autor:

andraconstantinescu

» » , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 aprilie 2018

Ingrediente
Aluat:, 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar, 1 kg faina, 500 ml lapte, 4 galbenusuri, 1 praf de sare, 250 g zahar, 200 ml ulei, esenta de vanilie, esenta de rom, 30 g cacao, Umplutura:, 5 albusuri, 1 praf de sare, 50 g zahar, 50 g zahar vanilinat, 500 g rahat, 50 g nuca, 50 g stafide aurii, Pentru uns:, 1 galbenus + 1 lingura lapte

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.



Se incalzeste lapele la temperatura corpului.



Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.



Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.



O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.



Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.



Se taie rahatul in bucati mici.



Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.



Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.



Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.



Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.



Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.



Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Bors de peste

Bors de peste

Se curata si spala zarzavatul, apoi ceapa se taie marunt, la fel si celalalt zarzavat, apoi se pun

0 voturi    0 comentarii
50 min
Retete de Pasti
Totike sau sarmale in foi de stevie

Totike sau sarmale in foi de stevie

Se oparesc putin, nu mult, fiindca apoi, se inmoaie prea mult frunzele de stevie. Se taie nervura

0 voturi    1 comentariu
1h 45 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Large

- 28 %
179.99 lei
129.99 lei

Multi 12

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 250 g zahar
  • 200 ml ulei
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 50 g zahar
  • 50 g zahar vanilinat
  • 500 g rahat
  • 50 g nuca
  • 50 g stafide aurii
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus + 1 lingura lapte

Raporteaza reteta

Retete
de andraconstantinescu
Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine: Intr-un castron se pune faina, formandu-se o gropita in mijloc. Drojdia si zaharul se

13 voturi    0 comentarii
2h
Prajituri
Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile

1 vot    0 comentarii
3h
Torturi
Tort Egiptean

Tort Egiptean

Pregatirea folior: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se bat albusurile cu un praf

5 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Prajitura Tiramisu Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm. Se face o cafea tare, puțin îndulcită,

4 voturi    1 comentariu
40 min
Retete de Pasti
Tort de ciocolata cu biscuiti Tort de ciocolata cu biscuiti

Se rup biscuitii in bucatele, se taie rahatul dupa bunul plac (eu l-am taiat bastonase); se pune laptele la fiert, iar cand deja e cald,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Rață la cuptor