autor:

andraconstantinescu

» » , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 aprilie 2018

Ingrediente
Aluat:, 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar, 1 kg faina, 500 ml lapte, 4 galbenusuri, 1 praf de sare, 250 g zahar, 200 ml ulei, esenta de vanilie, esenta de rom, 30 g cacao, Umplutura:, 5 albusuri, 1 praf de sare, 50 g zahar, 50 g zahar vanilinat, 500 g rahat, 50 g nuca, 50 g stafide aurii, Pentru uns:, 1 galbenus + 1 lingura lapte

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.



Se incalzeste lapele la temperatura corpului.



Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.



Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.



O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.



Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.



Se taie rahatul in bucati mici.



Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.



Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.



Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.



Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.



Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.



Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Varza murata se lasa intr-un castron cu apa rece, cu o seara inainte. Intr-un vas incapator, se

2 voturi    5 comentarii
4h
Retete de Pasti
Pasca Traditionala

Pasca Traditionala

Aluat: Se incalzeste laptele, se adauga zaharul si drojdia, apoi se adauga si celalalte ingrediente,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 10 %
239.99 lei
215.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 250 g zahar
  • 200 ml ulei
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 50 g zahar
  • 50 g zahar vanilinat
  • 500 g rahat
  • 50 g nuca
  • 50 g stafide aurii
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus + 1 lingura lapte

Raporteaza reteta

Retete
de andraconstantinescu
Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine: Intr-un castron se pune faina, formandu-se o gropita in mijloc. Drojdia si zaharul se

14 voturi    0 comentarii
2h
Prajituri
Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile

1 vot    0 comentarii
3h
Torturi
Tort Egiptean

Tort Egiptean

Pregatirea folior: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se bat albusurile cu un praf

6 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Rulada cu frisca, banane si kiwi Rulada cu frisca, banane si kiwi

Rulada cu fructe proaspete si frisca este prajitura in fata careia nimeni nu ar putea rezista prea mult. Este aromata, racoroasa si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Cotlete cu sos de mustar si rosii cherry Cotlete cu sos de mustar si rosii cherry

Se pune untul la topit in tigaia de fonta. Se inteapa usor cotletele cu varful la cutit pe ambele parti, astfel untul va patrunde

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Rulada cu branza si legume