autor:

tania stanica

» » Aluaturi si Foietaje

COZONACI

Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 martie 2009

Ingrediente
1 kg faina, 6 galbenusuri, 600 ml lapte, 300 gr grasime(ulei+unt+margarina RAMA), 50-60 gr drojdie, aprox.400 gr.zahar, 20-30 ml rom, 1 lamaie - coaja rasa, 1 portocala - coaja rasa, 1 lingurita rasa sare, 250 gr stafide, 250 gr rahat, 2 fiole esenta de vanilie, 2 fiole esenta de rom, 1 fiola esenta de lamaie, Umplutura: nuttela aprox.0.5 kg

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

In primul rand, se da drumul la cuptor si toate ingredientele se acomodeaza la temperatura bucatariei, cateva ore.
Drojdia se inmoaie cu putin lapte caldut (ATENTIE: nu fierbinte!) si 1 lingurita zahar (care ajuta drojdia sa creasca).
Separat se oparesc 2-3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, se amesteca energic sa nu faca cocoloase, se raceste. cand s-a racit suficient cat sa nu friga la mana, se amesteca cu drojdia, omogenizandu-se. Se lasa deoparte acoperita, la dospit.
Cat creste maiaua, se freaca galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala.
Stafidele se pun la inmuiat in rom sau coniac.
Grasimea se amesteca si se tine intr-un vas pe aragaz, la cald.
Laptele se incalzeste si se tine la cald.

Cand maiaua este crescuta, se adauga peste faina (care a fost cernuta si tinuta la cald) galbenusurile, laptele, grasimea cate putin; se framanta bine pana incep sa se formeze basici si aluatul se simte elastic la mana. La final sa adauga stafidele scurse.
Se aduna aluatul, se acopera, se tine la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, aprox.2-3 ore.
Cand a crescut suficient, se unge mana cu unt, formele de cozonac la fel; se iau bucati din aluat, se intind pe masa de aluat unsa cu unt, se umplu cu crema de ciocolata; se ruleaza si se aseaza in forma.
aluatul trebuie sa umple cam 1/2 forma.
Se pune din nou la crescut.
Se da la cuptor (care a fost incins) la foc mediu spre mic; aprox.35-45 minute. Cand s-a copt, se scoate pe un suport de lemn, se presara cu zahar pudra.
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONACI" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonaci cu nuca

Cozonaci cu nuca

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta

3 voturi    0 comentarii
2h 45 min
Retete de Pasti
Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonaci cu nuca si rahat

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri. Separat, intr-o oala, punem laptele

175 voturi    38 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Arata delicios.Eu prepar crema din cacao, faina, nuca maruntita, stafide si mac.

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 300 gr grasime(ulei+unt+margarina RAMA)
  • 50-60 gr drojdie
  • aprox.400 gr.zahar
  • 20-30 ml rom
  • 1 lamaie - coaja rasa
  • 1 portocala - coaja rasa
  • 1 lingurita rasa sare
  • 250 gr stafide
  • 250 gr rahat
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 2 fiole esenta de rom
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • Umplutura: nuttela aprox.0.5 kg

Raporteaza reteta

Retete
de tania stanica
Sarmale

Sarmale

Se curăţă ceapa, se căleşte puţin, se răceşte. Se spală orezul, se fierbe. Se pune la

7 voturi    8 comentarii
4h
Mancaruri cu carne
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri

In primul rind, e bine sa stiti ce fel de trandafiri trebuie sa alegeti. Ca regula generala, cei

72 voturi    17 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Arata delicios.Eu prepar crema din cacao, faina, nuca maruntita, stafide si mac.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Placintele Mc Donald`s