocul cu reteta asta iar rezultatul a fost extraordinar. La revedere cozonac din comert!

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h

25 voturi

Ingrediente

  • aluat
  • 1 kg faina
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 cubulet de drojdie
  • 130 g unt/margarina (eu folosesc president)
  • 330-350 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 30 ml ulei
  • umplutura:
  • 350 g nuca macinata
  • 5 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • 6 linguri lapte fierbinte
  • esenta de rom
  • uns:
  • 1 ou
  • zahar brun pentru presarat deasupra

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela_Gherca
Toba de pui

Toba de pui

Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se

18 voturi    3 comentarii
1h
Retete de Pasti
Tort la metru cu glazura de lamaie

Tort la metru cu glazura de lamaie

Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate

9 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Drob de pui

Drob de pui

Am pus la fiert inimile si pipotele in apa rece cu sare, intre timp le-am spumat si cand au fiert

9 voturi    2 comentarii
2h
Retete de Pasti
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Melcisori de toamna cu nuci, alune de padure si fructe Melcisori de toamna cu nuci, alune de padure si fructe

Pentru aluat: aluatul l-am facut la masina de paine, iar pentru asta am procedat in felul urmator. Laptele caldut impreuna cu drojdia,

0 voturi    0 comentarii
2h 45 min
Retete de Pasti
Prajitura Tiramisu Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm. Se face o cafea tare, puțin îndulcită,

4 voturi    1 comentariu
40 min
Retete de Pasti
Drob de pui cu smantana