autor:

tania stanica

» » Aluaturi si Foietaje

COZONACI

Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 martie 2009

Ingrediente
1 kg faina, 6 galbenusuri, 600 ml lapte, 300 gr grasime(ulei+unt+margarina RAMA), 50-60 gr drojdie, aprox.400 gr.zahar, 20-30 ml rom, 1 lamaie - coaja rasa, 1 portocala - coaja rasa, 1 lingurita rasa sare, 250 gr stafide, 250 gr rahat, 2 fiole esenta de vanilie, 2 fiole esenta de rom, 1 fiola esenta de lamaie, Umplutura: nuttela aprox.0.5 kg

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

In primul rand, se da drumul la cuptor si toate ingredientele se acomodeaza la temperatura bucatariei, cateva ore.
Drojdia se inmoaie cu putin lapte caldut (ATENTIE: nu fierbinte!) si 1 lingurita zahar (care ajuta drojdia sa creasca).
Separat se oparesc 2-3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, se amesteca energic sa nu faca cocoloase, se raceste. cand s-a racit suficient cat sa nu friga la mana, se amesteca cu drojdia, omogenizandu-se. Se lasa deoparte acoperita, la dospit.
Cat creste maiaua, se freaca galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala.
Stafidele se pun la inmuiat in rom sau coniac.
Grasimea se amesteca si se tine intr-un vas pe aragaz, la cald.
Laptele se incalzeste si se tine la cald.

Cand maiaua este crescuta, se adauga peste faina (care a fost cernuta si tinuta la cald) galbenusurile, laptele, grasimea cate putin; se framanta bine pana incep sa se formeze basici si aluatul se simte elastic la mana. La final sa adauga stafidele scurse.
Se aduna aluatul, se acopera, se tine la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, aprox.2-3 ore.
Cand a crescut suficient, se unge mana cu unt, formele de cozonac la fel; se iau bucati din aluat, se intind pe masa de aluat unsa cu unt, se umplu cu crema de ciocolata; se ruleaza si se aseaza in forma.
aluatul trebuie sa umple cam 1/2 forma.
Se pune din nou la crescut.
Se da la cuptor (care a fost incins) la foc mediu spre mic; aprox.35-45 minute. Cand s-a copt, se scoate pe un suport de lemn, se presara cu zahar pudra.
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONACI" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Se cern 500 g faina intr-un castron mare. Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate

0 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonaci cu nuca si rahat

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri. Separat, intr-o oala, punem laptele

253 voturi    44 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Arata delicios.Eu prepar crema din cacao, faina, nuca maruntita, stafide si mac.

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 300 gr grasime(ulei+unt+margarina RAMA)
  • 50-60 gr drojdie
  • aprox.400 gr.zahar
  • 20-30 ml rom
  • 1 lamaie - coaja rasa
  • 1 portocala - coaja rasa
  • 1 lingurita rasa sare
  • 250 gr stafide
  • 250 gr rahat
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 2 fiole esenta de rom
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • Umplutura: nuttela aprox.0.5 kg

Raporteaza reteta

Retete
de tania stanica
Sarmale

Sarmale

Se curăţă ceapa, se căleşte puţin, se răceşte. Se spală orezul, se fierbe. Se pune la

7 voturi    8 comentarii
4h
Mancaruri cu carne
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri

In primul rind, e bine sa stiti ce fel de trandafiri trebuie sa alegeti. Ca regula generala, cei

74 voturi    17 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Arata delicios.Eu prepar crema din cacao, faina, nuca maruntita, stafide si mac.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu prune si crumble