Crema Catalana

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Crema Catalana

Ingrediente

  • Pentru 4 portii: -500 ml lapte. -100 g zahar. -4 galbenusuri de ou. -coaja rasa de la o lamaie. -25 g amidon alimentar. -1 bucata de scortisoara ne macinata. -Zahar brun(de trestie de zahar)

Mod de preparare

Se pune la fiert 400 ml de lapte impreuna cu coaja de lamiie, scortisoara si jumatate din cantitatea de zahar. Se lasa pe foc potrivit circa 5 minute, pina cind laptele incepe sa clocoteasca. Cind da in clocot se ia de pe foc si se lasa citeva minute sa se raceasca. In timp ce laptele se raceste (circa 10 minute, nu trebuie neaparat sa se raceasca de tot.), dizolvam amidonul in restul de lapte ramas. Separam galbenusurile de albusuri si le punem intr-un castron impreuna cu zaharul ramas si amestecul de lapte cu amidon. Amestecam bine pina cind devine un amestec omogen. Dupa care strecuram laptele fiert cu scortisoara si coaja de lamiie, peste compozitia din castron, amestecam bine si punem din nou pe foc. Lasam pe foc, la foc potrivit, circa 3-4 minute pina cind compozitia incepe sa se ingroase.Tot acest timp amestecam incontinuu. Atentie a nu se lasa prea mult ca se poate "taia". Cind crema s-a ingrosat, o luam de pe foc si o portionam in boluri (eu am facut doar 2 portii mai consistente) si o punem la frigider ca sa se raceasca. Cind este bine racita, se pune deasupra zahar brun (se poate pune si zahar normal, dar efectul nu este acelasi, nu prinde aceasi culoare), din abundenta si se caramelizeaza cu ajutorul unei lampi de bucatarie sau daca nu avem in cuptorul dat pentru grill si incalzit in prealabil la circa 200-220 de grade, pentru citeva minute, pina zaharul se caramelizeaza. Dupa care se pune inapoi la frigider pentru pastrare. Daca folosim cuptorul pentru caramelizarea zaharului, trebuie sa folosim boluri termorezistente. Pentru a face impresie asupra invitatilor, in bucatarie putem pune deasupra putin alcool si ii dam foc, purtind desertul la masa cu flacara arzind. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise